"kodra Umjesto komplimenata za učinjeno, dobila raskid ugovora"

DPS: Odluka o novoj mreži zdravstvenih ustanova dokaz nesposobnosti i neznanja ministarke zdravlja

„Jedna od karakteristika malih zemalja je izrazita vulnerabilnost zdravstvenog sistema gdje i neznatne fluktuacije broja zdravstvenih radnika, čak i u uslovima redovnog funkcionisanja, mogu da izazovu njegov slom“, pojasnili su iz DPS-a

6867 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Odluka o novoj mreži zdravstvenih ustanova samo je još jedan u nizu dokaza o nesposobnosti ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović da donosi važne odluke u oblasti zdravstvene politike, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Iz komisije za zdravstvo Glavnog odbora te partije podsjetili su da je Vlada u četvrtak donijela Odluku o novoj mreži zdravstvenih ustanova.

Novina je, kako su kazali, da se ona sastoji isključivo od javnih zdravstvenih ustanova „po ugledu na zemlje regiona“.

Dakle, navode iz DPS-a, ne po ugledu na zakone o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju matične države koji je omogućio da privatne zdravstvene ustanove (PZU) imaju isti status kao i javne.

„Ne na osnovu ugovora koje su te ustanove zaključile sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO) i koji ističe tek 31. decembra naredne godine, a čije su stavke ove ustanove ispunjavale doslovno i bez odlaganja, već „po uzoru na zemlje regiona““, dodali su iz te partije

Prema njihovim riječima, prava je šteta što Borovinić Bojović nije poznata činjenica da Crna Gora pripada porodici malih zemalja po nomenklaturi Svjetske zdravstvene organizacije, a koje odlikuju specifičnosti koje ih čine neuporedivim sa mnogostruko većim zemljama regiona.

„Jedna od karakteristika malih zemalja je izrazita vulnerabilnost zdravstvenog sistema gdje i neznatne fluktuacije broja zdravstvenih radnika, čak i u uslovima redovnog funkcionisanja, mogu da izazovu njegov slom“, pojasnili su iz DPS-a.

Zato je, kako su naveli, za organizatore funkcionisanja zdravstvenog sistema u pandemijskim uslovima od velikog značaja bilo što su u okviru mreže zdravstvenih ustanova imali na raspolaganju i Specijalnu bolnicu Kodra sa njenim kompletim kadrom, opremom i prostorom.

„U Kodri su smještane COVID pozitivne porodilje, njih stotinak, bez smrtnih ishoda porodilja i novorođenčadi, bez intrahospitalnog zaražavanja što je potvrda strogog poštovanja epidemioloških preporuka“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Navodi se da je Kodra u pandemijskim uslovima održala svoj hirurški program u punom kapacitetu u kontinuitetu, kada se u drugim bolnicama radila samo „hitna“ hirurgija, što je, smatraju u DPS-u, primjer vrijedan pohvale.

„Umjesto komplimenata za učinjeno, dobila je raskid ugovora sa FZO“, kazali su iz te partije.

Ugovor je, kako su naveli, raskinut i sa poliklinikom „Hipokrat“ koja pruža usluge dijagnostike iz oblasti magnetne rezonance u Podgorici, Radanovićima i Nikšiću.

„Da je očuvana institucionalna memorija, možda bi donosioce odluka o raskidu ugovora sa ovom ustanovom pokolebao podatak da je uvođenje ove PZU u „mrežu zdravstvenih ustanova“ dovelo do smanjenja dužine čekanja na MR dijagnostiku sa devet mjeseci u 2014. na jedan do dva mjeseca u ovoj godini“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je suvišno govoriti o dodatnim benefitima povećane dostupnosti, neplaćanja putnih troškova za dolazak u Podgoricu, upošljavanju 40 radnika i ulaganju u najsavremeniju opremu.

„Strah od privatnih zdravstvenih ustanova u sistemu crnogorskog zdravstva je suvišan. Atavizam je da je sve što potiče iz privatnog sektora apriori nepošteno, a da je sve što dolazi iz javnog sektora isključivo zakonito“, kazali su iz DPS-a.

Oni su naglasili da se treba boriti za svakog ljekara u sistemu crnogorskog zdravstva i za svaku zdravstvenu ustanovu, bila ona privatna ili javna.

„Treba ih umrežavati i jačati. Ne smijemo liječiti organizacione nedostatke javnog zdravstvenog sistema kažnjavanjem PZU“, poručili su iz DPS-a.

Kako su naveli, samo zdrava konkurencija može unaprijediti kvalitet u pružanju zdravstvenih usluga.

„Hirovitost u donošenju odluka suprotnih mišljenjima Ministarstva finansija i Agencije za zaštitu konkurencije, a bez sumnje na štetu pacijenata, može biti samo još jedan u nizu dokaza o nesposobnosti Borovinić Bojović da donosi važne odluke u oblasti zdravstvene politike“, zaključuje se u saopštenju.