Predstavnici Republike Hrvatske u službenoj posjeti Opštini Tivat

Lobiraju da HNV nastavi korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi

„Vlast u odnosu prema manjinama, demonstrira svoju veličinu“

1533 pregleda 2 komentar(a)
Posjeta predstavnika RH Opštini Tivat, Foto: Opština Tivat
Posjeta predstavnika RH Opštini Tivat, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i predsjednik Skupštine opštine Tivat dr Andrija Petković ugostili su u srijedu tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, ambasadora Hrvatske u Crnoj Gori Veselka Grubišića, generalnu konzulku Republike Hrvatske u Kotoru Jasminku Lončarević i savjetnika sa posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inostranstvu dr Milana Bošnjaka. Sastanak su inicirali i njemu prisustvovali predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović- saopšteno je juče tim povodom iz Opštine Tivat.

„Odnosi sa hrvatskom zajednicom u Tivtu su otvoreni, iskreni i bilježe stalni napredak. Činjenica da Hrvatska građanska inicijativa nije dio lokalne vlasti, nije prepreka dobroj saradnji i ostvarivanju ciljeva koji su u interesu hrvatske zajednice“- poručio je gradonačelnik Komnenović i podsjetio na niz aktivnosti koje svjedoče harmoničnim odnosima, zajedništvu i suživotu u Tivtu i Boki. „Naš je zadatak da ovu harmoniju i bogato nasljeđe sačuvamo i za generacije koje dolaze.”- istakao je on.

Predsjednik SO Tivat dr Andrija Petković je ukazao na činjenicu da Tivćane sa Hrvatskom vežu brojni emotivni, rođački i prijateljski odnosi, ali i da ona kao članica Evrospke Unije nudi brojne pozitivne prakse primjenljive na lokalnom nivou. Čelni ljudi tivatske Opštine najavili su da će do sredine avgusta biti završen vodovod do otoka Gospe od Milosti, čime će biti riješen problem vodosnabdijevanja tamošnje crkve i samostana.

Zvonko Milas je zahvalio na prijemu i ukazao na značaj očuvanja kulturne baštine i identiteta Hrvata u Boki, dok je Ambasador Grubišić govorio o perspektivama privredne saradnje, koja je na relaciji Crne Gore i Hrvatske, na zavidnom nivou. Tema sastanka bio je i objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi koji već godinama besplatno koristi Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, te planovi vezani za dalje korišćenje tog prostora, a koji po riječima prisutnih, predstavlja centar kulturnog života u Lastvi. Dogovoreno je da se nađe modalitet dalje saradnje na obostranu korist „Vlast u odnosu prema manjinama, demonstrira svoju veličinu.“- rekao je Adrijan Vuksanović i iskazao spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja na lokalnom nivou, u korektnom ambijentu. Razgovaralo se o mogućnostima saradnje u oblasti kulture ali i razmjeni iskustava kada su u pitanju ekološki održivi vidovi transporta.

Preporučujemo za Vas