URA: Nova vlast za kratak period dala rezultate kojima se vrijedi pohvaliti

"Moramo biti ponosni što je naša generacija donijela demokratiju u zemlju, što je po prvi put na izborima došlo do smjene vlasti u istoriji naše države. Veliki datum i veliki povod za obilježavanje“, smatraju oni

7726 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Višedecenijski san mnogih generacija i datum koji će pamtiti istorija, a koji će biti prekretnica u razvoju Crne Gore kao demokratske, savremene i evropske države je dan kada je smijenjen režim Demokratske partije socijalista koji je vladao preko 30 godina.

Ovo su saopštili iz Građanskog pokreta URA ističući da taj datum nesumnjivo zaslužuje obilježavanje i proslavljanje u nekim boljim i povoljnijim prilikama.

"Moramo biti ponosni što je naša generacija donijela demokratiju u zemlju, što je po prvi put na izborima došlo do smjene vlasti u istoriji naše države. Veliki datum i veliki povod za obilježavanje“, smatraju oni.

Prema njihovim riječima, nova vlast je za jedan relativno kratak period (posebno imajući u vidu da je Vlada formirana tek početkom decembra) uspjela da da rezultate kojima se vrijedi pohvaliti.

"Dosta je urađeno ali mnogo još predstoji da se uradi. Građani ponekad imaju maksimalističke zahtjeve, stvori se utisak da se sve može sada i odmah a u praksi često nije tako. Proces transformacije društva koje je živjelo pod jednim režimom 30 godina ne ide tako brzo. Uprkos zaglušujućoj buci i opstrukciji sa mnogih adresa u relativno kratkom vremenu urađene su stvari kojima se možemo pohvaliti“, navodi se u saopštenju.

Napominju da je URA zadovoljna kada može da nabroji neke velike stvari koje je imala u svojim programskim politikama, a koje su urađene.

"To su povratak „Luke Budva“ građanima, povratak zemljišta uvale „Valdanos“ njihovim stvarnim vlasnicima – građanima, povratak Solane u državno vlasništvo, stopiranje izgradnje novih mHE, raskinuti ugovori sa pojedinim koncesionarima i zaustavljanje radova na nekim od postojećih mHE, usvojanje tužilačkih zakona koji daju mogućnost daljih reformi u tužilaštvu, uvođenje dječjih dodataka i besplatnih udžbenika za osnovce, oslobađanje RTCG-a od političkog uticaja, zaustavljanje skladištenja cigara u Luci Bar i zapljena mnoštva neakcizne robe ove vrste u cilju odlučne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, „rat“ sa mafijom i kriminalnim klanovima te hapšenja mnogih lica iz ovih struktura, rad na suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, zapljena rekordnih količina narkotika...“, ukazuju iz ove partije.

Smatraju da bi pravda konačno mogla da profunkcioniše u punom obimu preduslov je da se reformiše i oslobodi tužilaštvo.

"Zato pozivamo kolege iz Skupštine da izaberemo Tužilački savjet što prije kako bi mogli da omogućimo distribuciju pravde. Građani moraju da znaju da je borba za reformu države i društva sve samo ne brza i laka te da se sistem koji je građen više od 30 godina ne može promijeniti preko noći“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: