Krivokapić: Okrenimo se budućnosti, želja nam je da Crna Gora istinski osjeti duh Evrope

"Crna Gora ne može da bude ni građanska ni evropska ako ne bude ekonomski snažnija"

3907 pregleda 3 komentar(a)
Gargan i Krivokapić, Foto: Gov.me
Gargan i Krivokapić, Foto: Gov.me

Podrška građana da Crna Gora bude sljedeća članica Evropske unije nikada kao danas nije bilia veća, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

On se sastao sa nerezidentnim ambasadorom Republike Irske u Crnoj Gori, Ronanom Garganom.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je ocijenio da su odnosi između dvije države prijateljski, te da bi ih trebalo unapređivati, naročito u oblastima u kojima je evidentan obostrani interes, kao što su ekonomija i turizam, te u sektorima prava, odbrane i unutrašnjih poslova.

Krivokapić je, kako se navodi, izrazio optimizam da će Irska, po uzoru na mnoge države članice EU, staviti Crnu Goru na "zelenu listu" zemalja koje su bezbjedne za turističku posjetu.

Premijer je rekao da je Irska za Crnu Goru jedan od najboljih primjera kako jedna nevelika država može iskoristiti svoj status članice EU u ostvarivanju što bolje budućnosti za sve svoje građane.

"Glas naroda je obavezujući za ovu Vladu. Nikada kao danas nije veća podrška naroda da Crna Gora bude sljedeća članica EU. Crna Gora ne može da bude ni građanska ni evropska ako ne bude ekonomski snažnija. Učinićemo sve kako bi pobijedili u borbi protiv kriminala i korupcije, ali ako ne budemo ekonomski ojačali, naša borba može biti uzaludna", rekao je Krivokapić.

On je naglasio da je zadatak aktuelne Vlade da Crnu Goru uredi u skladu sa evropskim standardima, poštujući sve evropske vrijednosti, te da je njen prvi zadatak da kroz investicije evropskih partnera Crnu Goru učini drugačijom, a u čemu joj Irska svakako može pomoći.

"Došao je trenutak da se ne bavimo prošlošću, nego da se okrenemo budućnosti zbog naše djece i potomaka. Želja nam je da jačamo odnose između naših naroda i da Crna Gora istinski osjeti duh Evrope", poručio je Krivokapić.

Gargan je, saopšteno je iz Vlade, rekao da da su odnosi dvije države kvalitetni, ali da se mogu unaprijediti, posebno u sektoru turizma.

"Vjerujem da će se Crna Gora naći na "zelenoj listi" prije ili kasnije. Irska je oprezna kada je u pitanju otvaranje granica. Nadam se da će vakcinacija vratiti život u normalu".

Gargan je ocijenio da je put ka EU zahtijevan, ali da je to put kojim je prošla i Irska i da su njeni građani od toga imali veliku korist.

"Želim da vas uvjerim da ćete u budućem periodu imati našu podršku. Evropske vrijednosti su važne, ne samo zbog evropskog puta, već zbog ekonomskog i demokratskog jačanja zemlje”, kazao je Gargan, saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: