Vlasti su dužne da obezbijede i ustoličenje i protest

Vjerska zajednica ima pravo na obred ustoličenja mitropolita, kao što onaj kome se to ne sviđa ima pravo na miran protest. U zaoštrenim okolnostima profitiraju ekstremni polovi - ‘prosrpski’ i ‘procrnogorski’ - dok, nažalost, ispašta umjereni, građanski, centar. Sve smo to jedva preživjeli devedesetih godina, kaže direktorica HRA

72897 pregleda 564 reakcija 115 komentar(a)
Vlast ne može da kapitulira pred ucjenama, već da adekvatno obezbijedi skup: Gorjanc Prelević, Foto: Savo PRELEVIC
Vlast ne može da kapitulira pred ucjenama, već da adekvatno obezbijedi skup: Gorjanc Prelević, Foto: Savo PRELEVIC

Vjerska zajednica, u skladu sa slobodom vjeroispovijesti, ima pravo na obred ustoličenja mitropolita, kao što onaj kome se to ne sviđa ima pravo na miran protest. Država može da zabrani sva okupljanja, ali takva odluka mora biti zasnovana na ozbiljno utemeljenoj procjeni rizika - ocijenila je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević.

Ona je to kazala “Vijestima” komentarišući za 5. septembar zakazano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, i najavljene proteste protiv održavanja pomenutog vjerskog obreda u tom gradu.

”Država, u izuzetnim okolnostima, može privremeno da zabrani sva okupljanja tog dana ili u jednom periodu, ako za tako nešto postoji vrlo ozbiljna potreba, kao što je očuvanje bezbjednosti, tj. zaštita života i zdravlja, koja se ne može riješiti ni na kakav drugi način. Zasad nije objavljeno da takvi razlozi postoje”, ističe ona.

Gorjanc Prelević navodi da je slučaj zabrane gej perade u Nikšiću 2015. godine - nakon prijetnji tamošnjih navijača - upozorenje da zabrana svakog skupa mora biti zasnovana na ozbiljno utemeljenoj procjeni rizika.

”Ustavni sud je 2018. utvrdio da je tadašnja vlast omanula kad je iz bezbjednosnih razloga zabranila gej paradu u Nikšiću. Tada su vlasti ‘kapitulirale’ pred prijetnjama navijača, jer im je bilo lakše da zabrane skup umjesto da ga adekvatno obezbijede, kako su to nalagali međunarodni standardi ljudskih prava”, podsjeća ona.

Vlasti su, kaže, dužne da obezbijede i ustoličenje i protest, čak i ako se održavaju istog dana.

”To nije lak posao za policiju, ali takvi su zahtjevi njihovog posla, koji su obučeni da rade”, navodi sagovornica.

Ustoličenje će se održati 5. septembra u Cetinjskom manastiru
Ustoličenje će se održati 5. septembra u Cetinjskom manastirufoto: Boris Pejović

Gorjanc Prelević kaže da, u pravnom smislu, ne vidi razlog da se spriječi ustoličenje mitropolita na Cetinju, dok je, prema njenim riječima, moguće da protest, ako ne bude prijavljen, bude nezakonit i kao takav spriječen i/ili prekinut, posebno ako se ispostavi da je nasilnog karaktera.

Dio opozicije - predvođen Demokratskom partijom socijalista (DPS) i njoj bliskim krugovima - danima podgrijava atmosferu zbog ustoličenja Joanikija, kojeg će u tron uvesti patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije. Događaj se, u medijima naklonjenim DPS-u, naziva “izdajničkim pirom”, čije se održavanje neće dozvoliti.

Slične poruke cirkulišu i socijalnim mrežama, gdje se, osim poziva na proteste, vlastima sugeriše da “ne iskušavaju” Cetinjane i poručuje da ne dozvole “zli naum SPC u prolivanju bratske krvi”.

U ponedjeljak bi trebalo da se održi i sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, na čijem će dnevnom redu vjerovatno biti i ove teme.

Za 27. avgust zakazana je - na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP) - vanredna sjednica Skupštine Prijestonice, na kojoj će se raspravljati o ustoličenju. Iz SDP-a su prethodno predložili Skupštini Prijestonice da “u cilju očuvanja građanskog mira”, pozove organizatore ustoličenja da odustanu od najavljenog događaja u Cetinjskom manastiru.

SDP predlaže da Skupština ovlasti gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana (DPS) da obavi neophodne radnje iz svoje nadležnosti, “kako bi se spriječile aktivnosti na teritoriji Cetinja”.

Kašćelan je prekjuče pisao ambasadorima u Crnoj Gori da apeluju da ustoličenje ne bude na Cetinju, već na nekom drugom mjestu u državi.

”Vijestima” iz Mitropolije crnogorsko-primorske nije odgovoreno da li razmišljaju da ustoličenje Joanikija obave u nekom drugom gradu.

Šef Medijskog tima SDP-a, Mirko Stanić, kazao je “Vijestima” da bi se odgađanjem ustoličenja ili njegovim održavanjem na nekom drugom mjestu, izbjegle posljedice “koje ovaj nepromišljeni čin može izazvati i na Cetinju i u Crnoj Gori, i od kog korist mogu imati samo oni kojima nije u interesu građanska, evropska i multinacionalna Crna Gora”.

Upitan da li u SDP-u, kao partiji koja poziva na očuvanje mira, smatraju da bi upravo iz tih razloga trebalo odustati od protesta protiv ustoličenja, Stanić odgovara da dostojanstvena okupljanja, na kojima se poziva na mir i njegovanje dobrih međuljuskih odnosa, moraju biti dozvoljena u skladu s Ustavom, te da u SDP-u ne vide nikakav problem u njihovom održavanju.

”Vijesti” iz DPS-a nijesu uspjele da dobiju odgovor na isto pitanje.

Generalni sekretar te partije, Aleksandar Bogdanović, saopštio je juče da vladajuća većina svjesno gura državu u sukobe. On je rekao da su građani Cetinja “jako uznemireni”, te da su ljudi širom Crne Gore “spremni da pruže otpor drskim namjerama vlasti”.

Iz Ambasade SAD-a u Podgorici “Vijestima” su ranije saopštili da su zabrinuti zbog “eskalirajuće retorike” povodom ustoličenja i poručili da je bezbjednost građana na prvom mjestu. Iz Delegacije EU su istakli da su izjave koje kreiraju etničke i vjerske tenzije u suprotnosti s evropskim vrijednostima.

Policiji nije prijavljen skup kod Lovćenske vile

Iz Uprave policije (UP) “Vijestima” je saopšteno da im nije prijavljeno okupljanje najavljeno za 22. avgust na Cetinju.

Portalima i društvenim mrežama kruži poziv na skup kod Lovćenske vile, 22. avgusta, s kog će se, kako se navodi, poslati poruka da treba odustati od ustoličenja Joanikija u tom gradu.

Gorjanc Prelević: U sukobu ekstremnih polova strada građanski centar

Direktorica HRA kaže da je, u političkom smislu, očigledno da većini odgovara podsticanje tenzija i podjela po identitetskim rovovima.

”Jer, u takvim zaoštrenim okolnostima profitiraju ekstremni polovi - ‘prosrpski’ i ‘procrnogorski’ - dok, nažalost, ispašta umjereni, građanski, centar. Sve smo to jedva preživjeli devedesetih godina. Strahujem da takva isprovocirana atmosfera mržnje ne dovede do nasilja i tragičnih posljedica, koje bi dugoročno bile negativne po Crnu Goru”, napominje Gorjanc Prelević.

Uhapšen osumnjičeni za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Policija je juče u Podgorici uhapila Miloša Sekulića (34), zbog sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Na društvenim mrežama prethodno je objavljen video-snimak muškarca koji, sa šajkačom na glavi, uz poruku da je “spreman za Cetinje”, izgovara stihove četničke pjesme iz Drugog svjetskog rata.

”Ja sam spreman za Cetinje... Drma mi se, drma mi se, na šubari cveće, ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće. Svi na Cetinje, alo. Kapa se pripremila, dva-tri noža da ponesemo, i boli nas uvo... Došlo je naših pet minuta”, čuje se, između ostalog, na snimku.

Bonus video: