Katnić: SPO može prinudno da privede Krivokapića, ali nećemo to činiti

„Neću preduzimati ove radnje prema premijeru... Samo vas obavještavam da on ne poštuje vladavinu prava“, istakao je Katnić

16862 pregleda 391 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić saopštio je danas da Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) može prinudno da privede premijera Zdravka Krivokapića, kako bi se izjasnio o tvrdnjama da je GST namjeravao da ga uhapsi ako u Beogradu potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). On je, međutim, poručio da se to neće dogoditi.

Katnić je na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj je, zbog Krivokapićevih tvrdnji, trebalo da se obavi kontrolno saslušanje premijera, GST-a, šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i direktora Uprave policije Zorana Brađanina, kazao da je Krivokapić pozivan pet puta da u svojstvu građanina dȃ izjavu o svojim tvrdnjama, ali da se nijednom nije odazvao pozivu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

„Imajući u vidu njegovu zauzetost koja je respektabilna, dali smo mu tri dana – jedan čak i za praznike, a dva u radno vrijeme – da se odazove i da izabere jedan od tih dana. Ja sam mu se, kao GST, stavio na raspolaganje u vezi svega ovoga... Sad postoji zakonska mogućnost gdje bi ovo prepustili policiji, odnosno SPO-u, koje može, ako se pozvani građanin ne javi, da ga prinudno dovede. Normalno, on bi prethodno bio upozoren. Obavještavam vas da to neću činiti, niti ću preduzimati ove radnje prema premijeru Crne Gore. Samo vas obavještavam da on ne poštuje vladavinu prava“, istakao je Katnić.

Sjednica Odbora prekinuta je nakon verbalnog – a umalo i fizičkog – sukoba između Katnića i poslanika Prave Crne Gore Marka Milačića, koji se desio nakon što je Milačić saopštio da bi to skupštinsko tijelo trebalo da sasluša „partnere i kolege (Veljka) Belivuka i ekipe“, te da je odgovornost Katnića „ u toj grupi veća, politička, sistemska“.

„Ajde da saslušavamo Mila Đukanovića, ajde da saslušavamo gospodina Katnića, gospodina Mevludina Nuhodžića, Zorana Lazovića, Brana Mićunovića, ajde da saslušavamo partnere i kolege Belivuka i ekipe, a da se manemo politikantstva od saslušavanja Zdravka Krivokapića, Vesne Bratić, Aleksandra Stijovića i sl. Ajde da saslušavamo ove ljude koje treba saslušavati i koje treba i procesuirati“, rekao je Milačić.

Predsjednik Odbora Milan Knežević odlučio je bio prije incidenta da odgodi sjednicu, jer se na njoj nije pojavio Krivokapić. Na kontrolno saslušanje nije došao ni Brđanin, a pozivu se, osim Katnića, odazvao i Vukšić.

Krivokapić je juče najavio da neće doći na saslušanje, te da ostaje pri tvrdnji da je Katnić namjeravao da ga uhapsi.

„Poštujem svakog poslanika i svaki odbor, ali ako bi na svaku izvajvu premijera tako radili, ja se ne bih vadio iz tužilaštva i ispitnih mjesta“, rekao je, između ostalog, Krivokapić.

Opozicioni članovi Odbora ocijenili su danas da je Krivokapić ponovo ponizio parlament. Premijer je nedavno odbio da pred Odborom bude saslušan o švercu cigareta.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Bošković, rekao je da je Krivokapić pokazao „zapanjujuće nepoštovanje“, navodeći da su prethodni premijeri odazivali pozivima na kontrolna saslušanja.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je saglasan s premijerovim razlozima da se ne pojavi u Skupštini.

„Apsolutno nijedna odredba ga ne obavezuje da bude na ovoj sjednici. Prethodni premijeri nijesu dolazili na kontrolna saslušanja, već samo na sjednice anketnih odbora“, istakao je on.

Lider i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević – koji je inače inicirao saslušanje – ocijenio je da parlament „trpi rasulo u kojem se nalazi Vlada“.

„Premijer Krivokapić ozbiljno narušava dignitet parlamenta“, smatra on.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović naveo je da svako treba da snosi odgovornost za izgovorenu riječ.

„Postojali su razlozi da se sazove ove kontrolno saslušanje“, zaključio je on.

Bonus video: