Veber: Imenovanja u TS prije ljetnje pauze nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa

„Nakon što smo se već kritički izjasnili o usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, prije svega jer pri njegovoj izradi nisu prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije u cilju depolitizacije pravosuđa, sada je posebno u fokusu implementacija navedenog zakona"

11985 pregleda 56 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Trenutno planirani postupak imenovanja u Tužilačkom savjetu, neposredno prije ljetnje pauze, nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa, već ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu. Iz tog razloga podržavamo sve glasove koje se zalažu za postupak koji vodi ka dostizanju konsenzusa, kazao je ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber.

On je kazao da je posebno u fokusu implementacija Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

„Nakon što smo se već kritički izjasnili o usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, prije svega jer pri njegovoj izradi nisu prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije u cilju depolitizacije pravosuđa, sada je posebno u fokusu implementacija navedenog zakona", kazao je Veber.

On je dodao da je važno da članovi Tužilačkog savjeta budu politički neutraralne osobe, i da je za taj cilj potreban širi konsenzus.

"Pritom je naročito važno da za člana Tužilačkog savjeta budu izabrane stručno kompetentne i ujedno politički neutralne osobe, koje se osjećaju odgovorne isključivo prema vladavini prava. Kako bi se postigao taj cilj, neophodan je široki konsenzus, s obzirom da je za dalja imenovanja u pravosuđu potrebna dvotrećinska većina u Skupštini", zaključio je ambasador Njemačke.

Bonus video: