Zapadni Balkan uvijek, i u dobru i u zlu bio dio Evrope, njene kulture i istorije

Navodeći da se građani Crne Gore osjećaju Evropljanima, Lekić je iskazao očekivanje da će brzo biti prevaziđena trenutna situacija umora Evropske unije u smislu proširenja s jedne strane, kao i situacija dugog čekanja zemalja aspiranata sa druge strane

1350 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić učestvovao je na konferenciji "Italija i raspad bivše Jugoslavije – trideset godina kasnije", koju je organizovao Institut za spoljne poslove Italije i Nacionalni muzej umjetnosti XXI vijeka iz Rima, na kojoj je naglašeno da je Zapadni Balkan uvijek bio dio Evrope, njene kulture i istorije.

Lekić je, obraćajući se učesnicima skupa, istakao da je bivša Jugoslavija u trenucima kada je funkcionisala njena etničko-kulturna različitost bila fascinantna zemlja, ali da je nažalost njen kraj izgleda bio neizbježan zbog pogrešnih nacionalističkih politika i nedoraslih političara koji su primarno krivi za nasilan i brz tok negativnih događaja.

"Pritom ne treba isključiti i određene međunarodne uticaje koji su doprinijeli divljoj dezintegraciji zemlje", kazao je Lekić.

Podsjetio je da je i bivši premijer Italije Ćampi ukazivao još 1994. godine, govoreći baš na Institutu za spoljne poslove da je Evropa na početku jugoslovenske krize brzopleto podržavala princip samoopredjeljenja i nevoljno doprinijela tragičnim konfliktima koji su ubrzo izmakli kontroli, između ostalog i zbog embrionalnog karaktera spoljne politike i zajedničke bezbjednosti u tom periodu.

Navodeći da se građani Crne Gore osjećaju Evropljanima, Lekić je iskazao očekivanje da će brzo biti prevaziđena trenutna situacija umora Evropske unije u smislu proširenja s jedne strane, kao i situacija dugog čekanja zemalja aspiranata sa druge strane.

Lekić je, saopšteno je iz Skupštine, zaključio da je bilo relativno lako uništiti jugoslovensku državu, ali da na sreću nije lako uništiti jugoslovensku kulturu koja traje i ima integrativni ulogu na bivšem jugoslovenskom prostoru.

Učesnici konferencije saglasili su se da je Zapadni Balkan uvijek, i u dobru i u zlu bio dio Evrope, njene kulture i istorije.

Ističući značaj integracije balkanskih država u EU bivši predsjednik italijanske vlade Đulijano Amato je istakao da zemlje Zapadnog Balkana treba da postanu članice Evropske unije do 2024 godine.

"Cilj konferencije bio je napraviti osvrt na odnos Italije sa bivšom Jugoslavijom i sa onim događajima koji su doveli do raspada bivše jugoslovenske federacije. Na konferenciji su razmatrana pitanja: Kakvu je ulogu imala Italija u tim dramatičnim godinama? Da li je Italija doprinijela okončanju sukoba i otvaranju perspektive evropskih integracija za sve zemlje regiona? Učešće predsjednik Odbora Lekić u radu konferencije održane u Rimu, realizovano je putem online platforme”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Na konferenciji su pored Lekića učestvovali i predsjednica MAXXI fondacije Đovana Melandri, ambasador Ferdinando Neli Feroći predsjednik Instituta za spoljne poslove (IAI), potpredsjednik Ustavnog suda Đuliano Amato i bivši predsjednik vlade Roberto Antonione, generalni sekretar Centralnoevropske inicijative (CEI)

Bonus video: