BEČIĆ RAZGOVARAO SA PICULOM

"Nikakva politička nestabilnost u Crnoj Gori ne smije ugroziti evropski put i očekivanja građana"

"Crnoj Gori su potrebne stabilnost, dijalog i kompromis na putu ubrzanja evropskih integracija"

3225 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Nikakva politička nestabilnost u Crnoj Gori ne smije ugroziti evropski put i očekivanja građana Crne Gore koji su većinski posvećeni evropskoj budućnosti, zajednički je zaključeno na sastanku predsjednika Skupštine Aleksa Bečić i izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule, održanog tokom trodnevne posjete Briselu.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, upoznao poslanika Evropskog parlamenta sa unutrašnjim prilikama i trenutnom političkom situacijom u pogledu kohabitacije vlasti i odnosima u parlamentarnoj većini.

"Crnoj Gori su potrebne stabilnost, dijalog i kompromis na putu ubrzanja evropskih integracija", saopštio je Bečić.

Konstatujući da EU, uz sve probleme koji postoje, treba da pokaže da politika proširenja ostaje prioritet, Bečić je ponovio odlučnost nove vlasti da postojano napreduje u ispunjavanju svoje evropske agende i opravda povjerenje građana i njihovu dominantnu okrenutost Evropi, koja iznosi oko 80 odsto podrške.

Sagovornici su se, saopšteno je iz Opštine, saglasili da je Crna Gora predvodnica na evropskom putu, te da uz potpunu usklađenost spoljne politike sa politikom Unije i činjenicu da nema otvorenih pitanja sa svojim susjedima, ima najveću šansu.

"Preovlađujući dio posla koji nas očekuje i konkretnih rezultata zavise od nas samih", utvrdio je Bečić.

Picula je, saopšteno je iz Skupštine, iskazao zadovoljstvo što je na čelu crnogorskog zakonodavnog doma "mlad čovjek sa svježim idejama" i pozdravio je novi način organizovanja skupštinskog rada i inovacije kojima je rad parlamenta približen građanima. Razmjenjujući parlamentarno iskustvo, stava je da parlament mora biti matično mjesto rješavanja svih političkih izazova i problema.

"Potrebno je pobijediti podjele i zaustaviti polarizaciju društva“, rekao je Picula.

U odnosu na politiku proširenja, poručio je da Crna Gora već duže vrijeme ima predvodničku ulogu i da je najdalje odmakla u odnosu na ostale države Zapadnog Balkana, da je otvorila sva poglavlja, ali da je sada ključno napraviti odlučujući iskorak prema procesu koji treba dovesti do punopravnog članstva Crne Gore u EU, a to je zatvaranje poglavlja.

"Uz osvrt na velika sredstva pretpristupne podrške iz IPA III, Picula je naglasio važnost da se crnogorske lokalne samouprave usmjere na konkretne projekte kako bi građani Crne Gore osjetili benefite od Evropske unije. Picula je pozdravio i sve planove predsjednika Skupštine u pogledu dijaloga parlamentarne većine i opozicije, a u cilju rješenja svih onih pitanja koja zahtijevaju politički dogovor, te najavio skori dolazak u zvaničnu Podgoricu", navodi se u saopštenju Skupštine.

Preporučujemo za Vas