"pravo vrijeme za razgovor vladajućih i opozicionih partija"

Bečić ne odustaje od razgovora

Iako većina partija vlasti neće biti na sastanku koji organizuje predsjednik Skupštine, iz njegovog kabineta "Vijestima" su kazali da će parlamentarni dijalog početi u predviđenom terminu.

37775 pregleda 440 reakcija 70 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ne odustaje od dijaloga s liderima parlamentarnih partija o pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku podršku poslanika, uprkos tome što većina stranaka vlasti najvjerovatnije neće doći na sastanak koji je zakazao za 7. jul.

Iz izjava funkcionera i nezvaničnih saznanja “Vijesti” proizlazi zaključak da se predstavnici većine partija koje su bile na zajedničkoj listi koalicije “Za budućnost Crne Gore” neće pojaviti u zakazano vrijeme u parlamentu, jer smatraju da treba prvo riješiti probleme u odnosu vladajuće većine i Vlade - premijera.

Iz Kabineta predsjednika Skupštine „Vijestima“ su saopštili da on neće komentarisati izjave lidera određenih partija vlasti o predstojećem sastanku: “Predmetni dijalog održaće se u predviđenom terminu”, poručili su iz Bečićevog kabineta.

Lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, kazao je “Vijestima” da daje prioritet okupljanju partija vlasti. “Ako parlamentarna većina i Vlada budu funkcionisale, odazvaćemo se pozivima na dijalog poput ovog. Ako ne budu, ne vidim svrhu organizovanja tih sastanaka”, istakao je on.

Joković je najavio da će se novi sastanak većine, koji je bio planiran za ovu sedmicu, održati u utorak ili srijedu.

“Jedini razlog odgađanja... je to što dio lidera parlamentarne većine nije u Crnoj Gori. Čekamo da se vrate u državu, da bi zakazali sastanak na najvećem nivou”, navodi lider SNP-a, koji je s predsjednikom Demosa Miodragom Lekićem organizovao prvi sastanak 24. juna.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG), Goran Danilović, rekao je da prvo očekuje sastanak većine. On smatra da bi bilo logično da partije na njemu iznesu zajednički stav o Bečićevom pozivu. “Ako toga ne bude, UCG će donijeti samostalnu odluku da li će ići kod g. Bečića”, rekao je on “Vijestima”.

Predsjednik i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić, kazao je kratko “Vijestima” da će narednih dana donijeti odluku da li će učestvovati u parlamentarnom dijalogu.

Lider i poslanik Radničke partije, Maksim Vučinić, potvrdio je da će 7. jula biti na sastanku kod predsjednika Skupštine.

“Iako nemam prevelika očekivanja, doći ću da bih pokazao volju za dijalogom”, rekao je on “Vijestima”.

Na sastanak će doći i preostale partije vlasti - Bečićeve Demokrate i GP URA. Kad je riječ o opoziciji, poziv za dijalog prihvatila je Socijaldemokratska partija (SDP), dok su iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS) poručili da su spremni, odnosno voljni da razgovaraju s vladajućim strankama.

Bečić je u pozivu stranačkim liderima, koji je uputio u četvrtak, naveo da očekuje spremnost svih da podnesu političku žrtvu zarad višeg cilja, vjerujući, kako je rekao, da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i partije.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa, Stevo Muk, ocjenjuje da je ovo pravo vrijeme da se počne s dijalogom, bez obzira što postoji kriza vlasti.

“Imenovanja u pravosuđu su već dugo na dnevnom redu i svi znamo da se bez dijaloga ne može postići dogovor o neophodnoj ustavnoj većini. Vjerujem da predsjednik Skupštine ima neophodan politički autoritet u značajnom dijelu parlamentarne većine, ali i opozicije čiji su glasovi potrebni za ova imenovanja”, rekao je on “Vijestima”.

Muk kaže da s određenom dozom optimizma gleda na mogućnost da se u doglednoj perspektivi i u vezi s ovim pitanjima dođe do kompromisa. Naročito jer je, prema njegovim riječima, taj posao direktno u vezi s obavezama na putu evropskih integracija i ostvarivanjem rezultata u oblasti vladavine prava.

“Za rješenje je potreban kompromis - najprije u parlamentarnoj većini, a onda i između parlamentarne većine i dijela opozicije. Pregovori uvijek podrazumijevaju odustajanje od nekih početnih pozicija i davanje određenih ustupaka. Često se u javnosti neprincipijelno odnosi prema tim procesima, pa kad nam se ne sviđa njihov ishod - kažemo da je politička trgovina, a kad nam se ishod dopada - kažemo da je plod neophodnog dijaloga i kompromisa”, naglašava sagovornik.

Bečić je u pozivu na dijalog podsjetio da već godinama nema reforme izbornog zakonodavstva, da se ne uspijeva s deblokadama v.d. stanja u pravosuđu i rješavanjem problema kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji, prema njegovim riječima, vrlo često parališu sistem u cjelini.

„Upravo za rješavanje mnogih od ovih pitanja potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini. Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani. Međutim, dijalog je jedini put do rješenja, a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspjeh“, navodi se u pozivu.

Na parlamentarnom dijalogu insistira i Evropska komisija, a nedavno je i u Rezoluciji Evropskog parlamenta (EP), na predlog izvjestioca EP za Crnu Goru Tonina Picule, ukazano na potrebu razgovora vlasti i opozicije.

Muk: Parlamentarnim dijalogom se dolazilo do dogovora

Stevo Muk smatra da je uvijek važno da vlast i opozicija sjednu za isti sto, a naročito, kaže, u politički turbulentnim vremenima, u podijeljenom društvu.

“U kojem se insistira na stvarnim razlikama - koje se preuveličavaju - ali i na proizvodnji vještačkih razlika. Parlament je zaista mjesto gdje bi taj dijalog i približavanje pozicija mogao i morao da se vodi. Ima makar nekoliko sličnih situacija iz proteklih decenija političke istorije kad je dijalog vođen i kad su uspijevali da se postignu dogovori”, zaključuje on.

Dok se na čelu Skupštine nalazio Ranko Krivokapić (od 2003. do 2016. godine), u parlamentu su u više navrata organizovani razgovori vlasti i opozicije. Tokom mandata bivšeg predsjednika Ivana Brajovića, uprkos bojkotu opozicije i problemima izbora u pravosuđu, nije bilo parlamentarnog dijaloga.

Preporučujemo za Vas