Državu "brane" oni koji su razorili institucije

DPS diže tenzije i kontroliše ih kada se usijaju, a onda traži novi povod. Na ovaj način štite i svoje interese i imovinu koju su stekli tokom 30 godina vladavine, upozorava Dragiša Janjušević Oba politička pola pozicioniraju se za naredne izbore. Građanin je sveden na pukog konzumenta isprazne političke retorike, smatra Srđan Perić

56483 pregleda 296 reakcija 171 komentar(a)
DPS je od parlamentarnih izbora gotovo svaki potez nove vlasti koristio za izazivanje tenzija: s ranijeg protesta, Foto: BORIS PEJOVIC
DPS je od parlamentarnih izbora gotovo svaki potez nove vlasti koristio za izazivanje tenzija: s ranijeg protesta, Foto: BORIS PEJOVIC

Nakon gubitka vlasti na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, DPS i njeni stari-novi partneri u više navrata su objavljivali da je dan D za državu i podizali tenzije do usijanja, tvrdeći da brane Crnu Goru od srpskog naleta.

Trenutno je problematizovano tradicionalno ustoličenje mitropolita na Cetinju, zbog čega je usložnjena bezbjednosna situcija, a politička kriza je došla do faze da je američki Stejt dipartment izrazio zabrinutost.

Temelji incidenata udaraju se od usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti krajem prošle godine, kada su pristalice patriotsko-komitskih organizacija organizovale protest ispred Skupštine, a podršku su im dali poslanici DPS-a i većine ostalih opozicionih partija.

Novi razlog za uzavrelu situaciju bila su imenovanja ambasadora, pa lokalni izbori u Nikšiću, zatim izmjene tužilačkog zakona i nagovještaji smjene u Specijalnom tužilaštvu, rezolucija o genocidu Srebrenici....

Vladina najava percipiranja propisa o državljanstvu izazvala je takođe proteste pristalica patriotsko-komitskih organizacija ispred Vlade, a zatim je u aprilu blokiran put Nikšić-Podgorica kod Bogetića, kada je došlo i do incidenta.

Tenzije su podgrijane i najavljenim potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), a do usijanja su dovedene zakazivanjem ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Jedan od osnivača organizacije “Kod”, analitičar i bivši poslanik Srđan Perić ocijenio je za “Vijesti” da se oba politička pola pozicioniraju za naredne izbore i šalju poruke za koje vjeruju da utvrđuju biračko tijelo na koje računaju.

Manje je važno ko je nadigrao drugu stranu: Perić
Manje je važno ko je nadigrao drugu stranu: Perićfoto: Privatna arhiva

”Nažalost, građanin je sveden na pukog konzumenta isprazne političke retorike, ali kada ne napravite suštinski otklon od prakse po kojoj je vlast prilika za partijski plijen - tada je teško očekivati da bude drugačije. Nova vlast je propustila priliku za posve drugačiji pristup po kom nije neprijatelj i ‘udbaš’ onaj ko im ne tapše, ko misli drugačije ili ima kritički stav, te da ne mora sva pamet biti u partijama - aktuelnim ili onim u osnivanju”, rekao je Perić.

Sada je, kako dodaje, apsurdna situacija da DPS brani državu, a svojom decenijskom koruptivnom praksom je razorio povjerenje u institucije sistema.

”Počev od Tužilaštva, pa do ekonomije, sistem dvostrukih standarda i premreženog klijentelizma, koji su uveli, je doveo do društva u kojem su nepravda i neefikasnost podrazumijevajuće pojave. Ako neko misli da oni mogu sada biti neki novi spasioci, onda, po mom mišljenju, on ima izrazit problem s logikom, jer teško je objasniti kako da za rješavanje problema nekoga kvalifikuje to što ih je napravio. Opet, njihova računica je jasna, oni žele vlast nazad i koriste priliku koju im - svjesno ili ne - daje nova vlast. Poruke koje šalju naslanjaju se na tu pretpostavku”, kazao je Perić.

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević za “Vijesti” kaže da se nastavlja priča koja društvo degradira i unižava i koja traje 30 godina - kada je prethodna vlast egzistirala na politici podjela.

”...Tako da se i sada i dalje podgrijava ta atmosfera i imamo situaciju da, kako se približava 5. septembar, to ide do jednog usijanja, tenzije idu do usijanja, pa se to poslije spušti - sve ide po istoj matrici, po istom principu”, rekao je Janjušević.

Zašto im je dozvoljeno da usmjeravaju javni diskurs kao kad su bili na vlasti: Janjušević
Zašto im je dozvoljeno da usmjeravaju javni diskurs kao kad su bili na vlasti: Janjuševićfoto: YouTube

On smatra da je suština u homogenizaciji biračkog tijela DPS-a jer se plaše osipanja, a svjesni su i da unutar partije moraju sprovesti još neke kadrovske, personalne reforme - pogotovo kad je u pitanju stariji kadar.

”Kako se približava kraj predsjedničkog mandata Đukanovića, pitanje je kakva će biti njegova politička sudbina i mislim da je to njihov strateški, prioritetni cilj, homogenizovati biračko tijelo. A to je najbolje raditi na način kao što su radili 30 godina”, kazao je Janjušević.

Postavlja se pitanje, kaže on, zašto im je dozvoljen toliki prostor na javnoj sceni da usmjeravaju, generišu javni diskurs, kao što su to radili dok su bili na vlasti.

”Umjesto da nastupaju iz jedne inferiornije pozicije, njima je dozvoljen taj prostor, ali to objašnjavam činjenicom da im aktuelna parlamentarna većina zbog svojih neslaganja i mimoilaženja daje prostor koji koriste do maksimuma i dalje čine tako podjele dubokim i vidljivim, otvorenim”, ocijenio je Janjušević.

Na pitanje da li DPS, da bi ostvario cilj, ne bježi ni od izazivanja inicidenata, on je odgovorio da oni to sve rade kontrolisano.

Podsjeća na izbore u Nikšiću do koje su mjere bile podignute tenzije, da su čak prelazile državni okvir i imale regionalni karakter.

”Ti incidenti idu do kontrolisane mjere, da ne prerastu u neke veće konflikte, imaju neku doziranost koju oni tako vješto kontrolišu, onda se spušte te tenzije određeni period i kada dođe pogodna tema, oni opet idu po istom šablonu”, objašnjava Janjušević.

On procjenjuje da bi se na Cetinju mogao desiti neki incident, ali će, smatra, biti vješto vođen i kontrolisan kao što je bilo svaki put do sada: “Nekome se zapali auto, nekom se uskoči u imanje i nešto mu se poruši..., malo se zaokupira javnost dva-tri dana i poslije se zaboravi, ali proizvede svoj efekat kroz činjenicu da se podjele i dalje drže vrućim, svježim, dubokim.”

Smatra da DPS na ovaj način štiti i svoje interese i imovinu koju su stekli tokom 30 godina vladavine.

”Nakon 30 godina jedne vlasti treba da dominiraju neke teme koje će se baviti reformskim zahvatima u svim javnim politikama u našem društvu, to, nažalost, nemamo već dominiraju teme koje se kreiraju iz javnog diskursa kojeg generiše prethodna vlast, sadašnja opozicija. Umjesto da se bavimo zakonom o porijeklu imovine, revizijama privatizacija i drugim temama koje mogu inicirati reformske poduhvate nove vlasti, mi se bavimo ustoličenjem mitroplita i odbranom države na svakom mogućem ćošku”, rekao je Janjušević.

Perić: Nova vlast ne čini ništa da zaustavi cijepanje društva

Srđan Perić navodi da nova vlast promiviše retoriku naglog ekonomskog prosperiteta koji građani u realnosti ne vide.

”Tačno je da je odgovornost prethodne vlasti za stanje u državi, i dobrim dijelom mi živimo posljedice koje su oni uzrokovali, ali je isto tako tačno da nova vlast, osim na deklarativnoj ravni, ne čini gotovo ništa da se cijepanje zajednice zaustavi. Ko će imati političku satisfakciju da je nadigrao drugu stranu za građane, postaje sve manje važno jer nije načinjen raskid s promišljanjem po kojem je politika gola borba za vlast, gdje su funkcioneri “mali bogovi” i gdje drugačije mišljenje nije poželjno. Mada, politička klasa vodi priču u tom pravcu, po društvenu dinamiku bi bilo veoma loše da se točak promjena obesmisli”, rekao je Perić.

Bonus video: