Carević čisti koaliciju, SNP i Pravu seli u opoziciju

Demokratski front sačiniće nove koalicione uslove za formiranje izvršne vlasti koje će ponuditi Demokratama

50823 pregleda 421 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Carević odlučio je da očisti koaliciju Za budućnost Budve, koju je predvodio na lokalnim izborima, pa će u opoziciju da preseli Socijalističku narodnu partiju i Pravu Crnu Goru, doskorašnje koalicione partnere.

To je “Vijestima” potvrđeno iz budvanske vlasti.

Novi sporazum o djelovanju unutar budvanskog Demokratskog fronta, odnosno Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene biće potpisan, čime će se obavezati da članice podržavaju Carevića, ali i koalicione dogovore i ciljeve, te da više neće biti odstupanja.

Ovakva radikalna odluka uslijedila je nakon što Izvještaj o radu Carevića i njegove administracije za prošlu godinu nije dobio zeleno svjetlo, jer su bili uzdržani odbornici SNP-a i Prave Crne Gore, kao i jedna odbornica iz Pokreta za promjene. Nakon pristiska članstva Pokreta za promjene, ona se javno izvinila i saopštila da je trebalo da glasa za izvještaj, a odmah je reagovao i opštinski odbor PzP-a koji je Careviću dao punu podršku.

Koalicija Za budućnost Budve je na avgustovskim izborima osvojila najviše glasova, čak 42 odsto, i time dobila 14 odborničkih mandata od 33 koliko broji budvanski parlament. Nakon najavljenog sporazuma, ubuduće će Demokratski front nastupati s 11 odbornika, dok će tri odbornika (dva iz SNP-a i jedan iz Prave Crne Gore) biti opozcija.

Ovakvom odlukom praktično se cijepa i takozvani treći blok - savez Pokreta za promjene, SNP i Prave koji je u proteklih pola godine nastupao kao posebna politička grupacija. Bili su nezadovoljni i načinom rada Carevića, pa su zajedno s Demokratama prije mjesec i po blokirali održavanje sjednice lokalnog paralamenta, jasno stavljajući do znanja da neće trpjeti Carevićevu samovolju. Ipak, do loma je došlo unutar Pokreta za promjene, koji je sada prešao na Carevićevu stranu.

“Vijestima” je rečeno da će “novi” Demokratski front sačiniti i nove koalicione uslove koje će ponuditi Demokratama za formiranje izvršne vlasti. Demokrate broje šest odbornika i s 11 odbornika DF čine većinu u parlamentu.

Socijalističkoj narodnoj partiji i Pravoj Crnoj Gori, kako je “Vijestima” rečeno, biće oduzete sve funkcije koje su njihovi kadrovi dobili, od upravnih odbora i odbora direktora, do preduzeća i ustanova.

“Ovim će biti stavljena tačka na višemjesečno ucjenjivanje u formiranju vlasti u kojem su prednjačile lične ambicije. Pokret za promjene više nije želio da bude instrument u rukama trećeg bloka, koji su koristile i Demokrate i koje su odmah po uspostavljaju istog, pregovore srušile i vratile na početni nivo. Sada, kada je potpisan sporazum o djelovanju koji podrazumijeva da članice podržavaju Carevića u punom mandatu na mjestu predsjednika Opštine, kao i druge javne funkcionere, dostaviće se ponuda koalicionog sporazuma Demokratama koje su ostale bez sredstava ucjene i sada moraju pristati na raspodjelu funkcija u lokalnoj vlasti”, rečeno je “Vijestima” nezvanično vrhu budvanskog DF.

Sporazumom unutar lokalnog DF, kako je pojašnjeno, stavljena je tačka na priče da Carevića ne podržava centrala u Podgorici, jer to ne bi bilo moguće da centrale nijesu dale odobrenje za ovakav dogovor.

Kako saznajemo, ovaj dogovor je postignut i kao priprema za naredne izbore, jer DF očekuje izbore na svim nivoima i žele što bolje da se pripreme za naredni period.

“Kap koja je prelila čašu u trećem bloku bilo je insistiranje SNP-a i Prave da glasaju protiv Carevićevog izvještaja o radu za 2020. godinu u kojem se nalazi i izvještaj o nelegalnom upadu policije, Upravne inspekcije i drugih državnih organa koji su na nasilan način smijenili lokalnu vlast. Nezamislivo je da se na taj način abolira DPS za sve što je radio prošle godine u ovom periodu, kada je političkom korupcijom nasilno uspostavio vlast. Ovim je politička scena u Budvi iskristalisana do kraja i sada je sigurno da će DF i Demokrate činiti vlast bez drugih koalicionih partnera. DF sada ima 11 odborničkih mandata čime su dominantna većina u vlasti sa oko 65 odsto učešća i Demokratama ne preostaje ništa drugo osim da pristanu na ovakav koalicioni aranžman koji je odraz izborne volje građana”, rečeno je “Vijestima”.

Oduzeće im sve funkcije koje su njihovi kadrovi dobili

Koalicija Za budućnost Budve bila je u prethodnom periodu podijeljena – pet odbornika iz redova PzP, SNP, i Prave Budve sačinili su postizborni sporazum o saradnji, isprovocirani odugovlačenjem formiranja lokalne administracije, prije svega nemogućnošću da se predstavnici Carevićeve grupe dogovore s Demokratama.

Takozvani treći blok tražio je da im pripadne, shodno izbornom rezultatu, četvrtina izvršne vlasti. Zahtjev “trojke” (PzP, SNP, Prave Budve) je bio da im pripadne mjesto jednog od dva potpredsjednika Opštine, menadžer grada, Sekretarijat za komunalno stambene poslove, Sekretarijat za društvene djelatnosti, mjesto direktora Mediteranskog sportskog centra, načelnik Komunalne policije i komunalne inspekcije, direktorsko mjesto u jednom od opštinskih preduzeća Vodovod, Komunalno ili Parking servis, te rukovodeća mjesta u Kancelariji za antikorupciju i Kancelariji za Evropske integracije

Demokrate su prije njih imale svoju ponudu – osim šefa parlamenta, traže i mjesto potpredsjednika Opštine, dva od ukupno osam sekretarijata – za privredu i zaštitu imovine, kao i jednu opštinsku službu – objedinjenu službu za naplatu komunalnih i javnih prihoda. Kada je riječ o preduzećima, tražile su “Mediteran reklame“ (do sada pod ingerencijom URA), Otpadne vode, Turističku organizaciju Budve, Sportsko rekreativni centar – bazen “Dragan Trifunović”, Akademiju znanja i Javnu ustanovu “Grad teatar”, kao i mjesta pomoćnika sekretara za lokalnu samoupravu, sekretara za društvene djelatnosti i pomoćnika načelnika Komunalne policije i inspekcije.

Većina funkcija je raspodijeljena do sada, ali Carević nije imenovao potpredsjednike.

Bonus video: