Vlada će danas imenovati šefa tima za Poglavlje 23

Jovana Marović rekla da je klauzula balansa na snazi - nema napretka dok se ne ispune privremena mjerila

17500 pregleda 10 komentar(a)
Marović i Abazović, Foto: Biljana Matijasevic
Marović i Abazović, Foto: Biljana Matijasevic

Vicepremijer Dritan Abazović najavio je da će Vlada danas imenovati šefa za pregovaračko Poglavlje 23 u pregovorima sa EU, koje je jedno od dva ključna.

Prema novoj metodologiji pregovaranja bez ispunjavanja mjerila u poglavljima 23 i 24, ne može biti zatvoreno nijedno poglavlje. Crna Gora sa EU pregovara devet godina, a do sada je otvorila sva 33 pregovaračka poglavlja, a privremeno zatvorila samo tri.

“Za Poglavlje 23 smo našli šefa Radne grupe, imenovaćemo ga na sjednici Vlade u četvrtak”, rekao je Abazović “Vijestima” nakon konferencije “Jačanje vladavine prava na Zapadnom Balkanu: Stari instrumenti za nova pravila?”, koju je organizovala Politikon mreža i Centar savremene politike.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić ranije je, odgovarajući na kritike što još nema šefova radnih grupa za poglavlja 23 i 24, za “Vijesti” rekla da je tim za Poglavlje 24 formalno zaokružen sa Majdom Mulić na čelu, a odluka se očekuje na sjednici. Mulić je savjetnica ministra unutrašnjih poslova.

Ranije za šeficu radne grupe za Poglavlje 23 predložena je Lidija Mašanović, generalna direktorica za evropske integracije u Ministarstvu pravde.

U novom non-pejperu Evropske komisije (EK) o stanju u poglavljima 23 i 24, između ostalog, sugeriše se da hitno treba riješiti pitanje izbora šefova i članova radnih grupa za ta poglavlja.

Abazović je na konferenciji istakao da Brisel očekuje da Crna Gora isporuči nešto “veliko i konkretno”.

“U tom konktekstu su i bile izmjene određenih zakonskih rješenja koje su izazvale najveću raspravu. Usvojili smo izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, zato što smo smatrali da treba da počnemo od te institucije. To nije cilj obračuna sa bilo kim personalno nego stvaranje mogućnost da se ‘rifrešuje’ institucija od koje umnogome zavisi ostvarivanje vidljivih rezultata”, kazao je Abazović.

Rekao je da ako neka institucija ne može tome da odgovori, nije sporno, ali odgovornost mora biti adresirana.

Izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović smatra da EU trenutno nema jasnu strategiju za Zapadni Balkan i poruke iz Brisela u utorak nijesu bile ohrabrujuće jer nijesu otvoreni pretpristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Što se tiče Crne Gore, kako je rekla, na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu u utorak je ponovo akcenat stavljen na poglavlja 23 i 24 i pregovore po novoj metodologiji.

“Crna Gora za devet godina nije uspjela da ispuni privremena mjerila za poglavlja 23 i 24”, podsjetila je Marović.

Rekla je da je klauzula balansa i dalje na snazi, odnosno da nema napretka dok se ne ispune privremena mjerila.

Smatra da bi ipak Brisel trebalo da uvede i neke podsticajne mjere jer nije dobro biti stalno pod sankcijama.

Ima volje, ali su problem kapaciteti

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić rekao je da sve institucije moraju da se jačaju jer su u dosta problematičnom stanju, ali pravosuđe je prioritet. Kazao je da nova vlast ima volju i želju da ostvari rezultate, ali su problem kapaciteti.

Bonus video: