Vuksanović prijavio prijetnje smrću, partije pozivaju nadležne da reaguju

Lider HGI podnio krivične prijave protiv portala IN4S i NN lica, nakon što mu je prijećeno u jednom od komentara na tom portalu

26539 pregleda 62 reakcija 62 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.08.2021. 19:09h

Ministarstvo vanjskih poslova, hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman i više parlamentarnih partija osudili su prijetnje upućene predsjedniku Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijanu Vuksanoviću.

Vuksanović je za Pobjedu izjavio da je podnio krivične prijave protiv portala IN4S i NN lica, nakon što mu je u jednom od komentara na tom portalu prijećeno smrću.

"U razgovoru s predsjednikom Hrvatske građanske inicijative Adrijanom Vuksanovićem i Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimirom Dekovićem osudio sam prijeteće poruke upućene predstavnicima najvažnijih institucija Hrvata u Crnoj Gori. Snažna podrška u nadi da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani", objavio je Grlić Radman na Tviteru.

Kazao je da je o svemu razgovarao sa šefom crnogorske diplomatije Đorđem Radulovićem. "Zaštita nacionalnih manjina okosnica je bilateralnih odnosa, te ih moramo štititi", objavio je hrvatski ministar.

Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je prijetnje, poručivši da niko u Crnoj Gori ne smije biti meta prijetnji i uvreda zbog svoje pripadnosti.

"Zaštita nacionalnih manjina naš je prioritet i okosnica bilateralnih odnosa", kazao je ministar Đorđe Radulović u razgovoru sa Grlićem Radmanom, kako su naveli iz MVP-a na Tviteru.

DPS: Zgroženi smo, ali nismo iznenađeni

Portparol DPS-a Miloš Nikolić kazao je da u toj partiji osuđuju gnusne prijetnje i govor mržnje prema predsjedniku HGI.

"Zastrašuju načini na koje se danas u Crnoj Gori želi ućutkati svaki vid javne riječi koji ne korespondira sa kleronacionalističkom vizijom društva, kakvu zagovara znatan dio aktuelne vlasti. Najjezivije prijetnje upućene gospodinu Vuksanoviću, stoga, samo su nastavak onoga što je već neko vrijeme sveprisutno, a ohrabreno ili retorikom ili nečinjenjem vlasti", saopštio je Nikolić.

Kazao je da u DPS-u jesu zgroženi upućenim prijetnjama, ali da nisu iznenađeni.

"Besprizorne poruke se odobravaju od strane internet portala koji već duže promoviše šovinizam i mržnju, a koji i sam putem svojih stranica neprekidno na najagresivnije načine poziva na obračun sa neistomišljenicima. Za takav 'rad' ove je godine osnivač portala 'nagrađen' mjestom rektora Univerziteta Crne Gore, što je samo još jedan detalj koji govori o potpunom posrnuću crnogorskog društva", dodao je Nikolić.

DPS je pozvao nadležne da hitno pronađu autora prijetnji, ali i da izvršna vlast konačno počne da radi ono što je u njenom domenu kada su u pitanju mediji - a to je praćenje sprovođenja zakonskih odredbi, koje su komentarom upućenim Vuksanoviću još jednom prekršene.

BS: Pokazati da nema mjesta govoru mržnje

Prijetnje upućene Vuksanoviću su osudili i iz Bošnjačke stranke.

“Kada se u kontinuitetu prijeti političkom predstavniku koji dolazi iz grupe manjinskih naroda, onda se ugroženima osjećaju i pripadnici drugih manjinskih naroda. S toga, pozivamo nadležne organe da što hitnije reaguju na direktne prijetnje upućene Adrijanu Vuksanoviću, pronađu počinioce, privedu ih pravdi i na taj način pokažu da u građanskoj Crnoj Gori nema mjesta govoru mržnje", navodi se u saopštenju.

Iz BS su pozvali partije na vlasti, posebno one koje u svojim programima zastupaju vrijednosti očuvanja i unaprjeđenja ljudskih i manjinskih prava, da javno reaguju na prijetnje upućene lideru HGI.

"Primjetno je da je nakon 30. avgusta prošle godine sve više primjera zastrašivanja manjina. Ipak, većinska Crna Gora, koja baštini ideje evropske, građanske, multietničke i sekularne države, neće dozvoliti da nas poražene politike devedesetih godina ponovo vraćaju u neka tmurna vremena ”, saopšteno je iz BS.

SD: Zaštititi Vuksanovića

Socijaldemokrate su u osudi prijetnji saopštile da su ovakvi izlivi mržnje, ali i ugrožavanje bezbjednosti opozicionih političara, posebno onih koji dolaze iz redova manjinskih naroda, od 30. avgusta postali "sasvim uobičajeni" u Crnoj Gori.

"Uobičajeno je postalo i ćutanje i nereagovanje nadležnih institucija, kao i partija vladajuće većine od kojih neke ovakvo ponašanje podstiču i opravdavaju", ocjenjuju u SD-u.

Iz te partije su apelovali na nadležne da što hitnije pronađu i procesuiraju odgovorne, te da preduzmu sve potrebne mjere i radnje, u skladu sa zakonom, da zaštite bezbjednost Vuksanovića.

"Podsjećamo da su dvije ministarke zbog sličnih, ali značajno blažih situacija, dobile policijsko obezbjeđenje. Zašto onda nadležni ćute u slučaju opozicionog političara, poslanika u Parlamentu u prošlom mandatu i predstavnika jednog manjinskog naroda", zaključuju iz SD-a.

SDP: Procesuirati odgovornog za sramotne prijetnje

Socijaldemokratska partija (SDP) osudila je prijetnje Vuksanoviću i pozvala nadležne da hitno procesuiraju i kazne autora spornog komentara.

Iz te partije su na Tviteru poručili da se radi o sramotnim prijetnjama na osnovu nacionalne, vjerske i političke pripadnosti.

URA: Govor mržnje i netolerancija ne oslikavaju savremenu Crnu Goru

Iz Građanskog pokreta URA su, osuđujući prijetnje Vuksanoviću, kazali da je sloboda govora ustavno pravo svakog građanina.

"Govor mržnje i netolerancija prema predstavnicima manjinskih naroda ne oslikava savremenu Crnu Goru. Takve ispade pojedinaca nadležni treba oštro da sankcionišu", naveli su iz URE na Tviteru.

Bonus video: