Vlada donijela odluku o formiranju Radne grupe za poglavlje o javnim nabavkama

Vlada je, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, donijela Odluku o obrazovanju Operativnog tijela za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018.
60 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.11.2017. 18:24h

Vlada Crne Gore danas je na sjednici donijela Odluku o obrazovanju Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) za oblast pravne tekovine EU koja se odnosi na pregovaračko poglavlje pet - Javne nabavke.

Kako je saopštno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Odlukom je utvrđena značajana izmjena personalnog sastava, u cilju efikasnijeg praćenja novonastalih okolnosti i izazova pregovaračkog procesa u ovoj oblasti, posebno imajući u vidu da je on sada u mnogo zahtjevnijoj fazi nego što je bio tokom važenja prethodne odluke.

Vlada je, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, donijela Odluku o obrazovanju Operativnog tijela za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018.

„Donošenje Odluke će doprinijeti da se na sveobuhvatan i kvalitetan način nastavi sa sprovođenjem ključnog strategijskog dokumenta koji se odnosi na informisanje javnosti o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i boljem razumijevanju procesa evropske integracije kod građana“, kaže se u sapštenju.

Vlada je, kako se navodi, utvrdila Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj upravi.

Izmjenama se, kako je saopšteno, propisuje obaveznost međusobne usklađenosti strategija i programa, kao i njihova usaglašenost s planskim i strateškim dokumentima kojima se utvrđuju opšti pravci razvoja Crne Gore i finansijskim strateškim dokumentima.

“Time je ustanovljen i pravni osnov za izradu podzakonskog akta kojim će se detaljno urediti postupak izrade, sprovođenja i provjere usklađenosti strateških dokumenata”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, utvrđen je i Predlog zakona o spoljnoj trgovini robom i uslugama koje se mogu koristiti za vršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje.

“Donošenjem ovog zakona se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa relevantnim međunarodnim propisima i standardima. Iako naš pravni sistem ne poznaje institut smrtne kazne, ovu oblast je neophodno zakonski urediti zbog tranzita i međunarodne trgovine robama i uslugama ove vrste”, kaže se u saopštenju Vlade.

U skladu sa ranije usvojenom Procjenom uticaja na baštinu za prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, kako je saopšteno, Vlada je donijela Odluku o dopuni Odluke o izradi prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore, kojom se od zabrane građenja izuzima prostor obuhvaćen urbanističkim projektima za Perast i Staro jezgro Kotora.

“Takođe, propisano je da se zabrana građenja se ne odnosi ni na objekte koji se rekonstruišu radi održavanja i korišćenja u okviru postojećih gabarita, a koji su izgrađeni u skladu sa zakonom, kao ni na objekte podzemne komunalne infrastructure”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada donijela Odluku o visini troškova obrazovanja, osposobljavanja i provjere znanja lica zaduženih za prevoz opasnih materija, kojom su konkretizovane Zakonon propisane obaveze privrednih društava ili preduzetnik koje se bavi prevozom opasnih materija.

Informacija o elektronskom registru licenci, koja je usvojena na današnjoj sjednici, kako se pojašnjava u saopštenju, sadrži detaljan pregled dosadašnjih aktivnosti i predlog mjera za efikasnu realizaciju uspostavljanja elektronskog procesa licenciranja na portalu e-uprave.

„U tom smislu, planirano je da se na portalu e-uprave kreiraju elektronske usluge u cilju objavljivanja informacija o biznis licenciranju i njihove dostupnosti svim zainteresovanim stranama u procesu. Uspostavljanjem elektronskog registra za izdavanje biznis licenci sve informacije o biznis licenciranju biće dostupne i u on-line formi, uz mogućnost popunjavanje elektronskih obrazaca“, kaže se u saopštenju.

U skladu sa navedenim, dodaje se, Vlada je zadužila nadležna ministarstva da formiraju projektni tim koji će biti zadužen za realizaciju ovog zadatka.

Bonus video: