Plenum 083: URA da ne povlađuje ekstremistima, da li bi davali sugestije Barskoj nadbiskupiji ili Islamskoj zajednici

"Deklarativnim zastupanjem ideje o pomirenju i istim pravima svih građana, GP URA poziva MCP SPC na razum, praktično sugerišući premještanje ceremonije u neki drugi grad. GP URA, dakle, kao politička struktura koja participira u izvršnoj vlasti, daje za pravo ekstremistima koji bi drugima ograničavali slobodu i zakone ove države učinili nevažećima na teritoriji Opštine Cetinje"

5778 pregleda 28 reakcija 27 komentar(a)
Plenum 083, Foto: Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić
Plenum 083, Foto: Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić

S obzirom na to da nema realnog osnova za premještanje ceremonije ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija, pozivamo Građanski pokret URA i ostale činioce izvršne vlasti da rade svoj posao i da se okanu povlađivanja ekstremistima, saopšteno je danas iz Plenuma 083 koji je učestvovao na posljednjim lokalnim izborima u Nikšiću.

Oni su reagovali na saopštenje Građanskog pokreta URA u kome se između ostalog Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) poziva da da još jednom razmisli o mjestu održavanja ustoličenja Joanikija koje je planirano za 5. septembar.

"Bilo da za razlog nalaze jeftino političko kalkulantstvo, bilo da se radi o prikrivenom ekstremizmu, činioci izvršne vlasti – pa i GP URA – treba da znaju da upravo od poštovanja zakona, jednakih za sve, zavisi odgovor na pitanje da li ova država postoji ili živimo u stanju anarhije", ističe se u saopštenju Plenuma 083.

Oni su dodali da je "situacija takva da, s jedne strane, imamo Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC, kao instituciju koja želi obaviti ustoličenje novoizabranog mitropolita na Cetinju, svom eparhijskom sjedištu, a s druge strane imamo šoviniste koji prijete nasiljem ukoliko država, odustajanjem od sopstvenih zakona, ne izađe u susret njihovim bolesnim fantazijama".

"Kako se prema toj situaciji odnosi GP URA? Deklarativnim zastupanjem ideje o pomirenju i istim pravima svih građana, GP URA poziva MCP SPC na razum, praktično sugerišući premještanje ceremonije u neki drugi grad. GP URA, dakle, kao politička struktura koja participira u izvršnoj vlasti, daje za pravo ekstremistima koji bi drugima ograničavali slobodu i zakone ove države učinili nevažećima na teritoriji Opštine Cetinje. GP URA, nadalje, adresira odgovornost za nasilje ne onima koji nasiljem prijete nego instituciji protiv koje je nasilje upereno", piše u saopštenju Plenuma 083.

Oni su poručili i da "GP URA, kao činilac izvršne vlasti, sugeriše suspenziju i države i zakona, a sve u ime pomirenja, s tim što građani ostaju uskraćeni za objašnjenje kako će se do tog famoznog pomirenja doći povlađivanjem ekstremistima i kako bilo ko može imati povjerenje u državne institucije ukoliko se, u kritičnim situacijama, primat daje zahtjevima onih koji svoje nasilništvo nude kao zamjenu za zakone".

"Pitamo se da li bi, u situaciji u kojoj se dio građana protivi ceremoniji ustoličenja novog nadbiskupa ili reisa, u ime pomirenja, GP URA sugerisala Barskoj nadbiskupiji ili Islamskoj zajednici Crne Gore da, u ime razuma i pomirenja, daju za pravo ekstremistima i premjeste ceremoniju u neki drugi grad?", rekli su iz Plenuma 083.

Oni su poručili i da su dužni da napomenu sljedeće:

"1. U skladu sa pređašnjom praksom, MCP SPC planira ustoličenje novoizabranog mitropolita u Cetinjskom manastiru, svom sjedištu. MCP SPC nikome ne ograničava pravo na protest ili neslaganje niti bilo koga obavezuje na prisustvo ceremoniji. Takođe, ova institucija ne prijeti nasiljem niti se bavi ucjenama, nego, upravo pozivajući na mir i ljubav među ljudima, očekuje da nadležni organi, djelujući u skladu sa svojim ingerencijama, omoguće slobodu okupljanja svim građanima podjednako.

2. Šačica šovinista i pripadnika starih struktura moći pokušava da se postavi iznad zakona, prijeteći nasiljem ukoliko se ne izađe u susret njihovim zahtjevima. Ti zahtjevi su zasnovani na ideji prema kojoj glas onih koji bi MCP SPC i vjernike udaljili s Cetinja ima veću težinu od bilo čijeg drugog. Ova ideja, budući da podstiče diskriminaciju i nasilje, nema nikakvo uporište ni u zakonima ni u deklaracijama o zaštiti ljudskih prava", naveli su iz Plenuma 083.

Bonus video: