I Nurković se sprema da ode iz Bošnjačke stranke?

Sagovornik “VIjesti” tvrdi da Ibrahomović radi po direktivi vrha DPS-a “uz jasne zadatke da kod predstavnika međunarodne zajednice iskazuju navodnu zabrinutost za položaj manjina u Crnoj Gori”

31514 pregleda 419 reakcija 38 komentar(a)
Nurković, Foto: SAVO PRELEVIC
Nurković, Foto: SAVO PRELEVIC

Dva mjeseca nakon kongresa Bošnjačke stranke (BS), pojedini funkcioneri iskazuju nezadovoljstvo načinom vođenja kadrovske politike i potezima koje povlači nedavno izabrani predsjednik BS-a Ervin Ibrahimović, saznaju “Vijesti”.

Jedan od nezadovoljnih je i dugogodišnji potpredsjednik Bošnjačke stranke i bivši ministar saobraćaja Osman Nurković, za kojeg se spekuliše da bi mogao poći stopama bivšeg funkcionera te stranke Adnana Muhovića.

On je nedavno postao potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Hazbije Kalača.

”Veliki broj uglednih članova BS izražava nezadovoljstvo potezima koje vuče Ibrahimović, radeći po direktivi vrha DPS-a, uz jasne zadatke da kod predstavnika međunarodne zajednice iskazuju navodnu zabrinutost za položaj manjina u Crnoj Gori”, kazao je izvor blizak vrhu partije.

Nurković, međutim, tvrdi da to nije tačno, da je to “priča koju bi ova politička scena jedva dočekala”, ali ne poriče da se jednom sastao sa Kalačem, dva dana poslije Glavnog odbora: “Pitao me je kakva je situacija, ima li nesuglasica, sukoba ...Svako ima svoj stav, svoje mišljenje. Ja bih možda drugačije nešto organizovao i za drugačije bih se nešto zalagao, ali ja poštujem odluke organa, poštujem odluke većine. Svejedno je da li sam imao i oko koalicije i oko vlasti sukob mišljenja, ali na kraju Glavni odbor i Predsjedništvo donose odluku. Sve što bude dalje, ako bude mojih odluka, naravno, javnost će biti obaviještena”, kazao je Nurković “Vijestima”.

Istakao je da razgovara sa svim ljudima, pa i sa prosrpskim partijama, ali da to ne znači da demantuje sve što je do sada radio i da ide u nešto drugo.

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić kazao je da BS u kontinuitetu bilježi priliv novih članova, te da je to rezultat politike koju su vodili od osnivanja stranke, pa sve do danas.

”BS bilježi priliv novih članova”: Omeragić
”BS bilježi priliv novih članova”: Omeragić foto: Bošnjačka stranka

”Istraživanja koja su rađena u prethodnom periodu, kao i naša interna istraživanja, pokazuju da je Bošnjačka stranka stabilan politički subjekt, koji bilježi trend rasta podrške. Mi ćemo tokom sljedećeg mjeseca upriličiti svečanost povodom prijema novih članova, što je potvrda da Bošnjačka stranka, na čelu sa predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem nastavlja da korača ispravnim putem”, kazao je Omeragić.

Nurković je na pitanje da li partija ima njegovu punu podršku odgovorio - “naravno, sad zasad je tako”: “Kako će dalje biti i šta će se dalje dešavati, vidjećemo”, kazao je Nurković.

Odgovarajući na pitanje kako je zadovoljan načinom na koji Ibrahimović vodi partiju, rekao je da će se to tek vidjeti, jer je tek izabran: “Svako je podložan analizi i ocjeni na kraju. Niko nije ni predodređen da bude uspješan, niti neuspješan. Sve zavisi od njega i od saradnika sa kojima radi”.

Ervin Ibrahimović je za predsjednika stranke izabran na kongresu u junu. Na Kongresu je izabran i novi saziv Glavnog odbora, kao i Statutarna i Nadzorna komisija, kao i Sud časti.

Izvor navodi da među odborničkim klubom BS-a u Rožajama, koji je stožer partije, postoji nekoliko odbornika koji planiraju da ubuduće djeluju kao nezavisni. Navodno su u odborničkom klubu i drugi članovi vrlo jasni da Ibrahimović nametanjem svojih kadrovskih rješenja u predsjednistvu BS dovodi u pitanje dalji opstanak partije.

”Nije dobro da Ibrahimović zapostavlja važne ljude, poput dugogodišnjeg omladinskog lidera BS-a Seada Šahmana, koji je učlanio stranku u porodicu Evropske narodne partije... Vrlo kritički prema Ibrahimoviću odnosi se i njegov kolega, bivši predsjednik mladih i član glavnog odbora Asmir Pepić”, kazao je izvor iz BS-a.

Šahman juče nije odgovarao na pozive i poruke “Vijesti”.

Asmir Pepić je kazao da je pogrešna adresa za tu temu, jer je od prvog dana osnivanja BS-a bio sa Rafetom Husovićem.

On je istakao da je veoma rano govoriti o načinu na koji Ibrahimović, kojemu su dali podršku na Kongresu, vodi stranku.

”I treba svi da mu pomognemo u budućem radu, gdje neće biti lako. Nažalost, ima pojedinaca koji gledaju svoj interes kroz razne funkcije i time iskazuju nezadovoljstvo, ali ja nisam takav, jer nikad ne bih urušavao kuću koju sam gradio, bez obzira bio na nekoj funkciji ili ne. Ovo je zajednički interes svih Bošnjaka generalno i imamo moralnu obavezu da čuvamo to”, kazao je Pepić.

Partiju je od smrti ranijeg predsjednika BS navodno napustio veći broj članova i funkcionera, koji su bili nezadovoljni načinom pozicioniranja BS-a i zapostavljenošću članstva u donošenju odluka.

Bonus video: