Vanredna sjednica Skupštine Prijestonice zbog ustoličenja Joanikija zakazana za 27. avgust

"Cetinje kao mjesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vemenima 90-ih ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore”

27084 pregleda 933 reakcija 107 komentar(a)
Đurašković, Foto: SDP
Đurašković, Foto: SDP

Vanredna sjednica Skupštine Prijestonice na kojoj će se raspravljati o najavljenom ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju, zakazana je 27. avgust.

Inicijativu za održavanje vanredne sjednice podnio je predsjednik Kluba odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Prijestonice Nikola Đurašković.

"Razlozi za donošenje Zaključaka o sprovođenju aktivnosti na očuvanja građanskog mira vezani su za aktuelnu bezbjednosnu situaciju koja može biti narušena u susret 05. septembru kada je najavljeno ustoličenje Mitropolita SPC gospodina Joanikija u Cetinjskom manastiru na Cetinju. Uvažavajući činjenicu da su brojnim javnim obraćanjima podignute tenzije od strane dijela javnih aktera koji su vrijeđajući Cetinje i Cetinjane i sve one koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC koja decenijama vrijedja i negira Crnogorce otvoreno uticali na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija. Cetinje kao mjesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vemenima 90-ih ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore", rekao je Đurašković.

Dodao je da ovim Zaključcima, između ostalog, apeluju na organizatore da odustanu od ceremonije.

"Koja se s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vjekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasljeđe kao posljedica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima. Taj čin mogu organizovati na drugom mjestu i time dati doprinos građanskom skladu i izbjeći nepotrebne tenzije” istakao je Đurašković.

Cijeneći da su građanski mir i spokoj svih građanki i građana Cetinja najveće vrijednosti, Đurašković je naveo da u SDP-u smatraju neophodnim "da donošenjem ovih Zaključaka iskažemo jasnu namjeru Skupštine Prijestonice da očuva ove vrijednosti i u potpunosti zaštiti sva Ustavom zagarantovana prava građanki i građana Cetinja, kao i svih koji borave na Cetinju".

"Zahvaljujem predsjednici Skupštine Prijestonice Dejani Dizdar što je prepoznala značaj inicijative i trenutka i zakazala sjednicu” zaključio je Đurašković.

Bonus video: