Lompar: Može se desiti da Vučić počne da trguje interesima Srba u Crnoj Gori i Republici Srpskoj

Upitan da li navodna zabrinutost vlasti u Beogradu za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori ima ustvari političku pozadinu, Lompar je kazao da nema sumnje da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić nastojao da svoj uticaj udjene u tok litija

20439 pregleda 37 reakcija 21 komentar(a)
Lompar, Foto: Screenshot/Youtube
Lompar, Foto: Screenshot/Youtube

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar izjavio je danas da može da se desi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić počne da trguje interesima Srba u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Lompar je agenciji Beta kazao da srpske vlasti trenutno imaju veći uticaj u srpskom narodu u Crnoj Gori od zapadnih činilaca.

"No, kako odnos između srpskih vlasti i zapadnih činilaca ima različite sadržaje – novčane, kriminalne, državne, obrazovne, medijske, moglo bi se desiti da vlast srpskog predsjednika protrguje interesima srpskog naroda u Crnoj Gori ili Republici Srpskoj. Kao što se desilo s Briselskim i Vašingtonskim sporazumom", objasnio je Lompar.

On je rekao da je u Crnoj Gori sistem vladanja ostao isti iako je prije deset mjeseci promijenjena vlada.

Lompar je, govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, kazao da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vlada u raznim obličjima preko 30 godina.

"Đukanović ima razgranat uticaj i u srpskoj vlasti i u beogradskoj opozicionoj javnosti. Državni mediji u Crnoj Gori su gotovo nepromijenjeni, kao i policijski, tužilački i sudski sistem", naveo je Lompar.

On je ocijenio da je izuzetno štetna i "moralno nedopustiva" odluka crnogorske vlade da ne potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i da omogući izglasavanje Rezolucije o Srebrenici, za koju je rekao da je sramna.

"Ali, oni koji je zbog toga s pravom osuđuju, izglasali su joj budžet i time je održali. To su karakteristična svojstva vlasti simulakruma. Ona omogućavaju da zapadni činioci posredno upravljaju haotičnim tokovima stvarnosti", rekao je profesor.

Upitan da li navodna zabrinutost vlasti u Beogradu za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori ima ustvari političku pozadinu, Lompar je kazao da nema sumnje da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić nastojao da svoj uticaj udjene u tok litija.

"Mitropolit Amfilohije ga je onemogućio kada mu je poručio da ne dolazi. Međutim, kasniji događaji pokazuju rast uticaja srpskih vlasti: neprimjeren poziv srpskom predsjedniku da dođe na sahranu mitropolita koga su njegovi mediji žigosali na sramotan način; poistovjećivanje vodeće srpske partije u Crnoj Gori s politikom srpskog predsjednika i itd", naveo je profesor.

Na pitanje šta bi trebalo da urade obje strane kako bi odnosi Srbije i Crne Gore bili na najvišem mogućem nivou, Lompar je kazao da je opravdano nastojanje da se poboljša i unaprijedi, u duhu jednakosti s drugim narodima, položaj Srba u Crnoj Gori.

"Neophodno je obezbijediti njihovu ravnopravnu zastupljenost u administrativnim, vojnim, bezbjednosnim, obrazovnim, diplomatskim ustanovama i sadržajima. Kad su ravnopravni u obavezama, treba da budu ravnopravni i u pravima", istakao je profesor.

Rekao je da Srbija najbolje može unaprijediti njihov položaj u okviru kulturne politike, iako se sporije vide učinci, ali su dugotrajniji.

"To su pokazale litije, jer su bile plod trodecenijskog, gotovo misionarskog rada mitropolita Amfilohija. Sa stanovišta njene istorije, pisane i usmene tradicije, Crna Gora počiva na dva stuba: državna nezavisnost Crne Gore i Mitropolija crnogorsko-primorska kao neodvojivi dio SPC. To treba poštovati", naglasio je on.

Lompar je rekao da insistiranje pojedinih političara da se ustoličenje mitropolita Joanikija ne obavi na Cetinju, ne predstavlja postupke civilizovanih ljudi.

"Čovječanstvo sporo napreduje i kada je riječ o članici NATO. Ohrabruje dobrodošlica turskom predsjedniku u istom gradu", rekao je on.

Upitan da prokomentarišete sumnje crnogorske javnosti da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović smijenjen na zahtjev vlasti u Beogradu, Lompar je kazao da ne zna zbog čega je Perović smijenjen.

"Oni koji sumnjaju treba da se sjete koliko su nekada vrijeđali mitropolita Amfilohija, a sad se pozivaju na njegove odluke. Za njih bi trebalo da važi pouka Marka Miljanova: Možda si u pravu, ali nije na tebi da to kažeš", rekao je Lompar.

Na pitanje koji je značaj Temeljnog sporazuma koji će potpisati SPC i Vlada Crne Gore, on je kazao da se time jamči jednakost SPC s ostalim vjerskim zajednicama.

"Opstanak SPC zavisi od snage pravoslavnog naroda. I obrnuto: bez nje, ne bi ni bilo pravoslavlja u Crnoj Gori. Isto tako, uskraćivanje prava da na popisu ljudi iskažu svoje nacionalno opredjeljenje, što se katkad najavljuje, svakako ugrožava osnovna ljudska prava. Iako je ljudska ličnost uvijek šira od nacionalnosti, ugroziti pravo na nacionalnost znači ugroziti pravo na ličnost", rekao je Lompar.

Bonus video: