Klus: Bečić važan stub i oslonac evropske budućnosti Crne Gore

"EU je uspostavljena kao mirovni proces, te da mir ne može biti postignut bez cjelovite integracije Zapadnog Balkana"

6453 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Bečić i Klaus, Foto: Skupstina.me
Bečić i Klaus, Foto: Skupstina.me

Slovačka očekuje da Crna Gora uskoro postane 28. članica Evropske unije, a predsjednik Skupštine Aleksa Bečić važan je stub i oslonac evropske budućnosti Crne Gore.

To je, kako je saopšteno iz Skupštine, kazao državni sekretar ministarstva vanjskih i evropskih poslova Slovačke Martin Klaus.

Klaus i Bečić razgovarali su danas u Podgorici.

Predsjednik Skupštine zahvalio je na podršci koju Slovačka u kontinuitetu pruža Crnoj Gori.

Aleksa Bečić, Martin Klaus
foto: Skupstina.me

Bečić je kazao da Slovačka baštini poseban senzibilitet za Crnu Goru i sveukupan region Zapadnog Balkana i izrazio očekivanje da će nastaviti da pospješuje evropsku aspiraciju naše zemlje.

"U razgovoru sa predsjednikom Skupštine, državni sekretar Klus je kazao da je za Slovačku proces proširenja veoma važan, te da očekuje da "Crna Gora kao predvodnica u ovom procesu uskoro postane 28. članica Evropske unije, i trudićemo se da budemo glasni kad su u pitanju Vaše integracije". On je pohvalio spoljnopolitičku opredijeljenost nove parlamentarne većine i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je naša zemlja prijateljskoj Slovačkoj, partner u evropskim integracijama i dobar saveznik NATO savezu, rekavši da je Bečić važan stub i oslonac evropske budućnosti Crne Gore" navodi se u saopštenju Skupštine.

Dodaje se da je Klaus, uputio afirmativne poruke u pogledu procesa proširenja, kazavši da je "EU uspostavljena kao mirovni proces, te da mir ne može biti postignut bez cjelovite integracije Zapadnog Balkana".

Aleksa Bečić, Martin Klaus
foto: Skupstina.me

"Poseban osvrt dat je prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, prilikom čega je pozdravljen stepen političke kulture i demokratije u našoj zemlji. Predsjednik Skupštine je podsjetio na značaj dijaloga parlamentarne većine i opozicije i izrazio očekivanje da će svi politički akteri uskostranačke interese podrediti ključnom cilju, ubrzanju integracije Crne u EU. Sagovornici su razmijenili mišljenja o brojnim realizovanim projektima na polju jačanja transparentnosti i otvorenosti zakonodavnog doma, što je posebno pohvaljeno od strane slovačke delegacije", saopšteno je.

Sastanku je prisustvovao ambasador Slovačke u Crnoj Gori, Boris Gandel.

Bonus video: