Tužilački savjet izborima ubrzao odluku predsjednika parlamenta

Tužilački savjet danas je trebalo da odluči i ko će biti novi rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, u kojem se godišnje obradi najveći broj predmeta, jer je prošli postupak izbora zaustavljen nakon što je 12. juna ove godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu

12927 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od sjednica TS-a, Foto: Savo Prelević
Sa jedne od sjednica TS-a, Foto: Savo Prelević

Dok se vodi politička borba parlamentarne većine ko će sve biti predstavnik pravnika u tek proglašenom novom Tužilačkom savjetu (TS), čini se, da je tu odluku o proglašenju predsjednika parlamentra Alekse Bečića, izazvalo i ponašanje Tužilačkog savjeta koje je u tehničkom mandatu, ljetos ubrzanim tempom završavalo brojne izbore za sva upražnjena čelna mjesta u tužilačkoj organizaciji.

Tužilački savjet danas je trebalo da odluči i ko će biti novi rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, u kojem se godišnje obradi najveći broj predmeta, jer je prošli postupak izbora zaustavljen nakon što je 12. juna ove godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Sjednica ipak nije održana jer su predstavnici porodice Mašnić tražili da prisustvuju sjednici Tužilačkog savjeta, zbog čega se članovi nijesu ni pojavili u zgradi Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Na prošlom konkursu TS-a, 30. januara 2021. godine, za mjesto rukovodioca ODT Podgorica, prijavila su se dvojica kandidata Nikola Boričić i nedavno izabrani rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju Duško Milanović, koji su i na ponovljeni oglas TS-a raspisan 22. juna ove godine ponovo dostavili kandidature.

Bečićeva odluka osujetila je ljetošnji plan Tužilačkog savjeta da okonča izbore po svim konkursima, koje su raspisali, uprkos stavu skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu - da se ne bave tim poslom, već da se to ostavi za novi Tužilački savjet.

”Interni i javni oglasi za izbor državnih tužilaca donijeti su u skladu s izmijenjenim Planom slobodnih tužilačkih mjesta i odredbom člana 184 Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da Tužilački savjet nastavlja s radom do isteka mandata”, pojasnili su u TS razloge za pojačan rad i u vrijeme odmora.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je smijenjeni Tužilački savjet odavno za poziciju rukovodioca u podgoričkom tužilaštvu projektovao tužioca Milanovića, zbog čega je on, da bi mogao da napreduje u tužilačkoj organizaciji, tokom februara podnio i ostavku u tom tijelu.

Upućeni tvrde da je Milanović ostavkom u TS-u izigrao duh norme Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da član TS-a ne može biti biran na rukovodeća mjesta u tužilačkoj organizaciji, te da postoji i pristrasnost članova TS-a, jer je više od tri godine sa njima odlučivao i sjedio u tom tijelu tužilačkog sistema.

Milanović se osim za ključnu poziciju u ODT-u Podgorica prošlog puta uporedo kandidovao i za mjesto u ODT-u Cetinje, gdje je 11. juna ove godine, samo dan prije stupanja na snagu novog zakona, po ubrzanoj proceduri, izabran na tu poziciju.

Tužilački savjet planirao je da danas obavi i intervjue sa prijavljenim kandidatima za izbor i tri državna tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu, čija mjesta su ostala upražnjena nakon što je troje tužilaca nedavno otišlo u penziju.

Bonus video: