Krivokapić: Moja agenda nije protiv bilo koga, već za bolju državu svih nas

Predsjednik Vlade rekao je da su apsolutno opredijeljeni da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU

33478 pregleda 987 reakcija 197 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Premijer Zdravko Krivokapić je, povodom 200 dana Vlade, poručio je da neće biti selektivne pravde i povlašćenih, da je Vlada apsolutno opredijeljena da Crna Gora bude prva sljedeća članica Evropske unije i da njegova agenda nije protiv bilo koga, već za bolju državu svih, u svakom kutku Crne Gore.

Krivokapić je saopštio da je, kada je 4. decembra preuzeo da vodi Vladu, epidemija koranavirusa bila u jeku sa više od 10 hiljada aktivnih slučajeva, a ekonomija u nikad većoj recesiji sa padom od 15,2 odsto.

„Nakon samo 200 dana, dobrim upravljanjem, epidemiju smo stavili pod kontrolu, od svjetskog vrha po broju zaraženih došli smo do zemlje sa trećinom vakcinisane populacije. Danas imamo samo 288 aktivnih slučajeva“, rekao je Krivokapić.

Javni dug Crne Gore je, kako je kazao, samo za tri mjeseca smanjen sa 103 na 88 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je rezultat za koji su većini država potrebne godine.

„Vlada je predložila, a parlamentarna većina usvojila zdrav i odgovoran Budžet za ovu godinu koji će omogućiti opravak i stabilizaciju ekonomije. Uspjeli smo da ovaj budžet bude i socijalni i razvojni. U godini socijalne pravde, uveli smo i dječji dodatak, a obezbijedili smo i besplatne udžbenike za osnovce“, kazao je Krivokapić.

Pojasnio je da je to plan ka održivim rješenjima za podršku i pomoć porodicama i dio paketa socijalnih servisa, koje je Vlada uspostavila.

„Oporavljamo ekonomiju, otvaramo granice, spremno dočekujemo turističku sezonu, a svega tri mjeseca nakon osnivanja potpuno je funkcionalna i nova nacionalna aviokompanija Air Montenegro“, naveo je Krivokapić.

Usvajanjem Izmjena i dopuna spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti odmah nakon preuzimanja vlasti počela je, kako smatra, nova era u kojoj su vjerska prava i slobode potpuno zastićene, a crkve i vjerske zajednice slobodne u vjerskom životu bez miješanja izvršnih organa vlasti.

„Dokazali samo da ispunjavamo obećanja. Hoćemo očuvanu Crnu Goru i racionalno korišćenje prostora. Zato je Vlada stavila moratorijum na detaljni urbanistički plan Budva Centar i DUP Bečići. Ovo je poruka da opšte blago Crne Gore nijedan pojedinac ni interesna grupa ne može prisvojiti“, rekao je Krivokapić.

Poručio je da nema nasilnog otimanja imovine, selektivne pravde i povlašćenih.

„Područje parka prirode Platamuni proglasili smo kao prvo zaštićeno morsko područje, što je i prvi korak u planiranju prostora mora. Kreiramo novi pristup očuvanju prostora Crne Gore“, kazao je Krivokapić.

Bonus video: