Vuksanović Stanković: Uvijek ću reći ono što mislim, sviđalo se to nekom ili ne

Poslanica SDP-a kazala je i da nikada neće izjednačiti državu Srbiju i srpski narod za zvaničnom politikom Srbije sa kojom se, kako je navela, ne slaže

14148 pregleda 40 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da nikade neće dozvoliti da joj bilo ko spočitava ili podmeće da u njenom političkom djelovanju na bilo koji način, ima nešto protiv srpskog naroda i države Srbije.

Ona je gostujući u emisiji Dan uživo na N1 kazala i da nikada neće izjednačiti državu Srbiju i srpski narod za zvaničnom politikom Srbije sa kojom se, kako je navela, ne slaže.

"Ali, uvijek ću reći ono što mislim, sviđalo se to nekom ili ne“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je u dva navrata pretresana na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu i kako je kazala očekuje reakciju Ministarstva vanjskih poslova kako bi se razjasnile sve okolnosti oko tog događaja.

Vuksanović Stanković je nedavno posjetila Beograd. Ali, posjetu su, prema njenim riječima, obilježile i neprijatnosti koje je doživjela na aerodromu.

Ponovila je da joj je majka rođena u Srbiji, u Užičkoj Požegi, da joj je ujčevina u Užičkoj Požegi i da prema Srbiji ima posebnu emociju.

"Ja sam sletjela i došla sam do pasoške kontrole. Kada sam predala svoju ličnu kartu, službenica policije me je obavijestila da moram da se vratim i da budem pretresena. Na moje pitanje zašto, ona mi je rekla da sam u kompjuteru označena crvenom bojom, i da moraju da izvrše dodatne pretrage. Nakon toga sam otišla u prostoriju u kojoj nije bilo kamera, i bez ikakvog obrazloženja sam pretresena uz prisustvo dvije službenice policije", ispričala je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, prilikom pretresa torbe, službenice policije su naišle na njen diplomatski pasoš, nakon čega im je objasnila da je poslanik u Skupštini.

"One su nastavile pretres, nisu se zaustavile, a nakon završenog pretresa su mi rekle da izađem iz te prostorije i da sjednem na jednu klupu. Čekala sam još pet do deset minuta, dok je pretres trajao oko 15 minuta. Nakon pitanja policajcu dokle ću sjedjeti tu, rečeno mi je da to može trajati pet minuta, pet sati, a možda i više“, objašnjava ona, i dodaje da joj nakon toga rečeno da će biti predata "organu koji je potražuje u Srbiji".

"Ja sam pitala zašto bi me iko potraživao u Srbiji, jer ja nisam napravila nikakav prekršaj? Policajac mi je rekao da on to ne zna. Morala sam da tražim dozvolu i da idem u toalet, i nakon više od sat vremena sam puštena da odem", rekla je Vuksanović Stanković.

Dodaje da je doživjela neprijatnosti i prilikom povratka u Crnu Goru.

"Predala sam ličnu kartu i rečeno mi je da ne mogu da idem dalje, da moram da budem pretresena i da se obave dodatne pretrage. Tom prilikom sam dobila zapisnik o pretresu, a prilikom pretresa mi, naravno, nisu pronašli ništa"..

Vuksanović Stanković, prenosi N1, je napomenula i da je jedan od policajaca provocirao političkim pitanjima vezanim za situaciju u Crnoj Gori.

Ocjenjuje da su policajci odlučili da je pretresu zbog toga što je bila obilježena "crvenom bojom u sistemu", i ističe da se jedan od njih konsultovao sa nekim tokom njenog pretresa.

"Policajac kao policajac apsolutno nije znao ko sam dok mu ja u jednom trenutku nisam rekla da imam diplomatski pasoš i da oni nemaju pravo po Bečkoj konvenciji da me pretresaju i da su dužni da mi omoguće nesmetan prolaz. Drugi policajac koji je bio u kabini, a koji nije bio zadužen za moj slučaj, rekao je da njih to ne zanima", kazala je Vuksanović Stanković.

Nakon provjere prijave boravka omogućeno joj je da se ukrca na avion i da odleti za Crnu Goru.

Vuksanović Stanković je rekla da u oba navrata nije dobila obrazloženje zbog čega je izvršen pretres, a da je na konferenciji za štampu naknadno zatražila da se oglasi Ministarstvo vanjskih poslova i da objasni zašto je došlo do toga.

"Kada dođete da poslanik u susjednoj državi sa diplomatskim pasošem prolazi kao najgori kriminalac, Ministarstvo vanjskih poslova je dužno da reaguje", istakla je gošća N1 i rekla da nakon reakcije ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića traži objašnjenje.

Ona je kazala i da u posljednje vrijeme postoji stalno miješanje zvaničnih vlasti u Srbiji u unutrašnje stvari u Crnoj Gori, od izbornog procesa u Nikšću do toga da crkva zajedno sa zvaničnim vlastima u Srbiji se miješa u unutrašnje prilike u Crnoj Gori.

Bonus video: