obaveza nije predviđena potpisivanjem izjave stejt departmenta

MVP: Crna Gora u ovoj fazi neće primati izbjeglice iz Avganistana

"Crna Gora je podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni"

35840 pregleda 531 reakcija 79 komentar(a)
Izbjeglice iz Avganistna na aerodromu u Frankfurtu, Foto: Reuters
Izbjeglice iz Avganistna na aerodromu u Frankfurtu, Foto: Reuters

Pridruživanjem izjavi od oko 100 država koju je objavio Stejt Department, Crna Gora se nije obavezala da će privremeno prihvatiti stanovnike Avganistana koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena ovom izjavom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Crna Gora je, ističu oni, podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni.

Narod Avganistana, navodi se u izjavi od oko 100 država koju je objavio Stejt Department, zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom i bezbjednom okruženju, stoga smatramo da je potrebno da se svima njima, a naročito ženama, osigura poštovanje osnovnih prava.

"Kao država koja je bila dio NATO misija u Avganistanu (ISAF i Odlučna podrška), Crna Gora s posebnom pažnjom prati situaciju, podržava napore i pridružuje se apelima međunarodne zajednice da se osigura bezbjedan izlazak iz države za savezničke i partnerske snage, kao i stanovnike Avganistana, koji to žele", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da "Crna Gora, u ovoj fazi, neće primati izbjeglice".

"Kako je to proizvoljno navedeno u pojedinim medijima, stoga ističemo da bi o ovoj temi trebalo izvještavati sa posebnim senzibilitetom radi preciznosti u informisanju javnosti. Ministarstvo vanjskih poslova svakako ostaje na raspolaganju za sve dodatne informacije o ovom pitanju", saopšteno je iz ovog resora.

Preporučujemo za Vas