Đukanović: Reformski entuzijazam posustao kad je podsticaj oslabio

"Put ka članstvu u EU i NATO najbolji je mogući za budućnost regiona, za šta je potreban snažniji podsticaj EU, da otvori vrata, a naše zemlje da nastave sa reformama", rekao je Đukanović

9973 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Predsjednik Crne Gore
Foto: Predsjednik Crne Gore

Put ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u najbolji je mogući za budućnost Zapadnog Balkana (ZB), za šta je potreban snažniji podsticaj Unije, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je, na sastanku sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Slovačke Borisom Kolarom, kazao da je podrška te države i Višegradske grupe u cjelini veoma važna i da budućnost ZB gleda upravo u kontekstu Evrope koja je konkurentna, stabilna i prosperitetna.

"Put ka članstvu u EU i NATO najbolji je mogući za budućnost regiona, za šta je potreban snažniji podsticaj EU, da otvori vrata, a naše zemlje da nastave sa reformama", rekao je Đukanović.

Kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, on je naveo da dok je postojao puni podsticaj iz EU, reforme su bile intenzivne, i da je reformski entuzijazam posustao kada je podsticaj oslabio.

"Zato je upravo sada važno da se glas prijatelja kao što je Slovačka, koja je poznavalac prilika u regionu, čuje u ime ZB", kazao je Đukanović.

On je poručio da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan susjed na ZB i dodao da je siguran da će se vlasti mijenjati, ali ne i strateški put Crne Gore.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom i naglasio da su odnosi dvije države ne samo partnerski i saveznički u okviru NATO, već i tradicionalno prijateljski, što se poštuje u obje zemlje i doprinosi unapređenju odnosa.

"Uz zahvalnost za sve što je Slovačka uradila za Crnu Goru, u čemu je i doprinos slovačkih diplomata Miroslava Lajčaka i Frantiseka Lipke u ime EU u referendumskom procesu, posebno je zahvalio Slovačkoj za razumijevanje stanja na ZB, koji nažalost ima reputaciju nestabilnog dijela Evrope", kaže se u saopštenju.

Kolar je Đukanoviću poželio dobrodošlicu u prijateljsku zemlju, ističući da mu je drago što ima priliku da se upozna s njim i podsjeti na ulogu slovačkih diplomata u procesu obnove nezavisnosti Crne Gore, za koju, kako je rekao, najviše zasluga ima Đukanović.

On je podsjetio na veoma pozitivan odnos Bratislave prema zemljama bivše Jugoslavije i njihovoj evropskoj budućnosti, u kontekstu bliskosti naroda, zajedničke istorije i dobrog razumijevanja.

"Slovačka se i u okviru Višegradske grupe snažno zalaže za evropsku perspektivu regiona, kazao je Kolar, uz opasku da će predsjednikove poruke o ZB prenijeti već na sjutrašnjem sastanku Grupe u Mađarskoj", navodi se u saopštenju.

Kolar je rekao da ako se EU ne bude interesovala za Balkan, to će uraditi neko drugi.

"Crna Gora je već postigla dovoljan i intenzivan napredak, ostvarila prvi cilj članstvo u NATO, predstoji još jedna meta-članstvo u EU, što će Slovačka i dalje snažno podržavati", poručio je Kolar.

Sagovornici su se saglasili o veoma dobrim bilateralnim odnosima i perspektivi saradnje u ekonomiji, nauci, kulturi i obrazovanju, čemu doprinosi i dobra parlamentarna saradnja.

Bonus video: