Lekić: Ne pokrećem lične kandidature

Treba tražiti rješenja koja bi doprinijela prevazilaženju krize u zemlji

28270 pregleda 222 reakcija 67 komentar(a)
Lekić, Foto: SAVO PRELEVIC
Lekić, Foto: SAVO PRELEVIC

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić je kazao da nema namjeru ni da se ljuti, ni da se oduševljava ukoliko neko od poslanika misli da bi značajnije mogao da pomogne u prevazilaženju teškog stanja u zemlji i da je na ličnom planu sasvim spreman da nastavi angažovanje u statusu i obimu koji je imao do sada.

On je za “Vijesti” ponovio da, ako to pomaže rješenju, daje prednost za izbor premijera četrdesetorici drugih poslanika, ili mogućim osobama van parlamenta.

Kakav je Vaš stav povodom predloga Demokratskog fronta da budete premijer?

Moj stav je da u postojećim uslovima ozbiljne institucionalne, političke, kulturne krize i prilično iznevjerenih očekivanja građana nakon 30. avgusta, treba tražiti rješenja koja bi doprinijela prevazilaženju teškog stanja u zemlji. Ako neko među kolegama poslanicima misli da bih na određeni način u svemu tome mogao da značajnije pomognem nemam namjeru da se zbog toga ni ljutim, niti oduševljavam. Na ličnom planu sasvim sam spreman da nastavim angažovanje u statusu i obimu koji sam imao do sada.

A povodom vašeg pitanja treba konstatovati da se radi o javnom predlogu jednog političkog subjekta, s obrazloženjem da sam, između ostalog, osoba koja bi mogla dovesti do jedinstva u parlamentarnoj većini, uz njihov utisak da sam sa većinom opozicionih subjekata u dobrim, kolegijalnim odnosima, jednako blizu i daleko prema svima.

Druga dva subjekta, Demokrate i URA, smatraju, takođe sasvim legitimno, da je najbolje rješenje da (Zdravko) Krivokapić nastavi da vodi vladu uz moguće korekcije vladinog sastava.

Ovo su sve legitimne pozicije, i svako preuzima odgovornost za svoje stavove i dinamike koje dolaze.

U takvim uslovima političke norme, pa i pravila javne pristojnosti mi nalažu da ne ulazim dublje u tu temu, i da, ako to pomaže rješenju, dam prednost za izbor premijera četrdesetorici drugih poslanika ili mogućim osobama van parlamenta.

Kako ste postali dobro rješenje nakon svih kritika iz DF-a u ranijem periodu?

Moji odnosi u DF, dok sam bio u toj koaliciji multietničkog sastava i ideja, su bili korektni. U oba pravca. Uz obostrana uvažavanja. Strpljivo i demokratski smo gradili politiku koja je izražavala opozicione zahtjeve za dekriminalizaiju crnogorskog društva i jednaka nacionalna prava svih etničkih grupa u zemlji, za jedinstvo zemlje, za ozbiljnu i dostojanstvenu spoljnu politiku....Ja sam otišao iz DF iz principijelnih razloga, jer se radi o složenoj strukturi, zapravo o zbiru partija sa svojim partijskim organima, dakle savezu kojem zapravo ne treba predsjednik. I nije slučajno da se poslije mog odlaska nije ni pokušao izbor novog predsjednika. Poslije je došlo, imao se utisak, do određenih promjena politike i retorike, sasvim legitimno, što se dešava i drugim strankama.

To moje dominantno iskustvo i utisak ne želim bitno da mijenjam na osnovu propagandnog nivoa nekih političkih ešalona protiv koalicije “ Ključ” u kojoj sam bio tokom izbora 2016.

Ali negdje i tada su “Informer” i “Pink” koje je Đukanović preko svojih prijatelja i svog savjetnika uvezao u Crnu Goru, ipak ubjedljivo prednjačili u prljavim napadima na mene i mnoge druge opozicione ličnosti.

Da li Vam je prihvatljivo da budete premijer?

Već sam objasnio, da učestvujući u političkom životu nastojim da prema mojim mogućnostima pomognem demokratskom sazrijevanju i progresu naše zemlje. Moje obaveze i status su definisani i to mi omogućava javno djelovanje. Ne pokrećem lične kandidature, pa je logično i javno odgovorno da se krećem u navedenim koordinatama.

Bonus video: