Striković: Sistem javnog zdravlja u Crnoj Gori neodrživ bez izdašne pomoći privatnog sektora

Očekuju da Ministarstvo zatražili mišljenje od Ljekarske komore, jer bez njega neće zauzimati stav o namjerama Ministarstva zdravlja

5167 pregleda 16 komentar(a)
Striković, Foto: SDP
Striković, Foto: SDP

SDP je zabrinuta zbog ishitrenog, političkog i populističkog eksperimenta ministarstva zdravlja, koji je pored toga i u suprotnosti sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti, i sigurna je da je sistem javnog zdravlja u Crnoj Gori neodrživ bez izdašne pomoći privatnog sektora, rekao je predsjednik Glavnog odmora Socijaldemokratske partije (SDP), Adnan Striković.

On je kazao da se raskid ugovora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) sa privatnim zdravstvenim ustanovama ne može drugačije tumačiti i poručio da imaju pravo na eksperimente i poteze čija je svrha isključivo sitan politički benefit, ali ne i kada je u pitanju budućnost zdravstvenog sistema i zdravlja svih građana.

"Najmanje šta smo očekivali je da će Ministarstvo zdravlja pokrenuti najširi mogući socijalni dijalog sa svim zainteresovanim stranama, ili u najmanju ruku bar zatražiti mišljenje najpozvanije institucije u zemlji, a to je svakako Ljekarska komora prije nego se odluči na jedan ovakav korak. Ako postoje sumnje treba obaviti jasne kontrole ali ne donositi brzoplete odluke koje mogu štetiti građanima kroz lošiju zdravstvenu zaštitu", rekao je Striković.

Naglašava da odluke ne smiju da liče na bilo koju vrstu revanšizma jer u pitanju je zdravlje građana, ali da SDP podržava da se svaka sumnja ispita u zakonskim procedurama.

"Bez mišljenja te institucije SDP neće zauzimati stav o namjerama Ministarstva zdravlja, a uvjereni smo da bez tog mišljenja ni Ministarstvo ne bi trebalo povlačiti nikakve sistemske poteze, koji bi, ukoliko se pokažu pogrešnim mogli imati nesagledive i dalekosežne posljedice", kazao je.

Poručuje da su sigurni u to da je sistem javnog zdravlja u Crnoj Gori neodrživ bez izdašne pomoći privatnog sektora.

"Sigurni smo da treba tražiti modele čvršće i jače saradnje sa PZU, a ne inatiti se i obračunavati sa njima. Niti je to dobro za naš zdravstveni sistem, niti su zaposleni u PZU to zaslužili. Brzo smo izgleda zaboravili da trenutno imamo stabilnu epidemiološku situaciju, zahvaljujući dobrim dijelom i njima. Pozivamo Ministarstvo da još jednom razmotri sve rizike koje ovako ishitrena zdravstvena politika sa sobom nosi", zaključuje se u saopštenju Strikovića.

Bonus video: