"Očekujem da će nova metodologija dati dodatni zamah procesu pristupanja"

Krivokapić: Pozdravljamo pristup u kome vladavina prava zadržava centralnu ulogu u procesu približavanja EU

"Odluka da usvojimo novi pristup pregovorima, u političkom smislu predstavlja odraz spremnosti da, u intenzivnijem dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama, gradimo proces i radimo na njemu", naglasio je Krivokapić

2667 pregleda 3 komentar(a)
Abazović i Borelj, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Borelj, Foto: Vlada Crne Gore

Međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije (EU) odražava snažan impuls politici proširenja, a Vlada odlučna da za dobrobit svojih građana sprovede sve neophodne reforme i postane prva naredna članica EU, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

"Da bi to postigli, neophodne su reforme u oblasti vladavine prava. Stoga, pozdravljamo pristup u kome vladavina prava zadržava centralnu ulogu u procesu približavanja Uniji, svjesni da izgradnja savremenog i ekonomski prosperitetnog društva ide ruku pod ruku s demokratskim razvojem, kazao je Krivokapić.

On se kako je saopšteno iz Vlade sastao u Luksemburgu, gdje se održava Međuvladina konferencija, sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom.

Krivokapić je istakao da očekuje da će nova metodologija dati dodatni zamah procesu pristupanja.

"Odluka da usvojimo novi pristup pregovorima, u političkom smislu predstavlja odraz spremnosti da, u intenzivnijem dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama, gradimo proces i radimo na njemu", naglasio je Krivokapić.

U saopštenju se dodaje da ja Borelj "pohvalio jasan geostrateški pravac Crne Gore, odnosno njeno usklađivanje sa politikama EU".

"Pozdravljajući neosporne napore Crne Gore na reformi vladavine prava, Borelj se složio da je potreban veći stepen jasnoće u pogledu preostalih kriterijuma za poglavlja 23 i 24, kao i veća opipljivost i kredibilnost procesa pristupanja", piše u saopštenju Vlade.

"Zapadni Balkan ostaje u vrhu strateških prioriteta EU", zaključio je Borelj.

Preporučujemo za Vas