Krivokapić: DPS i DF mogu podnijeti zahtjev da ovoj Vladi izglasaju nepovjerenje, zašto očekujete da ja to uradim

“Interesuje me da narodu bude bolje. Ne interesuje me da li ću imati popularnost, interesuje me da Crna Gora bude država koja će biti 28.članica EU”, kazao je Krivokapić

64703 pregleda 669 reakcija 107 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.07.2021. 16:09h

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da Demokratska partija socijalista, kao i Demokratski front, može podnijeti zahtjev da Vladi izglasaju nepovjerenje.

“Zašto očekujete od mene da ja to uradim?”, kazao je premijer, poručivši da ga najmanje interesuje fotelja.

“Interesuje me da narodu bude bolje. Ne interesuje me da li ću imati popularnost, interesuje me da Crna Gora bude država koja će biti 28.članica EU”, kazao je Krivokapić.

Rekao je da je nije izdao ideju koalicije Za budućnost Crne Gore, navodeći da je to ideja koja vodi aktuelnu Vladu.

“Sa vama se moglo desiti samo ono što je neko unaprijed dirigovao. Ovdje vlada sloboda i demokratija bez obzira kako vama to izgledalo”, kazao je odgovarajući na pitanje šefa kluba poslanika Demokratska partija socijalista - Liberalna partija, Danijela Živkovića.

On je pitao premijera kada će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi na čijem je čelu, imajući u vidu da je izgubila povjerenje parlamentarne većine.

“Izabrani ste u Skupštini sa 41 glasom, a danas imate svega 14 glasova podrške pslanika. Možete se praviti politički slijepi i nemušti, možete se praviti da ne vidite kakva je politička realnost u Crnoj Gori, ali sam siguran da ne možete zanemariti kvalifikacije koje vam upućuju predstavnici političke većine”, rekao je Živković.

Premijer je kazao da ministarki Vesni Bratić “života ne daju”, te da nije “čudo što završavaju po bolnicama i infuzijama”:

“Nije samo ona nego mnogi od nas, ali vi to ne želite da vidite”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da su tajkuni DPS opustošili Crnu Goru više nego svi tajfuni:

“Gospodine Živkoviću, kao i DF, i vi možete podnijeti zahtjev da ovoj Vladi izglasate nepovjerenje. Zašto očekujete od mene da ja to uradim?”.

On je kazao da je DPS trebalo da nauči lekciju nakon 30.avgusta prošle godine.

Skupština Crne Gore
foto: Luka Zeković

“Da bi se desilo nešto dobro za Crnu Goru, treba da se napravi reinženjering vaše partije. Takva partija ne može da pomogne Crnoj Gori da bude drugačija”, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je na početku sjendice pročitao saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke,kulture i sporta kojim rukovodi ministarka Vesna Bratić, u kome je navedeno da je ona još uvijek u Bugarskoj i da ne može doći danas u Skupštinu da odgovara na pitanja poslanika zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Živković je nakon premijerovog odgovora rekao da je Krivokapić bio vladin funkcioner, a da sada priča o diktatorskom režimu.

“Pričate da su naši kadrovi unazadili sve čega smo se dohvatili. Ko su vaši kadrovi? Ne prođe mjesec dana da ne zamijenite nekog iz vašeg užeg tima ili da neko ne napusti funkciju. Treba li da se zapitate zašto vas ljudi napuštaju”, kazao je Živković.

Premijer je odgovorio da bivša vlast nije napravila ni popis imovine:

“Šta ste radili 30 godina? Jedno isto sprovodili, razvijali poslove preko tajkuna - 10 porodica. Oni su sa srednjom školom i na vašim fakultetima predaju menadžement, za razliku od ove Vlade...Vaš prvi čovjek ima završen fakultet sa najnižim prosjekom, možda u istoriji toga fakulteta, pa je spram sebe birao kadrove. Ja sam birao najbolje kadrove u tom trenutku i vi to dobro znate”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je bivša vlast htjela Solanu da otme i da svom tajkunu:

“Stečajni upravnik je prodao nekorišćenu imovinu Solane koja vrijedi 400.000 eura za 40.000 eura. To vi radite. Dovodite stečajne upravnike koji završavaju obaveze koje im neko naredi...Vi se nećete vratiti na vlast, to vam tvrdim. Snila baba što joj milo bilo”, rekao je premijer.

Živković je odgovorio da su predstavnici sadašnje vlasti, a ne DPS, saopštili da su švercerska i korupcionaška Vlada.

“Ako su vam ovo najbolji kadrovi, kavo su vam onda najgori?”, rekao je Živković.

Smjenama u Tužilaštvu kreće bitka za pravdu

Krivokapić je kazao da će nakon smjena u Tužilaštvu biti možda procesuirani i neki poslanici, jer postoje indicije i brojni dokazi.

On je kazao da sa smjenama u Tužilaštvu kreće svaki detalj bitke za pravdu:

“Tu moraju da dođu časni, pošteni i prepoznatljivi koji će da promijene ono što su neki zarobili i smatrali da je to njihovo vlasništvo. Onda će se procesuirati mnogi, možda i neki koji su poslanici , jer postoje indicije i brojni dokazi”.

On je u Skupštini kazao da se, iznutra i spolja, vodi antituristička kampanja protiv Crne Gore.

“Najvažnija je činjenica da je Crna Gora turistički hit u čitavoj Evropi. O tome govore činjenice. Budžet smo projektovali na 65 odsto, a projekcija Međunarondog monetarnog fonda je bila 70 odsto. Sve je to prevaziđeno. Zašto? Za samo prvu polovinu ove godine ostvarili smo isti rezultat kao cijele 2020.godine”, rekao je premijer.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Luka Zeković

On je odgovarajući na pitanje poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića, rekao da je to 10 puta više nego u istom periodu 2020.godine.

Bogdanović je pitao premijera kakve su njegove ocjene ovogodišnje ljetnje turističke sezone imajući u vidu da, prema podacima nacionalne i lokalnih turističkih organizacija, broj turista svakodnevno raste.

Bogdanović je rekao da je najbitnije da kampanja udruženog nacionalističkog fronta nije uspjela:

“Oni nisu uspjeli da unište turističku sezonu, zato što je poslije 30 godina ovoj državi na prvom mjestu blagostanje njenih građana ”, rekao je Bogdanović.

On se zahvalio teniseru Novaku Đokoviću na njegovom dolasku u Crnu Goru, “jer je poslao najsnažniju poruku objedinjenom nacionalističkom frontu da nas niko neće posvađati”.

Premijer je kazao da je ove godine 87 odsto više gostiju u odnosu na 2019. u hotelima, a u privatnom smještaju 77 odsto.

On je istakao da su ostvareni rezultati, čak i za međunarodnu zajednicu, više nego što je iko očekivao.

“Ako je to malo, ne znam šta treba više uraditi. Možda zbog toga treba smijeniti ovu Vladu”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da će naredne godine Vlada od Crne Gore napraviti veliko gradilište zato što će 120 miliona eura imati više u kapitalnim investicijama da bi pokrenuli infrastrukturu, bolnice, vrtiće, srednje škole..

“Mnogi, koji su nekad bili investitori, se vraćaju. Jedan jedini razlog- nema reketa”.

Krivokapić Brajoviću: Pokazaće vrijeme da li ste štitili nečasne radnje

Za propuste u izgradnji autoputa kad-tad će neko odgovarati, poručio je premijer Zdravko Krivokapić i ponovio da neće podnijeti ostavku. On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje Ivana Brajovića (SD) rekao da kilometar autoputa Bar-Boljare, 25 miliona eura ne košta ni u Japanu. "To je nešto što niko ne može da kaže da ne liči na neku korpuciju. Da li će to biti dokazano, pustićemo vrijeme. Od 2014. godine pravimo 40 km autoputa 'od niđe do niđe' i još nije pušten u saobraćaj, možda će biti u novembru ako Kinezi ispoštuju ugovor. Gdje je projekat projekat čitavog auto-puta? Zašto nemamo makar projekat od Mateševa do Andrijevice? I meni ovdje spočitavate da ne želim da promijenim Crnu Goru. Želim i ona nije podijeljena zbog mene, nego vas ", kazao je Krivokapić.

Brajović pitao je kako Krivokapić, poslije komunikacije sa međunarodnim partnerima i dosadašnjeg iskustva sa partnerima sa kojima vrši vlast, vidi svoju poziciju.

Podsjetio je da je Krivokapić bio nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” i da je poslije izbora 30. avgusta potpisao sporazum sa nosiocima lista druge dvije koalicije sa kojima je kasnije formirao Vladu.

"Stavovi iz tog sporazuma su u potpunoj suprotnosti sa stavovima većine vašeg biračkog tijela, onih glasača koji su glasali za koaliciju koju ste predvodili na izborima", rekao je Brajović.

Krivokapić je ponovio da neću podnijeti ostavku, jer je, kaže, to zadatak poslanika.

"Dignite ruku i izglasajte nepovjerenje Vladi", poručio je Krivokapić.

On je Brajoviću poručio da dok se on bavio naučnim radom, on se "bavio politikom i prošao veliki broj funkcija" pša mu sad teško pada poslanička funkcija, jer mu to najgore leži.

"Vi ste bili predsjedavajući kad se desio nasjramniji scenario u Crnoj Gori, vezan za Zakon o slobodi vjeroispovijesti. To će istorija da piše i to se ne može izbrisati", kazao je Krivokapić.

Dodao je da je sa grupom intelektualaca prihvatio da brani crkvu i stao na čelo koalicije Za budućnost Crne Gore.

"Tu ideju nijesam izdao. Ja se ne bavim politikom pored takvih ustavotvoraca i poštovaoca zakona. Vjerovatno je to i razlog zašto nemam nikog iza sebe, do moje porodice", rekao je Krivokapić.

Ponovio je da ge ne interesuje koliko bi glasova dobio na izborima, iako se "oni plaše tih brojki", već ga intersuje da su građani zadovoljni, da ekonomski razvoj ide rapidnim putem.

"To je ono od čega se plaše mnogi i otuda napadi na ministre", kazao je Krivokapić.

Brajović je rekao da premijer ništa ne zna o gradnji auto-puta, a priča o nekom ekonomskom razvoju.

"Nezaposlenost raste, a nigdje investicija. A vi pričate o 2020. godine. Sa ovakvim stvarima nećete je dočekati na toj funkciji", kazao je Brajović.

On je rekao da je ponosan na rezultate prethodne Vlade.

Krivokapić je odgovorio da "nema ništa što nije bilo zaboravljeno na tom autoputu" i da se nada da će doći vrijeme kada će biti formirane tri komisije koje će pokazati koliko je Brajović "znaven".

On tvrdi da 70 odsto autoputa u Srbiji ima mostove i tunele kao i u Crnoj Gori, tri obilaznice, sve isto, i košta 16 miliona.

"Mogli ste vi sebe štititi zakonom koliko hoćete, pokazaće vrijeme da li ste štitili nečasne radnje ili ste stvarno htjeli građanima da pokažete koliko ste transparentni. Tolika transparentnost je bila da smo dva mjeseca tragali za izvornim ugovorom i svakim aneksom, da smo imali bitku i opstrukciju od kineske Vlade koja je preko diplomatskih kanala vaših koalicionih partnera opstruirala aneks 6 ovog ugovora, koji je javan i govori da nećemo poravnanje imati dok ne završimo autoput. To će sud u Ženevi, ako dođe do toga", kazao je Krivokapić.

Poručio je Brajoviću da mu ne spočitava "jadan ili nejadan", neka pogleda sebe.

Skupština Crne Gore, poslanici
foto: Luka Zeković

Krivokapić: Razlika u odnosu na prethodne vlade je postojanje političke volje da se sprovode reforme

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje Miloša Konatara (Crno na bijelo), rekao je da je ova Vlada evropska za razliku od prethodne koja je bila kineska i da je u pregovorima sa EU, već sedam poglavlja spremno za zatvaranje.

"Ova Vlada je zacrtala da do 2024. godine bude Vlada koja će sve, sa stanovišta obaveza po poglavljima, završiti ono što je planirala. To smo definisali kao cilj. Da bi smo to ostvarili, morali smo definisati mapu puta do tog cilja, i to je predstavljeno svim ambasadorima ", kazao je Krivokapić.

On je dodao da bi do kraja ove godine privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 trebalo da budu prevedena u završna.

"Nadamo se da ćemo do kraja godine završiti ovaj ključni zadatak. Nova metodologija ima šest određenih poglavlja i ključno se tiče temeljnih prava, ali tu je i ekonomija. Ako to odradimo neće biti problema da budemo 28. članica EU", rekao je Krivokapić.

Konatar je pitao za plan aktivnosti Vlade radi sprovođenja neophodnih reformi kako bi Crna Gora postala naredna članica Evropske unije i kako bi se istinski izgradila kao građanska, evropska i ekološka država.

Dodao je da Crna Gora nikad do sad nije imala veću evropsku podršku i da nikad jače nije bila na putu ka EU kao danas.

“Ono što je razlika u odnosu na sve prethodne vlade, je postojanje političke volje da se sprovode reforme, da se borimo protiv korupcije i kriminala i da jačamo institucije. Reforme su ključ kako bi postali dio moderne Evrope. Najznačajniji dio je vladavina prava. Premijer je preuzeo najveću odgovornost, jer je na čelu Savjeta za vladavinu prava. Savjet prati tok pregovora u poglavljima 23 i 24, koja su ključna u pregovorima ka pristupanju EU”, rekao je Konatar.

Krivokapić je rekao da su napravljeni iskoraci u u poglavlju 27, zaštita životne sredine, što GP URA posebno interesuje kao članicu Zelenih.

“Dio mora smo proglasili zaštićenom zonom. Brinemo o tome da se četiri kritične tačke vrlo brzo zaštite. I pitanje Solane je vezano za ekologiju, nije to samo proizvodnja već i očuvanje biodiverziteta. To je sve uradila ova Vlada”, rekao je Krivokapić.

Dodao je da ga zabrinjava činjenica da najveći ekološki problem u Podgorici niko ne pokušava da riješi, a da su bila tri investitora koji su nudili način rješavanja problema, i da su bili odbijeni.

Konatar je pitao premijera i da li je spreman da u svakoga ko bude kočio evropski put i sprovođenje reformi jasno uperi prstom.

"Moramo konačno da otvorimo taj proces, da vidimo ko koči put Crne Gore ka EU", naveo je Konatar.

Krivokapić je rekao da je Vlada odlučila da od septembra prve tri tačke budu posvećene evropskim pitanjima i neće niko moći da pobjegne od odgovornosti.

"Odgovornost je primarna karakteristika ove Vlade, bez obzira o kome se radi, svako će morati da prati mjerljive ciljeve i na osnovu rezultata da obrazlaže zašto nešto nije odrađeno na vrijeme i kako to odraditi da bi se postigli ciljevi. Ako se mjerljivi ciljevi prihvate i verifikuju iz poglavlja 23 i 24 od strane Evropske komisije, a nadam se da hoće, i taj će dio biti potpuno jasan", kazao je Krivokapić.

Vlada, kako je dodao, ima pregovarački radni tim za svako poglavlje, ali niko ne može da bude usko vezan za svoje poglavlje i da ga ne interesuje što se dešava u cijelom sistemu.

Krivokapić je kazao da će ugovoreni rok sa firmom “Štrabag” za rekonstrukciju regionalnog puta Pljevlja-Mihajlovica biti ispoštovan i završen do 16.novembra 2021.godine.

Radovi u dužini od 12, 6 kilometara su, kako je kazao, vrijedni 7, 5 miliona eura.

On je kazao da je razlog za prekoračenje roka za rekonstrukciju drugog regionalnog puta, Pljevlja-Metaljka, zato što nisu završeni imovinsko-pravni odnosi.

Premijer je rekao da je iz istog razloga probijen i rok za rekonstrukciju dijela puta Vrulja-Mijakovići, gdje radove od 2018.godine izvodi “Tehnoput”.

Poslanicu Bošnjačke stranke Kenanu Strujić Harbić interesovalo je dokle se stiglo sa rekonstrukcijom nekoliko infrastrukturnih projekata od izuzetnog značaja za Pljevlja i sjever Crne Gore, kako bi se obezbijedila kvalitetna povezanost sa zemljama okruženja.

Premijer je rekao da će Opštinu Pljevlja posjetiti 10.avgusta.

Krivokapić kazao je da u Crnoj Gori ima tri velika trgovačka lanca koja sve diktiraju i koji jedino mogu da budu pobijeđeni ako dođe neki međunarodni subjekat koji će pokušati da svojim cijenama definiše pristojnu maržu.

“Jedan dio robnih rezervi, koji je trebalo da bude mjera upravo kriznih situacija, prestao da funkcioniše u Crnoj Gori”, rekao je premijer.

On je kazao da se Vlada mučila kako da definiše cijenu hljeba za 24 odsto građana koji nemaju uslova da se prehrane.

“Ali tih 24 odsto je zatečeno stanje i nadam se da ćemo ga zajednički popravljati”, rekao je premijer.

U ime kluba poslanika Socijaldemokratska partija-Albanska koalicija “Jednoglasno”, Raško Konjević je pitao Krivokapića da li postoji njegova odgovornost zbog lošeg stanja i ambijenta u državi.

Konjević je rekao da su cijene osnovnih životnih namirnica za prvih pola godine porasle od 30 do 70 odsto, a cijena goriva za skoro 20 odsto. Inflacija u junu je, kako je rekao, bila 2, 4 odsto.

“Građanin koji ode na benzinsku pumpu danas i uspe goriva za 10 eura, šest eura da državi, a četiri eura je cijena goriva. Ono što tražimo od Vlade je da promijeni ovu vrstu akcizne politike”, rekao je Konjević.

Konjević je rekao da je premijer pretjerao u kritikama prema opoziciji, te da mora da cijeni to što su svi poslanici opozicije prije mjesec dana podržali njegov predlog za razrešenje ministra Vladimira Leposavića.

Krivokapić je rekao da je ambasador Njemačke Robert Veber u današnjoj izjavi koja se tiče Tužilačkog savjeta više prozvao nekog drugog, nego premijera Vlade.

“Volio bih da je Skupština donijela jasne kriterijume po kojima ćemo birati određene ljude”.

On je kazao da je Tužilački savjet bitan da promijeni Crnu Goru, da se sudi po činjenicama.

Bonus video: