kaluđerović povukla kandidaturu

Odbor dao zeleno svjetlo: Muk predložen za člana TS-a

Stvoreni uslovi da se o predloženom kandidatu izjasni Skupština

17067 pregleda 368 reakcija 15 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Nikola Dragaš
Sa sjednice Odbora, Foto: Nikola Dragaš

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je danas predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa, Steva Muka, za člana Tužilačkog savjeta (TS) iz reda uglednih pravnika - predstavnika NVO.

Kandidatkinja Centra za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović povukla je kandidaturu.

Za Muka je glasalo sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok su tri poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) bila protiv. Uzdržanih nije bilo.

Mukovu kandidaturu podržalo je sedam NVO s iskustvom u oblasti vladavine prava, nadgledanja rada tužilaštva i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala - Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Centar za građanske slobode (CEGAS), Politikon mreža, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN), ADAMAS i Institut alternativa.

Osim Muka, za mjesto u TS-u iz reda NVO konkurisala je i Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje, ali je ona u međuvremenu povukla kandidaturu.

Današnjom odlukom Odbora stvoreni su uslovi da se o predloženom kandidatu izjasni Skupština Crne Gore.

Muk je diplomirao na Pravnom fakultetu, a postdiplomske studije završio je na Fakultetu političkih nauka, gdje je stekao akademsku titulu magistra političkih nauka. Jedan je od osnivača Instituta alternativa, čijim Upravnim odborom predsjedava od 2007. godine.

Radio je za Švedski institut za javnu administraciju (SIPU), bio je osnivač i izvršni direktor Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), a obavljao je poslove koodinatora programa za civilno društvo, medije i romskog programa u Fondaciji za otvoreno društvo - Predstavništvo Crna Gora 2001. godine.

Radio je kao konsultant za OECD, SIGMA, Svjetsku banku, Regionalni savjet za saradnju (RCC), Fondaciju „Friedrich Ebert“, fondaciju „Heinrich Boell“, RESPU.

Od januara 2021. godine je član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou. Bio je član Savjeta za reformu javne uprave, Savjeta za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija i Savjeta za reformu javne uprave Ministarstva pravde.

Od 2019. do 2021. bio je član Radne grupe za pregovaračko poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost. Učestvovao je u radu brojnih radnih grupa za izradu predloga zakona i strateških dokumenata.

Učestvovao je radu radne grupe za izradu nacrta Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, kao i u pripremi komentara Instituta alternativa na nacrte zakona o državnom tužilaštvu, kao i na nacrt Zakona o krivičnom postupku. Učestvovao je u pripremi predloga za izradu Akcionog plana za poglavlje 23 „Pravosuđe i temeljna prava“ (2012. i 2015. godine).

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu predviđeno je da TS ima 11 članova - po pet iz redova tužilaca i uglednih pravnika i NVO, te jednog predstavnika Ministarstva pravde.

Preporučujemo za Vas