Bez Nurkovića i Purišića u Predsjedništvu Bošnjačke stranke

Izvor „Vijesti“ iz BS saopštio da postoji mogućnost da će partiju zbog nezadovoljstva načinom formiranja Predsjedništva napustiti dosadašnji član tog tijela i bivši lider petnjičkog odbora stranke, Adnan Muhović

37209 pregleda 174 reakcija 51 komentar(a)
Sa nedavno održanog kongresa BS, Foto: Bosnjacka stranka
Sa nedavno održanog kongresa BS, Foto: Bosnjacka stranka

Bivši ministri iz redova Bošnjačke stranke (BS), Osman Nurković i Kemal Purišić više neće biti članovi Predsjedništva BS - saznaju „Vijesti“ iz te partije.

Njih dvojica obavljaju funkcije potpredsjednika BS. Nurković je u bivšoj Vladi Duška Markovića bio ministar saobraćaja i pomorstva, dok se Purišić nalazio na poziciji ministra rada i socijalnog staranja.

Glavni odbor BS, na kojem će se birati novo Predsjedništvo, biće održan u nedjelju u Rožajama. Iz te stranke su ranije najavili kadrovsko podmlađivanje i reformisanje.

Izvor „Vijesti“ iz BS kazao je da postoji mogućnost da partiju zbog nezadovoljstva načinom formiranja Predsjedništva, napusti dosadašnji član tog tijela i bivši lider petnjičkog odbora stranke, Adnan Muhović koji je u javnosti poznat po kontroverznim političkim izjavama. On je u januaru ove godine smijenjen sa mjesta člana Odbora direktora Skupštine akcionara “Održavanje željezničkih voznih sredstava” AD Podgorica.

Muhović nije želio da govori za „Vijesti“ o eventualnom nezadovoljstvu, navodeći da će to učiniti u nedjelju. Drugi izvor lista nezvanično je kazao da novoizabrani lider BS Ervin Ibrahimović navodno namjerava da odbor iz Petnjice „ostavi bez člana u Predsjedništvu“, te da je to navodno razlog Muhovićevog nezadovoljstva.

„A to je odbor iz kog stranka uzima mustru kako da se bavi nacionalnom politikom...“, rekao je izvor.

Ibrahimović nije htio da komentariše da li je tačno da Nurković i Purišić više neće biti u Predsjedništvu, te da li Muhović napušta BS. Iz PR službe BS su nam proslijedili izjavu lidera petnjičkog odbora Ervina Durakovića, koji je saopštio da „odlučno demantuje“ bilo kakve priče u vezi s time da će taj odbor napustiti partiju.

„Mi smo svoju posvećenost BS potvrdili na nedavno održanom kongresu stranke, kad smo jednoglasno dali podršku novom predsjedniku stranke Ibrahimoviću. Još snažnije nastavljamo putem koji je trasirao rahmetli Rafet Husović, s našim novim liderom Ibrahimovićem“, poručio je Duraković.

Ibrahimović je za predsjednika BS izabran na Kongresu održanom 13. juna. On je najavio da će partija nastaviti sa pružanjem podrške mladim kadrovima, od kojih, kako je kazao, očekuje “snažnije političko i intelektualno angažovanje kroz odbore koje će stranka formirati za različite sfere društveno-političkog života”.

Bošnjačka stranka će težiti ravnopravnom učešću žena i muškaraca u procesima političkog odlučivanja, kako u institucijama vlasti tako i u stranačkoj hijerarhiji, dodao je lider BS.

Partiju je uoči Kongresa, nezadovoljno politikom stranačkog vrha, napustilo više članova. Oni su zamjerili bivšim kolegama što „brinu samo za lične interese“, poručujući da BS treba da prestane da igra ulogu „privjeska“ Demokratske partije socijalista (DPS). Iz stranke su tada otišli članovi podgoričkog odbora Kemal Grbović i Mithat Hodžić, predsjednik Foruma mladih u Podgorici Emir Pepeljak, njegov zamjenik Denis Lukač, kao i predsjednica Foruma žena u Podgorici Indira Međedović.

BS se nakon izbora održanih 30. avgusta prošle godine - na kojima je nastupila samostalno - preselila u opoziciju. Ta partija je od osnivanja (2006. godine) bila dio vlasti, koju je predvodio DPS. BS u crnogorskom parlamentu ima tri poslanika.

Bonus video: