Radulović poljoprivrednicima: Ne vodite se politikom, nego realnim potrebama

"Vlada mora da bude nosilac nove reformske politike u poljoprivredi u rekonstruisanom programu, organizaciji i sastavu“, poručio je

28485 pregleda 437 reakcija 62 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Šef Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović pitao je poljoprivrednike, koji su protestovali, šta su radili ispred Skupštine ako nijesu htjeli da razgovaraju sa poslanicima.

On je u saopštenju naveo da je iskazao spremnost da se obrati poljoprivrednicima i saopšti važne informacije.

„Međutim njihovi predstavnici su našem sekretaru Kluba saopštili da ne žele da im se obraća niti jedan poslanik i da hoće jedino da razgovaraju sa premijerom (Zdravkom) Krivokapićem i ministrom (Milojkom) Spajićem“, kazao je Radulović.

Zbog toga, kako je kazao, nije tačna informacija da ih niko nije udostojio razgovora od poslanika.

„Upozoravam poljoprivrednike da se ne vode politikanstvom i politikom u svojim zahtjevima, već isključivo da im struka i realne potrebe budu vodilja, kako bi od višedecenijskog propadanja jedne od najvažnijih grana privrede krenuli putem samoodržive i konkurentne proizvodnje hrane. Vlada mora da bude nosilac nove reformske politike u poljoprivredi u rekonstruisanom programu, organizaciji i sastavu“, poručio je Radulović.

Podsjeća da je Odbor za ekonomiju, budžet i finansije, jednoglasno i uz saglasnost ministara finansija, usvojio njegove amandmane, koji su postali sastavni dio budžeta koji se odnose na podršku poljoprivredi na način što će Vlada za neplanirane i nedovoljne izdatke u Podprogramu 16 002 001 - Podrška poljoprivredi koristiti znatan dio sredstava iz Ekonomske klasifikacije 4710 - Tekuća budžetska rezerva.

„Na taj način su se zakonski stvorile pretpostavke da se interventno kroz podršku očuva poljoprivreda i stočni fond u periodu velikih tržišnih i proizvodnih varijacija i disbalansa, bilo da je u pitanju cijena stočne hrane, mlijeka i mliječnih proizvoda ili tržišni viškovi. Koliki će taj iznos biti i za koji period bilo je neumjesno tačno definisati amandmanom, jer to treba da bude rezultat poštenih pregovora Vlade i poljoprivrednika. Pokazuje se da je iznos podrške od jedan milion eura nedovoljan i da su sada zahtjevi za tri miliona eura“, rekao je Radulović.

Podsjeća i da je 8. Decembra 2020. godine podnio Rezoluciju o samodovoljnosti u hrani i ekološkoj poljoprivredi u kojoj je dao analizu stanja u poljoprivredi, globalna kretanja, EU poljoprivrednu novu politiku i predložio brojna rješenja poput povećanja agrobudžeta do iznosa od 100 miliona eura do 2025. godine iz budžetskih rashodnih sredstava.

Rezolucijom je, kako je naveo, predložio i osnivanje Agrobanke, preduzeća „Ekološka hrana Crne Gore“, berze poljoprivrednih proizvoda, Direkcije za robne rezerve, Centra za pametnu poljoprivredu, zadruga i klastera za pojedine mikrolokacije i asortimane proizvoda, program „Oživimo selo“, novi popis poljoprivrednog zemljišta, ekonomske i carinske mehanizme zaštite domaće proizvodnje, novu finansijsku poresku politiku, brendiranje domaćih proizvoda, umrežavanje turizma i poljoprivrede, efikasno korišćenje EU fondova i još mnogo toga.

Bonus video: