Predlog da Burić bude VDT dostavljen parlamentu

Tužilački savjet navodi da je Burić karijerni tužilac koji obavlja tužilačku funkciju skoro 26 godina i da je napredovao na svim nivoima tužilačke organizacije

7069 pregleda 6 komentar(a)
Burić, Foto: Savo Prelević
Burić, Foto: Savo Prelević

Tužilački savjet dostavio je danas crnogorskom parlamentu predlog da se za vrhovnog državnog tužioca (VDT) izabere Dražen Burić.

Savjet je to predložio na osnovu mišljenja proširene sjednice VDT-a Crne Gore o prijavljenim kandidatima i obavljenog intervjua sa njima.

Pored Burića, zakonske uslove za funkciju VDT-a su ispunili pravnik iz Berana, Vladimir Delević, advokat iz Cetinja, Aleksandar Kovačević i sudija u podgoričkom Višem sudu Suzana Mugoša.

Tužilački savjet navodi da je Burić karijerni tužilac koji obavlja tužilačku funkciju skoro 26 godina i da je napredovao na svim nivoima tužilačke organizacije.

"Radni i ljudski kvaliteti i do sada su ga preporučivali za obavljenje značajnih tužilačkih funkcija koje je vršio sa velikom posvećenošću, nepristrasno i objektivno, sa visokim stručnim i radnim kvalitetima", kaže se u obrazloženju predloga Tužilačkog savjeta.

Ističe se da je Burić izuzetan poznavalac krivično materijalnog i procesnog prava i da ima značajno iskustvo u saradnji sa međunarodnim tijelima uključenim u pristupne pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom.

"Posebno ga za funkciju VDT-a preporučuje poznavanje organizacije, načina rada i funkcionisanje tužilaštva i razumijevanje njegovog položaja i uloge kao državnog organa", kaže se u obrazloženju.

Navodi se da Burić uživa ugled u državno tužilačkoj organizaciji.

"Njegov dosadašnji rad pokazuje spremnost ovog kandidata da funkciju VDT-a vrši u interesu Državnog tužilaštva i da kvalitetno prezentuje tužilaštvo kao jedinstven i samostalan državni organ", kaže se u obrazloženju Tužilačkog savjeta.

Bonus video: