Đukanović: Turska razumije deficit stabilnosti na Zapadnom Balkanu; Erdogan: Članstvo u EU doprinijelo bi stabilnosti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas na Cetinju s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

57675 pregleda 30 reakcija 29 komentar(a)
Erdogan i Đukanović, Foto: Boris Pejović
Erdogan i Đukanović, Foto: Boris Pejović

Đukanović je kazao da su odnosi dviju država prijateljski i veoma razvijeni.

"Partneri smo u NATO. Ova posjeta je izraz poštovanja za ono što su istorijski odnosi dvije zemlje", kazao je Đukanović na pres-konferenciji s Erdoganom.

Crnogorski predsjednik je podsjetio da je na Cetinju 1879. godine otvoreno prvo tursko poslanstvo.

"Godine 1885. ovdje smo imali i prvu proslavu nacionalnog praznika Otomanske države, a danas, poslije 135 godina, ovdje u prijestonom Cetinju imamo posjetu visokog, najvišeg predstavnika Turske i našeg dragog prijatelja", istakao je Đukanović.

Đukanović je kazao da današnja iseljenička zajednica iz Crne Gore, koja u drugoj, trećoj i četvrtoj generaciji broji više od 150.000 ljudi, predstavlja važan most saradnje između Crne Gore i Turske.

"Ti ljudi su veoma emotivno okrenuti zemlji svog porijekla - Crnoj Gori - a istovremeno veoma odgovorni državljani i građani Turske. Takođe, treba napomenuti da islamska zajednica u Crnoj Gori zajedno sa svim ljudima muslimanske vjeroispovijesti, zajedno sa ljudima koji se nacionalno opredjeljuju u Crnoj Gori kao Bošnjaci ili Muslimani, predstavljaju izuzetno važan faktor multietničkog i multivjerskog povjerenja u Crnoj Gori, ukupne stabilnosti države Crne Gore i da su svoje povjerenje prema državi Crnoj Gori pokazali u svakom navratu, a rekao bih posebno u demokratskom referendumu kada je Crna Gora 2006. godine obnovila nezavisnost", istakao je on.

Šef države je naveo da je zadovoljan kvalitetom političkih odnosa dviju države, te da se nada da će današnja posjeta Erdogana značiti novi impuls unapređenju odnosa.

"Saopštio sam predsjedniku Erdoganu zadovoljstvo onim što Turska doprinosi evropskoj i evroatlanskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana (ZB). Kao dio našeg regiona Turska odlično razumije deficit stabilnosti koje imamo na ZB, i potrebu da taj deficit prevaziđemo kroz proces evropske i evroatlanske integracije. Zato, Turska snažno insistira na otvorenim vratima NATO i EU za zemlje ZB", naveo je on.

Đukanović je kazao da su se on i Erdogan složili da postoji realan prostor za dalje unapređenje ekonomskih odnosa, za povećanje spoljno-trgovinske razmjene i investicija.

"Iskoristili smo pogodnost da su u delegaciji predsjednika Erdogana i dvojica ministara, tako da smo u tom širem formatu razgovarali o mogućnostima i o potezima koje treba povući u narednom periodu, da iskoristimo te šanse i unaprijedimo naše ekonomske odnose. Upoznao sam, naravno, uvaženog gosta saonim što je realnost današnjeg političkog života, ali prije svega prenio uvjerenje da je Crna Gora stabilna, da Crna Gora nastavlja da se kreće putem integracije u EU, da je spremna da na tom putu potpuno otvoreno razmjenjuje sva iskustva s Turskom koja ima iste aspiracije, i da će to biti važno područje naše međudržavne sardnje", poručio je on.

Erdogan se zahvalio na gostoprimstu koje je ukazano delegaciji koju predvodi.

On je rekao da je Turska među prvima priznala nezavisnost Crne Gore, te da su dvije države međusobnu solidarnost pokazale i tokom pandemije.

On je istakao da je Turska među 10 država koje najviše ulažu u Crnoj Gori. Kazao je da je cilj da trgovinska razmjena između dvije države u narednom periodu dostigne 250 miliona dolara.

"TIKA je do sada realizovala 399 projekata i aktivnosti u vrijednosti preko 20 miliona eura. Kroz Turski kulturni centar ’Junus Emre’ u Podgorici prošlo je 1.686 polaznika kurseva turskog jezika, a državnu stipendiju Turske iskoristilo je više od 450 crnogorskih studenata", naglasio je Erdogan.

Naveo je da su razgovarali o Balkanu i događajima koji utiču na region.

"Crna Gora, koja objedinjuje različite etničke i vjerske grupe, predstavlja važan primjer zajedničkog življenja. Mirovne politike Crne Gore u regionu, njene aktivnosti u međunarodnim organizacijama i intenzivne korake ka članstvu u NATO i EU pratimo s istinskim pohvalama. Članstvu Crne Gore u NATO smo pružili snažnu podršku, a iskreno vjerujemo da će članstvo ove zemlje u EU doprinijeti stabilnosti cijelog regiona", poručio je turski predsjednik.

Erdogan
Erdoganfoto: Boris Pejović

Erdogan je na kraju rekao da je zakasnio s posjetom i da je "šteta što ranije nije vidio ovo lijepo mjesto".

Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović ugostila je prvu damu Republike Turske Emine Erdogan.

One su posjetile muzej kralja Nikole na Cetinju i izložbu na platou ispred Muzeja.

Bonus video: