redovno dobijaju naknade, bez obzira zasjedaju li ili ne

Tivatskim odbornicima za pet sjednica 63,3 hiljade eura

Tako je za naknade za rad 32 odbornika aktuelnog saziva SO Tivat iz gradskog budžeta u julu, kada uopšte nije bilo sjednica lokalnog parlamenta, izdvojeno ukupno 7.983 eura neto

7042 pregleda 9 komentar(a)
Sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat redovno izmiruje možda i najveću odborničku nadoknadu koje dobijaju predstavnici političkih stranaka koje imaju mandate u nekom od lokalnih parlamenata u Crnoj Gori.

Za te svrhe u budžetu Opštine Tivat za 2021. godinu planirano je ukupno 135.000 eura, od čega je za prvih šest mjeseci ove godine isplaćeno 63.292 eura, ili 46,9 odsto ukupno za cijelu 2021. godinu planiranog iznosa budžetskih davanja po tom osnovu.

Naknade odbornicima isplaćuju se bez obzira da li je u mjesecu za koji ih oni dobijaju bilo zasjedanja Skupštine opštine ili ne. Tako je za naknade za rad 32 odbornika aktuelnog saziva SO Tivat iz gradskog budžeta u julu, kada uopšte nije bilo sjednica lokalnog parlamenta, izdvojeno ukupno 7.983 eura neto, odnosno nešto preko 11 hiljada eura u bruto iznosu sa porezima na ta primanja.

Većina odbornika - njih 23, primili su samo osnovne naknade u iznosu od po 270 eura neto, dok oni koji su članovi raznih skupštinskih radnih tijela po tom osnovu dobijaju uvećanja na odborničku nadoknadu.

Najveće nadoknade za jul u iznosu od po 306 eura neto, dobilo je dvoje odbornika i to Valentina Božović (Grupa građana “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”) i Savo Klakor (Narod pobjeđuje).

Božovićeva u imovinskom kartonu nije navela u kojim je sve skupštinskim radnim tijelima angažovana, dok je Klakor prijavio da je član skupštinskih Odbora za izbor i imenovanje, Odbora za statut i propise, te Odbora za planiranje kojim i predsjedava, a u ime Skupštine opštine Tivat on je i jedan od odbornika koji po protokolu prisustvuju vjenčanjima, za što se takođe dobija simbolična naknada.

Inače, Skupština opštine Tivat je od početka godine do danas održala ukupno pet sjednica, pri čemu tokom februara, aprila i jula mjeseca lokalni parlament uopšte nije zasjedao.

Bruto plata predsjednika Skupštine opštine Tivat dr Andrije Petkovića (Bokeški forum), prema podacima sa sajta lokalne samouprave, u julu je sa, kako je navedeno, “uvećanim iznosom julske bruto zarade zbog naknadno obračunate razlike u radnom stažu”, iznosila 1.930,81 euro, dok je sekretarka Skupštine opštine Tivat Ivana Aranđus (BF) prošlog mjeseca primila 1.521,61 euro bruto plate.