Demonstracija moći nije važnija od pomirenja

Crna Gora ne bi smjela dozvoliti da olako ugrozi dostignuća na putu ka EU. Uključeni subjekti moraju sami odlučiti da li im je demonstracija moći i uticaja važnija od pomirenja, poručio je Robert Veber. Više tužilaštvo nedjelju dana nakon saslušanja Veljovića nije odlučilo da li on poziva bivše kolege na pobunu

37092 pregleda 108 reakcija 106 komentar(a)
”Crna Gora ne bi smjela olako ugroziti dostignuća na putu ka EU”: Ambasador Njemačke Robert Veber, Foto: Boris Pejović
”Crna Gora ne bi smjela olako ugroziti dostignuća na putu ka EU”: Ambasador Njemačke Robert Veber, Foto: Boris Pejović

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber rekao je da svi oni koji su na bilo koji način uključeni u predstojeće događaje na Cetinju u vezi s ustoličenjem mitropolita Joanikija, treba sami da odluče da li im je demonstracija moći i uticaja važnija od pomirenja i očuvanja multietničkog i multikulturalnog društva.

”Riječ je o pitanju koje može riješiti samo crnogorsko društvo. Pogođena su osnovna ljudska prava, poput slobode vjeroispovijesti, slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja, kao i društveni suživot u zemlji. Svi uključeni subjekti moraju sami odlučiti da li im je demonstracija moći i uticaja, čak i po cijenu moguće eskalacije društvenih suprotnosti, važnija od pomirenja i očuvanja multietničkog i multikulturalnog društva u Crnoj Gori,” rekao je Veber “Vijestima”.

On je ponovio stav Delegacije Evropske unije da “Crna Gora ne bi smjela dozvoliti da olako ugrozi dostignuća na putu ka Evropskoj uniji”. I ambasada SAD u Podgorici ranije je pozvala na smirivanje tenzija zbog događaja na Cetinju.

Tim povodom juče je održana i sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, nakon koje je javnosti upućena poruka da je “situacija u državi je redovna, stabilna i mirna”.

“Vijeće za nacionalnu bezbjednost je donijelo zaključak da organi obavještajno-bezbjednosnog sektora, intenziviraju aktivnosti iz djelokruga njihovog rada, povodom najavljenih javnih okupljanja”, navodi se u saopštenju.

Iako se nastoji umiriti javnost, više izvora ukazalo je za “Vijesti” da je bezbjednosna procjena veoma ozbiljna i da je premijer u vezi sa tim prethodno razgovarao i sa diplomatskim predstavnicima uticajnih zemalja u Crnoj Gori. Njihove apele i bojazan zbog podignutih tenzija, ali i upozoravajuće informacije ANB o bezbjednosnom riziku premijer je, kako je prenio jedan od sagovornika, saopštio i mitropolititu Joanikiju. On je tom prilikom izrazio očekivanje da bi se svečanost ustoličenja mogla prenijeti u Podgoricu, ali za sada nema potvrde da će se to desiti.

Premijer Zdravko Krivokapić je “Vijestima” rekao da su juče na sjednici Vijeća analizirane potencijalne mogućnosti događaja 5. septembra, dok će na narednoj, kako je kazao, biti donijete odluke na osnovu potpune slike.

Na pitanje da li će biti okupljanja 5. septembra i ima li uslova da taj skup bude bezbjedan, odgovorio je da imaju jasan stav po tom pitanju da sve što se dešava treba obezbijediti u granicama mogućnostima koje su tom trenutku aktuelne.

Kaže da se sve tretira kao spontano okupljanje, ali ne može, dodaje, spontano da se okupi četiri hiljade ljudi:

“Zna se da sve to i košta i treba ući u čitav sistem koji govori o tome da je neko ipak organizator, da je taj organizator to organizovao na način da bi podstakao incidente”.

Tokom protestnog skupa na Cetinju prije dva dana, organizovanog u znak protesta zbog najavljenog ustoličenja, ekipa televizije “Vijesti” snimila je u gradu bivše visoke policijske zvaničnike. Savjetnika predsjednika i bivšeg direktora policije Veselina Veljovića i njegove pomoćnike - Dragana Blagojevića i Miljana Perovića, koji je potom bio šef Obavještajnog direktorata Ministarstva odbrane.

foto: televizija Vijesti

Veljović je u autorskom tekstu za “Pobjedu” napisao da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje ali i da je dužnost svih građana da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju”.

Nedjelju dana nakon što su saslušali savjetnika Mila Đukanovića u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici još nisu procijenili da li u njegovim izjavama ima elemenata krivilnog djela i kog.

Iz Višeg državnog tužilaštva su “Vijestima” odgovorili da je formiran predmet povodom autorskog teksta i da se “preduzimaju i druge mjere i radnje za kojima se ukazala potreba, nakon čega će se donijeti odluka u predmetu”.

Bivša članica Vijeća za nacionalnu bezbjednost Snežana Jonica ukazala je ranije da je Veljović je posljednjih 15 godina obavljao niz funkcija u sektoru bezbjednosti, da je službovao je u izviđačko-diverzantskim jedinicama JNA početkom 90-ih. “Upravo činjenica da je na funkcijama, koje je obavljao, bio u posjedu najvažnijih informacija iz sektora bezbjednosti, da je stekao posebna znanja i sposobnosti za ‘diverzantske’ aktivnosti, te mogućnost da saznanja i podatke koja posjeduje može zloupotrijebiti u korist organizatora skupa, a protiv državnih organa, osnov je da se njegova kolumna ne može tumačiti samo kao ‘lični stav’, jer može biti i više od toga”, upozorila je ona.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je nakon istupa bivšeg šefa policije ukazao da je problematično što u u njegovom “javnom saopštenju moguće postoje elementi bića više krivičnih djela. “Napomenućemo samo neke: pozivanje na otpor, izazivanje panike i nemira, pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja itd”, naveo je Sekulović.

Napadi će se ponavljati ako ne bude kazni

Nakon što je na skupu u nedjeju ekipa televizija Vijesti onemogućavana da izvještava, brojna udruženja u pojedinci iznijeli su osude, a premijer je juče posjetio Televiziju Vijesti.

Krivokapić u posjeti Vijestima
Krivokapić u posjeti Vijestimafoto: Boris Pejović

Poručio je da ako se napadi na novinare ne kažnjavaju, onda će se ponavljati i ta nekažnjivost koja je karakeristika Crne Gore mora da bude dovedena do poznavanja prava.

Krivokapić je razgovarao sa direktoricom TV Vijesti Marijanom Kadić Bojanić, glavnom urednicom Tatjanom Ašanin i novinarkom Ljubicom Miličević koja je izvještavala sa Cetinja.

Bonus video: