"u Njemačkoj živi veliki broj građana porijeklom sa tog prostora"

Merkel: Budućnost Zapadnog Balkana je u ujedinjenoj Evropi, rane rata još nijesu zacijeljene

Merkel je, u nedjeljnoj video poruci, istakla da je raduje što će moći da nastavi rad sa šefovima država i vlada zemalja Zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. godine u okviru Berlinskog procesa na inicijativu Njemačke

23628 pregleda 16 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas da je uvjerena da je budućnost Zapadnog Balkana u ujedinjenoj Evropi.

Ona je to kazala povodom predstojećeg virtuelnog Samita Berlinskog procesa, zakazanog za ponedjeljak, čiji je domaćin Njemačka.

Merkel je, u nedjeljnoj video poruci, istakla da je raduje što će moći da nastavi rad sa šefovima država i vlada zemalja Zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. godine u okviru Berlinskog procesa na inicijativu Njemačke.

Ona je, kako prenosi Tanjug, istakla da je od uspostavljanja Berlinskog procesa, koji ima za cilj pružanje konkretnog doprinosa stabilnosti u regionu i mirnom dijalogu, postignuto dosta.

"Zapadni Balkan je neposredni susjed Evropske unije (EU). To je dio Evrope, u kojem rane rata još nijesu zacijeljene, a i u Njemačkoj živi veliki broj građana porijeklom sa tog prostora“, rekla je Merkel.

Ona je kazala da je jasno da države EU moraju imati interes za mirnim razvojem na Zapadnom Balkanu.

„Imamo odgovornost da se i praktično založimo za razvoj u tom dijelu Evrope", naglasila je Merkel.

Ona je ocijenila da je Berlinski proces ostvario već neke uspjehe, a s tim u vezi je posebno izdvojila nedavno osnovani Omladinski forum.

Kako je navela, sada konačno moguće ono što se dugo smatralo nemogućim, a to je razmjena đaka raznih vjera i etničke pripadnosti.

"To je praktičan doprinos miru", istakla je Merkel, dodajući da tome doprinosi i međusobno priznavanje diploma, saradnja u nauci, kao i napredak u infrastrukturnim projektima.

Sve to, kako je kazala, zemlje Zapadnog Balkana vodi naprijed ka zajedničkom cilju - ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

„Uvjerena sam da će, prije ili kasnije, njihova budućnost stvarno biti u ujedinjenoj Evropi“, naglasila je Merkel.

Ona je istakla da još ima mnogo izazova na Zapadnom Balkanu, da nepovjerenje i nacionalizmi nijesu nestali, a bilateralni sporovi mogu u svakom trenutku da se rasplamsaju, zbog čega je, kako je navela, neophodno pomirenje.

Preporučujemo za Vas