Đukanović: Srbija bi da dokaže da je Crna Gora srpska država

Govoreći o promjeni vlasti u Crnoj Gori, Đukanović je kazao da se u našoj zemlji događa demokratsko sazrijevanje društva i ocijenio da nova vlast ne daje kvalitete koje su građani očekivali.

22907 pregleda 937 reakcija 148 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot/Youtube
Đukanović, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Milo Đukanović kazao je da nema sumnje da će Crna Gora ostati nezavisna i stabilno na putu ka Evropskoj uniji. Ubijeđen je da će Crna Gora biti prva naredna članica EU, jer je najdalje odmakla u procesu pregovora.

On je naveo i da Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država.

Govoreći o odnosu Crne Gore i Srbije, kako prenosi Portal RTCG, Đukanović je kazao da je njegova vizija da bi dvije zemlje trebalo da imaju odnos poput Češke i Slovačke i dodao da se Crna Gora trudi se da sačuva šansu za takav odnos u budućnosti. Nažalost, kako je kazao, postoji problem u Beogradu koji, kaže, traje vjekovima.

"Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država, da su Crnogorci zapravo Srbi, da ne postoji crnogorska crkva, kultura... Permanentan je viševjekovni napor iz Srbije, kojeg artikuliše velikosrpski nacionalizam, da prisvoji Crnu Goru i učini je dijelom srpskog državnog nacionlanog i kulturnog identiteta, zato su i bili protiv crnogorske nezavisnosti", kazao je Đukanović u intervjuu za slovačku TA3.

On je dodao da je lakše nositi se sa "velikosrpskim nacionalizmom" dok on, kako je kazao, dolazi iz nekih akademskih ili drugih krugova. Problem je, kaže Đukanović, kada taj nacionalizam dobije svoje uporište u državnoj politici Srbije. Ocijenio je da je takvo stanje danas.

"Srbija danas kroz svoju državnu politiku dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost. Oni to neće priznati, ali onim što rade oni dovode u pitanje crnogorsku nezavisnot. Zato je jako važno da se završi sa iluzijama da je moguće mijenjati granice na Z. Balkanu. Kada se Srbija odrekne takve svoje aspiracije prema Crnoj Gori vjerujem da ćemo moći da se poslužimo iskustvom saradnje Češke i slovačke", kazao je predsjednik Crne Gore.

EU ofanzivnije da se vrati na Zapadni Balkan

Đukanović je dodao i da je Rusija veoma prisutna na Zapadnom Balkanu i, kako je kazao, popunjava "prazan prostor" u ovdašnjem regionu. Odgovornom za to vidi EU.

"Moja poruka je da EU mora ofanzivnije da se vrati na Z. Balkan, otvori jasnu perspektivu članstva zemljama Z. Balkana da eksprtizama pomogne da savladamo izazove. Ona ne smije da stvara konfuziju izjavama da li će i kada Z. Balkan biti dio EU. I EU ima jak interes da Z. Balkan živi evropskim životom. Prisustvo Rusije na Z. Balkanu ozbiljan je geopolitoički izazov prije svega za Evropu", kazao je Đukanović, kako prenosi Portal RTCG.

Govoreći o periodu pandemije, Đukanović je kazao da je do pandemije Crna Gora bila brzorastuća ekonomija, a da je pandemija dramatično pogodila uslužne ekonomije pa i Crnu Goru.

"Danas uz vakcinaciju stvaraju se uslovi za vraćanje ekonomske aktivnosti u Crnu Goru. Vjerujem da ćemo uskoro stvoriti uslove za novi talas direktnih stranih investicija. Vjerjem da Crna Gora ima potenijal da nastavi putem ekonomskog razvoja i brzog dostizanja standarda života građana Evrope", kazao je predsjednik.

O promjeni vlasti u Crnoj Gori, Đukanović je kazao da se u našoj zemlji događa demokratsko sazrijevanje društva i ocijenio da nova vlast ne daje kvalitete koje su građani očekivali.

"Dugotrajuća vlast dugo kvari ljude. Slabosti su se iz mandata u mandat sve više vidjele. Nova vlast ne daje kvalite koju su građani očekivali. I to je očekivano, jer ako neko nije 30 godina učestvovao u vlasti nije se lako snaći. Za svako društvo je dobro kada može da sagleda i drugu političku opciju kako bi mogao da sudi. Ovo što se događa je prilog demokratskom zrijevanju društva", zaključio je Đukanović.

Bonus video: