"srušite vladu, ako smijete"

Demokrate: Šta li se nalazi u fiokama kad se Mandić plaši nezavisnog tužilaštva

U Demokratama smatraju da je Mandiću i Vučiću cilj da Crna Gora država bude blokirana u pregovorima sa EU, kako bi "profitirali u haosu, izazvali rušenje vlasti i povratili višedecenijske saigrače u sedlo"

30248 pregleda 406 reakcija 186 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Tužilastvo neće biti ni Andrijino, ni Aleksino, ni Milovo, nego nezavisno, profesionalno i državno, koje će raditi u interesu građana Crne Gore - a vi izvolite, srušite Vladu, ako smijete.

To su poručili iz Demokratske Crne Gore, nakon što je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović saopštio da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić zaslužuje da bude smijenjen i da u DF-u ne znaju "koji su pravi motivi da Demokrate budu protiv svih koji žele da se izglasa novi Tužilački savjet".

Iz Demokrata su upitali i "šta se nalazi u fiokama" kad se jedan od lidera DF-a Andrija Mandić "panično plaši" nezavisnog tužilaštva.

"Demokratski front očito misli da su građani ove zemlje ludi, gluvi i slijepi, a uz sve to i potrošna roba čija budućnost ne znači ništa i ne postoji van smisla da se ispunjavaju njihove pokvarene ambicije. Tome služe banalne laži, obmane i prostačke ucjene koje i sada pokušavaju plasirati. Ali da vidimo o čemu se tu u stvari radi. Prvo, ko zna šta se nalazi u fiokama, kad se Andrija Mandić panično plaši nezavisnog tužilaštva?! Sve su prilike da zbog toga DF nastupa sa pozicije ucjene, uslovljavajući cio proces izbora Tužilačkog savjeta jednim kandidatom. Blokirali su cio proces koje mora biti baziran na konsenzusu. DF, SNP i URA predlože pet kandidata, Demokrate prihvate četiri, naglašavajući da nećemo pristati da se radi kao što je to radio DPS, da se u Tužilački savjet biraju partijski ljudi. I onda sve stane i dođe na ivicu da propadne zbog drskosti da se po svaku cijenu insistira na jednom čovjeku, umjesto da se traži dogovor", saopštili su iz Demokrata.

Smatraju da je "prljava ucjena" kada se izjavi da: “Meni niko nije zamisliv kao član Tužilačkog savjeta, ako to nije i Nikola Bulatović, jer bez Nikole Bulatovića taj Tužilački savjet nema ni funkciju ni smisao”.

"To znači samo jedno: da se želi partijski obojiti Tužilački savjet, spriječiti dogovor i konsenzus i zaustaviti država na putu evropskih integracija. Neće moći."

"U saopštenju DF kaže da je tužilaštvo prepoznato kao partijska institucija DPS. To je tačno. Ali zamislite, sad DF traži da bude partijska institucija DF-a. E, neće moći. Godinama smo se borili za reformu tužilastva, a sad bi da ga umjesto Mila Đukanovića poklopi Andrija Mandić. Kako rekosmo, neće moći", navode iz Demokrata.

Kazali su i da je podmukla teza da su Demokrate "sačuvale Katnića".

"Ali, da raščlanimo i tu prljavu DF laž. Dogovor je bio da nema partijskih ličnosti. Demokrate ne kandiduju ni jednu partijsku ličnost. DF to uradi. Demokrate kažu da se oko Tužilačkog savjeta mora uraditi sve po pravilima, kako odluke sjutra ne bi bile na bilo koji način kompromitovane, i kako bi se Tužilaštvo bez ikakvih hipoteka moglo pozabaviti onim što mu je posao. I onda DF ucjenjuje."

Iz Demokrata su kazali da sjednice parlamenta nema jer je DF izbor jednog čovjeka, advokata lidera tog političkog saveza, stavio iznad potrebe da se formira Tužilački savjet i smijeni Katnić. Poručili su da nema cijene za koju će na to pristati.

U Demokratskoj Crnoj Gori ističu da se predlog za izbor članova Tužilačkog savjeta može razmatrati na plenumu samo kada ga utvrdi matični odbor, odnosno kada se postigne saglasnost i dogovor među članovima parlamentarne većine. Samo na taj način, kako ističu, jer je cilj graditi državu i institucije na ispravan način, a ne "kako je to decenijama radio DPS praveći partijske institucije". "Toga smo se nagledali posljednjih 30 godina, i protiv toga smo se borili."

"Dakle, kad se podvuče crta jasno se vide dvije stvari: svi časni i hrabri profesionalci, koji su se prijavili za Tužilački savjet i oko kojih nema osporavanja su taoci jednog čovjeka - partijskog advokata DF-a, kojeg Andrija Mandić i i njegov šef Vučić iz ličnih razloga nameću, kao i zbog toga što im je cilj da naša država bude blokirana u pregovorima sa EU, da bi profitirali u haosu, izazvali rušenje vlasti i povratili višedecenijske saigrače u sedlo", zaključili su iz Demokrata.

Povezani članci

31. Jul 2021.

Vučurović: Bečić zaslužio da bude smijenjen

Preporučujemo za Vas