Injac: Crna Gora kontinuirano ulaže u sistem odbrane

"Injac je zahvalila na spremnosti Norveške za donaciju medicinskih sredstava Ministarstvu odbrane u borbi protiv COVID-19, na čijoj realizaciji se predano radi“

2246 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Crna Gora kontinuirano ulaže u sistem odbrane, uz nepokolebljivu posvećenost doprinosu sistemu kolektivne bezbjednosti, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Injac se, kako je saopšteno iz tog resora, u oproštajnu posjetu primila izaslanika odbrane Norveške Egila Daltveita i u nastupnu posjetu novoimenovanog izaslanika odbrane Daga Magne Lundea.

Ona je zahvalila Daltveitu na izuzetnom doprinosu razvoju bilateralne odbrambene saradnje Crne Gore i Norveške tokom njegovog mandata, navodeći da je uvjerena da će i tokom mandata Lundea saradnja biti jednako intenzivna i sveobuhvatna.

Injac je istakla značaj višegodišnje podrške Norveške u reformi sektora odbrane kroz širok spektar namjenskih programa i donacija.

"Od toga je trenutno najintenzivnija saradnja u domenu izgradnje integriteta u sektoru odbrane (BI) koja se implementira u saradnji sa norveškim Centrom za izgradnju integriteta (CIDS)“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je Injac naglasila da Crna Gora kontinuirano ulaže u sistem odbrane, uz nepokolebljivu posvećenost doprinosu sistemu kolektivne bezbjednosti.

"Injac je zahvalila na spremnosti Norveške za donaciju medicinskih sredstava Ministarstvu odbrane u borbi protiv COVID-19, na čijoj realizaciji se predano radi“, dodaje se u saopštenju.

Daltveit je, kako se navodi, kazao da je zadovoljan bilateralnom saradnjom u domenu odbrane Crne Gore i Norveške i da se nada da će doći do podizanja njenog intenziteta.

On je rekao i da Norveška ostaje posvećena jačanju savezničkih odnosa sa Crnom Gorom i kontinuiranom unapređenju sveukupnih odnosa.

Lunde je zahvalio na dobrodošlici i naveo da je uvjeren u nastavak izuzetno sadržajne saradnje u domenu odbrane dvije države.

On je rekao da je spreman da doprinese realizaciji aktuelnih i započinjanju novih projekata koji će odbrambene odnose dvije države izdići na još viši nivo.

Iz Ministarstva su kazali da je prilikom sastanka sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, Rajkom Pešićem, potvrđena uspješnost dosadašnje odbrambene bilateralne saradnje i obostrana želja za intenziviranjem iste u predstojećem periodu.

Pešić je istakao značaj saradnje u domenu integriteta i podsjetio na značaj učešća pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) na vježbi TRIDENT JUNCTURE 2018. godine u Norveškoj.

"Na sastanku sa brigadnim generalom Milutinom Đurovićem zaključeno je da je pandemija COVID-19, nažalost, uticala na dinamiku bilateralne odbrambene saradnje“, kaže se u saopštenju.

Daltveit je upoznao Đurovića sa namjerom da se koncert Kraljevskog orkestra Norveške u Crnoj Gori, odlagan zbog pandemije COVID-19 tokom prošle i ove godine, realizuje sljedeće.

„Sagovornici su razgovarali na temu mogućeg učešća pripadnika VCG na vježbi COLD RESPONSE u Norveškoj u februaru ili martu sljedeće godine“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: