Božović šef za poglavlje 23?

Vlada bi danas trebalo da imenuje Sekulovića za koordinatora Ministarstva pravde i dvojicu v. d. državnih sekretara

31585 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Bojan Božović, Foto: CEMI
Bojan Božović, Foto: CEMI

Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da imenuje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića za koordinatora Ministarstva pravde, manjinskih i ljudskih prava do izbora novog ministra, kao i dvojicu državnih sekretara, od kojih će jedan biti na čelu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 23, saznaju “Vijesti”.

Kandidati za državne sekretare su direktor NVO CEGAS i dugogodišnji civiilni aktivista Boris Marić i bivši direktor pravnog odjeljenja CeMI, te profesor na UDG Bojan Božović.

Marić će biti v. d. državnog sekretara koji će najvjerovatnije biti zadužen za Ministarstvo, dok je Božoviću namijenjeno sekretarsko mjesto u dijelu koji se bavi ljudskim i manjinskim pravima i on bi mogao biti rukovodilac Radne grupe za poglavlje 23.

“Vijestima” je juče rečeno da je predlog odluke kadrovske komisije Vlade za Marića i Božovića pripremljen i da bi danas trebalo da budu imenovani, ali nije isključeno da će njihova zaduženja biti modifikovana.

Marić
Marićfoto: Savo Prelević

Premijer Zdravko Krivokapić je na konferenciji CGO o Devetogodišnjici pregovara Crne Gore i EU rekao da će Ministarstvo pravde danas dobiti dva državna sekretara.

Premijer je privremeno koordinirao Ministarstvom, ali se nije dugo zadržao na toj poziciji. Pošto nije pravnik, Krivokapić ne bi mogao biti na čelu Komisije za polaganje pravosudnog ispita, kojom po funkciju rukovodi ministar pravde.

Dosadašnji sekretar MP Ivan Vukićević smijenjen je nakon što je u Skupštini razriješen ministar Vladimir Leposavić.

Radna grupa za jedno od dva ključna pregovaračka poglavlja, za 23, još nije formirana iako je prošlo 200 dana nove vlasti i to predstavlja ozbiljno usporavanje toka pregovora Crne Gore i EU.

Iz civilnog sektora bilo je apela da se procedura izbora ubrza jer nedostatak pregovaračke strukture znači i da nema pomaka na radu u ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlje 23.

Marić ima kratko radno iskustvo rada u državnoj upravi jer je 2016. bio ministar rada i socijanog staranja u vladi izbornog povjerenja, gdje ga je predložila tadašnja opozicija.

Bonus video: