Gorjanc Prelević: Za šest godina procesuirana jedna osoba zbog ratnih zločina, kao da nam govore da ih nije bilo u CG

"Otvorena je samo jedna istraga, protiv jedne osobe, koja je osuđena, ali je slučaj ustupljen od druge države. Državno tužilaštvo je u tom periodu saslušalo četiri osumnjičena, ali je i to bilo na osnovu zamolnice drugih država", istakla je

11308 pregleda 3 komentar(a)
Sa okruglog stola, Foto: Nikola Dragaš
Sa okruglog stola, Foto: Nikola Dragaš

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević, kazala je danas da je, šest godina od usvajanja Strategije za istraživanje ratnih zločina u Crnoj Gori, u državi procesuiran samo jedan takav predmet, koji je ustupljen od druge države.

"Otvorena je samo jedna istraga, protiv jedne osobe, koja je osuđena, ali je slučaj ustupljen od druge države. Državno tužilaštvo je u tom periodu saslušalo četiri osumnjičena, ali je i to bilo na osnovu zamolnice drugih država", istakla je ona na konferenciji za medije.

Gorjanc Prelević navodi da takvi rezultati kao da nam govore da ratnih zločina nije bilo u Crnoj Gori, niti da su ratni zločini počinjeni od strane crnogorskih državljana.

"Strategija je iznevjerila... Znalo se za vikend ratnike iz Nikšića i okoline, koji su učestvovali u zločinima posebno na prostoru istočne Bosne", napominje ona.

Bonus video: