U utorak konsultativno saslušanje kandidata za Tužilački savjet

Odbor za politički sistem i pravosuđe je 21. juna raspisao konkurs za popunjavanje sastava TS-a za mjesto koje treba da pripadne civilnom sektoru, a predaja dokumentacije je okončana 21.jula

7495 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu održaće sjutra konsultativno saslušanje dva kandidata iz civilnog sektora, koji su se prijavili za članstvo u Tužilačkom savjetu.

Na javni poziv za izbor člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika - predstavnika nevladinih organizacija, su se kao što su “Vijesti" ranije objavile, prijavili predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa, Stevo Muk i viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Snežana Kaluđerović.

Muka je predložilo sedam nevladinih organizacija- Akcija za ljudska prava, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, Centar za građanske slobode CEGAS, Politikon mreža, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, ADAMAS i Institut alternativa. Kaluđerović je predložila CGO.

Odbor za politički sistem i pravosuđe je 21. juna raspisao konkurs za popunjavanje sastava TS-a za mjesto koje treba da pripadne civilnom sektoru, a predaja dokumentacije je okončana 21.jula.

Paritetna radna grupa, sastavljena iz poslanika vlasti i opozicije, je danas pregledala dokumentaciju kandidata i utvrdila da oba kandidata ispunjavaju zakonske uslove.

Odbor će u četvrtak održati i kontrolno saslušanje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića. On će biti saslušan u vezi sa posebnim izvještajima o radu u vezi sa javnim oglasima za izbor rukovodilaca državnog tužilaštva, kao i u vezi sa primjenom člana 184 a tog zakona, kako bi se vidjelo šta je urađeno u tužilačkoj organizaciji za izbor članova Tužilačkog savjeta iz njihovih redova.

Koprivica je istakao da član 184 a predviđa da se predlaganje kandidata i sačinjavanje liste za izbor članova Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca izvrši u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

“Taj rok je već prošao, tako da je potpuno legitimno da mi kao nadležno radno tijelo steknemo informaciju u kojoj fazi je primjena toga zakona”, rekao je ranije predsjednik Odbora Momo Koprivica.

Bonus video: