Đukanović: Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju

"Zbog svega što sam kazao, čini mi se jedino realnim da uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC u Cetinju i Cetinjskom manastiru. Mislim da je pametno izmjestiti taj događaj iz prijestonice i obaviti ga u nekom od drugih mjestu u Crnoj Gori, u nekom od brojnih hramova SPC", poručio je Đukanović

173243 pregleda 964 reakcija 501 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je ustoličenju novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je zakazano za 5. septembar na Cetinju, dat neprimjereno veliki značaj, s obzirom da je Crna Gora, kako je rekao, multivjerska, sekularna i evropska država.

On je poručio da se nada da će njegov apel da se ustoličenje Joanikija održi van Cetinja "čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže".

"I danas sam na Cetinju da doprinisem onome što nam je zajednički zadatak - u ovom slučaju afirmaciji crnogorske spoljene politike i međunarodnog rejtinga koji naša zemlja ima. Nadam se da neću biti u situaciji - a moraću da budem u toj situaciji ukoliko se ovaj apel ne uvaži - da 5. septembra na Cetinju i sam budem prisutan", rekao je Đukanović na pres-konferenciji nakon susreta s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"U dužem vremenskom periodu iz Srbije i Beogradske patrijaršije moglo se čuti mnogo neprimjerenih riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca. One nijesu mogle biti doživljene drugačije do kao vrijeđanje. Te okolnosti doprinijele su da ovo pitanje dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada, i postane bezbjednosno osjetljivo. Sve to događalo se uz neskriveno falsifikovanje činjenica i istorijskih fakata. Takva politika dovela je do toga da se u jednoj senzibilnoj javnost kao što je cetinjska, to doživi kao završni pokušaj sramoćenja Crne Gore i crnogorske prijestonice", rekao je Đukanović.

On je kazao da je to nešto što bi crkveni velikodostojnici morali da znaju i poštuju. Njihova misija se, prema njegovim riječima, ne može ostvariti ukoliko ne pokažu dužno poštovanje prema državi u kojoj žele da obave svoju misiju.

"Kako i njihova crkva, tako i oni pojedinačno. Jako dobro znamo da vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) - kad to žele - umiju to da urade. Podsjetimo se divnog odnosa koji se i danas iskazuje između aktuelnog patrijarha i države Hrvatske. Takva praksa bi morala još više da obavezuje novog mitropolita, imajući u vidu njegovo cjeloživotno i duhovno iskustvo. Nažalost, to se nije dogodilo", istakao je Đukanović.

Predsjednik je naveo da danas prisustvujemo "teškim posljedicama i nerazumijevanju u jednom značajnom dijelu javnosti prema namjeri da se intronizacija mitropolita Joanikija dogodi u Cetinjskom manastiru".

"Nemoguće je takve poslove i aktivnosti obaviti na silu. Posebno ih nije moguće obaviti na silu na Cetinju. To moraju da razumiju svi - novi mitropolit, Beogradska patrijaršija i državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori. Ne treba da oćutimo takvu politiku prema Crnoj Gori, a kamoli da bilo ko iz državnog rukovodstva doprinese da se takvi zlokobni naumi prema Crnoj Gori i ostvare. Zbog svega što sam kazao, čini mi se jedino realnim da uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita SPC u Cetinju i Cetinjskom manastiru. Mislim da je pametno je izmjestiti taj događaj iz Prijestonice i obaviti ga u nekom od drugih mjestu u Crnoj Gori, u nekom od brojnih hramova SPC u Crnoj Gori. Čini mi se da bi to odgovoran odnos prema Crnoj Gori i njenim nacionalnim interesima. Nadam se da će ovaj apel čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže. Upućujem ga s osjećajem izuzetne odgovornosti za očuvanje mira, stabilnosti i šanse za dalji prosperitet Crne Gore", poručio je Đukanović.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija planirano je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.

Bonus video: