DPS Cetinje: Neprimjereno da MCP lokalnoj vlasti imputira nepostupanje povodom izolovanih slučajeva

"Niti smo na bilo koji način podstrekivali kreiranje takve atmosfere. Štaviše, uvijek smo se trudili da očuvamo građanski sklad u našem gradu, i dobre odnose među ljudima koji žive na Cetinju"

10969 pregleda 3 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Neprimjereno je da se na bilo koji način lokalnoj vlasti imputira nezainteresovanost i nepostupanje povodom izolovanih slučajeva u kojima je neko u našem gradu doživio određene neprijatnosti, saopšteno je iz cetinjskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Oni su reagovali na navode Crkvene opštine Cetinje da se sveštenstvo ne osjeća bezbjedno i izjave da očekuju od lokalnih vlasti da prekinu ćutanje i da svojim aktivnostima doprinesu smirivanju tenzija i uzavrelih strasti, a na dobrobit svih građana Cetinja.

"Kao što je Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori poznato, lokalna vlast nema nikakve ingerencije koje se tiču održavanja javnog reda i mira. To radi MUP i s obzirom na način na koji je postavljena i funkcioniše Vlada, vjerujemo da MCP ima veći uticaj na ovo ministarstvo nego lokalna samouprava na Cetinju", saopštili su iz ovog odbora.

Ističu da je neadekvatno da se lokalna vlast proziva i poziva da svojim aktivnostima doprinese smirivanju tenzija i kako je navedeno "uzavrelim strastima", jer nisu, kako tvrde, ni doprinosili stvaranju istih.

"Niti smo na bilo koji način podstrekivali kreiranje takve atmosfere. Štaviše, uvijek smo se trudili da očuvamo građanski sklad u našem gradu, i dobre odnose među ljudima koji žive na Cetinju. Cetinje i Cetinjani su najbolje pokazali kako se odnose prema ljudima sa strane, kada su dali podršku dr Sonji Radojičić, koja nije rođena Cetinjanka, već je u naš grad došla sa Kosova i liječila je pokojnog mitropolita Amfilohija. To joj ni najmanje nije smetalo da živi i radi na Cetinju i da dobije podršku svojih sugrađana, kada ju je revanšistički i nepravedno smijenila ministarka zdravlja", kazali su.

Smatraju da bi MCP trebalo da se zamisli kakva je odgovornost ove vjerske zajednice kada je u pitanju širenje netrpeljivosti među stanovnicima Cetinja.

"I ovaj incident je pokazao, da SPC umjesto da miri, često doliva ulje na vatru. Tako je na svom sajtu prenijela lažnu vijest povodom ovog incidenta objavljenu na jednom nekredibilnom i nacionalističkom mediju, da su napadnuti sveštenik Gojko Perović i njegov sin. Želimo da vjerujemo da je prenošenje lažne vijesti urađeno nehotice, a ne sa ciljem podizanja tenzija i raspirivanja mržnje među građanima", zaključili su iz DPS-a.

Bonus video: