Biraju samo kandidata iz NVO

Pošto je redovno zasjedanje Skupštine završeno, vanredna sjednica parlamenta, koju može inicirati najmanje 27 poslanika, može se održati najranije 16. avgusta. Zasad nema nagovještaja da će biti sjednice

9768 pregleda 8 komentar(a)
Muk i Kaluđerović, Foto: Skupstina
Muk i Kaluđerović, Foto: Skupstina

Parlamentarna većina još nije postigla dogovor o kandidatima za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika, pa će Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu na današnjoj sjednici izabrati jednog predstavnika NVO.

Iz civilnog sektora su se prijavili Stevo Muk (Institut alternativa) i Snežana Kaluđerović (Centar za građansko obrazovanje).

Nakon što Odbor odredi kandidata iz NVO sektora, stvaraju se uslovi da se o njemu izjasni Skupština.

”Shodno članu 26c stav 3 Zakona o Državnom tužilaštvu, nadležno radno tijelo Skupštine dužno je da, u roku od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje predloga za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika – predstavnika nevladinih organizacija, utvrdi predlog kandidata i proslijedi Skupštini na dalju proceduru”, saopšteno je iz Skupštine.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu predviđeno je da TS ima 11 članova - po pet iz redova tužilaca i uglednih pravnika i NVO, te jednog predstavnika Ministarstva pravde. Pravnike i predstavnika Ministarstva pravde bira Skupština prostom većinom. Predstavnici iz reda tužilaca bi trebalo da budu izabrani na tužilačkoj konferenciji koja je zakazana za 3. avgust.

Namjera nove vlasti je da promjenama u sastavu TS otvori put za smjenu v.d. VDT-a Dražena Burića i razrješenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića jer je nova vlast nezadovoljna rezultatima rada Tužilaštva smatrajući da je selektivno radilo posao i da je pod političkim uticajem bivše vlasti.

Za tri kandidata iz reda uglednih pravnika koji su dobili najviše povjerenja članova Odbora politički sistem, pravosuđe i upravu, advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića i Filipa Jovovića, postoji saglasnost vladajućih partija, dok je četvrti Nikola Bulatović, sporan Demokratama jer je u slučaju “Državni udar” bio branilac jednog od lidera DF-a, Andrije Mandića.

Poslanici DF-a, Socijalističke narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije podnijeli su u petak predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću inicijativu da se u subotu (31. jula) izaberu novi članovi TS-a, ali sjednica nije zakazana jer vladajuća većina nije uspjela da se dogovori. I GP URA je tada pozvala sve poslanike u Skupštini da se bez bilo kakvih odlaganja izabere dio članova TS.

Pošto je redovno zasjedanje Skupštine završeno, vanredna sjednica parlamenta, koju može inicirati najmanje 27 poslanika, može se održati najranije 16. avgusta. Zasad nema nagovještaja da će biti sjednice.

Na konkurs za četiri mjesta iz reda uglednih pravnika u TS-u javilo se 16 kandidata, od čega je troje povuklo kandidature. Pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu saslušani su (osim Gazivode, Vuksanovića, Jovovića i Bulatovića) Marica Babović, Danijela Bulatović, Nevenka Božović Jovović, Borivoje Đukanović, Maja Zeković, Dalibor Kavarić, Elvis Duraković, Jovan Poleksić i Savo Šofranac.

Konferencija tužilaca je u utorak za članove TS izabrala državnu tužiteljku u Vrhovnom državnom tužilaštvu Đurđinu Ninu Ivanović, specijalnu tužiteljku Sanju Jovićević, državnu tužiteljka u Višem tužilaštvu u Podgorici Tatjanu Begović, kao i tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom Nikolu Samardžića.

EU jasno markira i kritikuje sve političke aktere nove vlasti

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović ocijenio je juče da je izjava portparolke Evropske komisije Ane Pisonero Hernandez o potrebi široke podrške imenovanju članova Tužilačkog savjeta, poruka dijelu partija iz vlasti da se jednostrano ponašanje i nametanje rješenja neće tolerisati.

Vujović je kazao da EU tim stavom jasno markira i kritikuje sve političke aktere nove vlasti koji bi htjeli da u brzopoteznoj proceduri, lišenoj stvarnog dijaloga, imenuje članove TS.

Bonus video: