Leković: Zašto je Raičević Savjet formirao pred kraj mandata

"Upravo ste ih Vi Vašim paušalnim izborom, u samom startu zloupotrijebili, politizovali i degradirali članove Savjeta. A s obzirom da se u nedostatku argumenata pozivate na ostale opštine u Crnoj Gori, informisaću Vas da su neke od opština odnosno skupština opština svojevremeno raspisivale javne pozive za izbor članova ovakvih savjeta", rekao je Leković

4924 pregleda 5 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Odbornik barskih Demokrata Momčilo Leković pitao je predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića zašto je tri i po godine sputavao formiranje Savjeta za ekonomski razvoj.

Leković je reagovao na navode Raičevića da formiranje Savjeta vidi kao značajan iskorak u uvezivanju lokalne privrede, lokalne uprave i građana, te zajedničkog rada na unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta i zadovoljenja potreba i građana i privrede.

Leković je istakao da ga prije svega raduje da je Raičević, kao predsjednik Opštine Bar konačno, nakon tri i po godine skrivanja iza leđa opštinske administracije potpisao sopstveno saopštenje i odgovorio na navode i tvrdnje

On se u reagovanu osvrnuo na navode Raičevića da je odbio Statut i Poslovnik Opštine koje mu je poklonio.

"Kada su u pitanju „darovi“ predsjedniče Opštine, vodiću se onom Homerovom „bojim se Danajaca i kad darove nose”, pa kako tada tako i sada Vam se ljubazno zahvaljujem, ističući da nijeste Vi zaduženi za podjelu poslovnika i statuta, već je to u opisu posla skupštinske službe, odnosno prvog čovjeka zakonodavnog doma. Međutim, iako mi je sasvim jasno da Vaša uzurpacija nadležnosti ne poznaje granice, što potvrđuje dijeljenje poslovnika i statuta po skupštinskim salama, da preuzimanje nadležnosti i zasluga kompletne opštinske i skupštinske administracije smatrate potpuno normalnim, da ne razlikujete nadležnosti skupštine od nadležnosti opštine, ipak me jako zabrinjava osionost koju ispoljavate formiranjem tzv. “Savjeta za ekonomski razvoj”, samo nekoliko mjeseci prije održavanja lokalnih izbora, pri čemu ga afirmišete upravo na dan posjete šefa Vaše partije našoj opštini", kazao je Leković.

Pitao je, Raićevića ukoliko je tačno da Savjet za ekonomski razvoj ima zadatke koji su usmjereni na identifikovanje potreba za rješavanje problema poslovne zajednice radi podsticanja razvoja privrede ali i animiranje zajednice da učestvuje u kreiranju strateških razvojnih dokumenata i projekata u opštini Bar, gdje je bio do sada i zašto je već tri i po godine sputavao kreiranje strateški razvojnih planova i dokumenata, neformiranjem Savjeta za ekonomski razvoj u Opštini Bar, odnosno njegovim formiranjem na samom kraju svog mandata?

"I gospodine Raičeviću, da se razumijemo, tako mi Vaše brige za članove savjeta. Upravo ste ih Vi Vašim paušalnim izborom, u samom startu zloupotrijebili, politizovali i degradirali. A s obzirom da se u nedostatku argumenata pozivate na ostale opštine u Crnoj Gori, informisaću Vas da su neke od opština odnosno skupština opština svojevremeno raspisivale javne pozive za izbor članova ovakvih savjeta. Dok za razliku od takve prakse, ne dajući priliku svima, Vi ste neke od njih, ponavljam neke, birali na osnovu funkcije koju pokrivaju Vašoj matičnoj partiji ili ličnog prijateljstva", tvrdi Leković.

Ističe da lavina teških i lično osionih riječi koje su mu upućene ne mogu prekriti činjenicu da mu nije odgovoriu na pitanje.

"Na osnovu kojeg to zakonskog i statutarnog utemljenja Vi kao Predsjednik Opštine možete da umjesto SO Bar samoinicijativno formirate savjete, izmišljate nazive i birate članove tih savjeta predstavljajući ih u ime kompletne Opštine, kao da ih je birala skupština? Na kraju, iako razumijem nervozu, izazvanu koalicionim problemima koje imate, a prije svega izazvanu neusvajanjem Vašeg izvještaja o radu i završnog računa, kao i problemima koje imate na održavanju reda u Vašoj sopstvenoj opštinskoj administaciji, to Vam ne daje za pravo da frazu francuskog kralja Luj XIV Država to sam ja, pretvorite u frazu Dušana Raičevića, Opština, to sam ja", poručio je Leković.

Bonus video: