Krivokapić: Završetak autoputa od strateške važnosti za razvoj Andrijevice

Ovaj prostor je Bogom dat za turizam, a i bogatog je energetskog potencijala, ali ako nemamo dobru putnu infrastrukturu, sve ostaje neiskorišćeno", kazao je Krivokapić

4904 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

U privredu se mora ulagati kako bi ljudi ostajali u svom zavičaju, a bez ekonomske sigurnosti, nema ni prosperiteta, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je danas sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamarom Srzentić zvanično posjetio Opštinu Andrijevica.

Krivokapić je razgovarao sa predsjednikom Opštine Željkom Ćulafićem i sa lokalnim rukovodstvom.

"Projekat od strateške važnosti, naročito za ovaj kraj, je auto-put i njegov završetak u cjelosti. Bez putne infrastrukture, sve gubi smisao. Ovaj prostor je Bogom dat za turizam, a i bogatog je energetskog potencijala, ali ako nemamo dobru putnu infrastrukturu, sve ostaje neiskorišćeno", kazao je Krivokapić.

Naveo je i daje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, u kontaktu sa predstavnicima Svjetske banke koja bi mogla da odobri kredit za određene projekte i u Andrijevici i u Beranama, kao i za završetak radova na Kući voća, te da je pogon "Soko Štarka" potrebno vratiti u život.

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, poručio da postoje realni preduslovi da se izgradi Japanska kuća koja bi preko sela Japan, koje se nalazi u opštini Andrijevica, bila značajna karika u kulturnoj i privrednoj saradnji između država Japana i Crne Gore.

"Znam da je problem budžeta uvijek aktuelan. Funkcionisanje Opštine i njenih službi bez podrške privrede je nemoguć, ali se nadam da ćemo u predstojećem vremenu zajednički doći do rješenja. Znam da je sportski potencijal Andrijevice izuzetan, stoga, što prije je potrebno sanirati sportsku halu i djeci omogućiti nesmetano pohađanje nastave. Digitalizacija javne uprave ima za cilj digitalno društvo i ne želimo da bilo ko bude iz nje isključen. Takođe, najboljima i najvrjednijima se mora omogućiti da dođu do zasluženih radnih mjesta, kao i da nema diskriminacije po bilo kom osnovu”, kazao je Krivokapić.

Ćulafić je, saopšteno je iz Vlade, rekao da su najveći problemi građana Andrijevice nizak životni standard, nezaposlenost, migracije i slab prirodni prirašataj, te da su to problemi čije rješenje vidi tek uz značajnu pomoć države, odnosno Vlade.

"Kao odgovorna lokalna samouprava, krenuli smo u zdravo postavljanje temelja razvoja naše opštine, koji počivaju na rudnim bogastvima. Planom koncesija za 2021. godinu, obuhvaćena su četitri lokaliteta u našoj Opštini. Očekujemo od Vlade zeleno svjetlo za planirana iskopavanja", rekao je Ćulafić. Pored Kuće voća, čija je gradnja započeta još 2017. godine, a od koje očekuje da bude “ogledalo Andrijevice”, valorizacije hideoenergetskog potencijala ovog kraja, te izgradnje kasarne, Ćulafić je istakao da je Opštini potrebno ulaganje od strane države u infrastrukturne projekte.

"Andrijevici je potrebna pomoć u realizaciji projekata putne infrastrukture, seoskih vodovoda, a što bi sve bilo u funkciji razvoja seoskog turizma" kazao je Ćulafić.

Krivokapić je tokom posjete obišao i Službu zaštite i spašavanja, a obilazak sjevera nastaviće posjetom Opštini Berane.

Bonus video: