Bečić: Uspjeli smo da spasimo državu od ekonomskog i zdravstvenog kolapsa sistema

"Zamislite kakve bi tek rezultate imali da nema ekstremizma, podjela, ideoloških orgijanja, političkih previranja, odnosno, da imamo potrebnu političku stabilnost", istakao je on

35160 pregleda 1310 reakcija 106 komentar(a)
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora

Imajući u vidu teško naslijeđe, zatečeno ekonomsko-socijalno, epidemiološko, kao i stanje na polju vladavine prava, ovo je neminovno morala biti godina ekonomskog i zdravstvenog spasa od kolapsa sistema i to smo uspjeli, saopštio je predsjednik Demokrata i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Bečić je istakao da je danas istorijski datum, koji će se decenijama i vjekovima pamtiti i pominjati te da su na današnji dan ispisane najljepše stranice crnogorske demokratije i da je Crna Gora po prvi put u svojoj istoriji mirnim putem promijenila vlast na izborima.

Prema njegovim riječima, prvu godišnjicu istorijskih promjena dočekujemo sa brojnim dostignućima i da je ponosan na donešene zakone i odluke Skupštine Crne Gore kojima su, kako kažu, ispravljene brojne nepravde u našem društvu, ali i postavljene zdrave osnove za dalji napredak.

"Po prvi put u našoj istoriji, osnovci kreću u školu sa besplatnim udžbenicima. Predškolci, naši najmladji mališani, posle blizu 30 godina ponovo će dobiti dječiji dodatak. Radnici će primiti veće minimalne zarade, a staračka domaćinstva veće staračke naknade", kazao je Bečić.

Na veliku radost svih, dodao je on "možemo se pohvaliti i odličnom turističkom sezonom širom naše zemlje".

"Godinu za nama obilježilo je i smanjenje kreditnog zaduženja u odnosu na najveći kredit za izgradnju auto-puta. Osnivanje nove avio-kompanije, te kupovina dva aviona, koja su sada u vlasništvu Crne Gore takođe predstavlja veliki uspjeh", smatra on.

Bečić dodaje da je vrijedno pomenuti brojne pogodnosti koje je EPCG kreirao za građane, kao i niže račune za struju, što je, kako kaže, odličan pokazatelj opredjeljenja da država mora biti tu zbog građana kao i da su zdravstveni, prosvjetni i radnici u socijalnim ustanovama po prvi put dobili mogućnost da besplatno ljetuju na crnogorskom primorju

"Novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti donesen je na zadovoljstvo svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica. U cilju uspostavljanja pravičnog odnosa države prema religijskim zajednicama, Islamskoj zajednici vraćena je džamija u Pljevljima", ističe on.

Prema njegovim riječima, nacionalni javni servis RTCG je dobio novi Savjet, a Crna Gora novi tužilački zakon i razrješenje dosadadašnjeg Tužilačkog savjeta, a na polju borbe protiv organizovanog kriminala "odlučnost države svjedoči rekordna zapljena kokaina"

"Skupština Crne Gore je postala najtransparentniji Parlament u bivšoj SFRJ i širem regionu. Tome u prilog svjedoči novi Parlamentarni kanal i direktni prenosi svih parlamentarnih aktivnosti. Skupština je takođe bila domaćin brojnim najvišim državnim predstavnicima, uključujući i 41 parlamentarca i predsjednika parlamenata iz 41 zemlje svijeta", istakao je Bečić.

Predsjednik Skupštine dodaje i da je u toku temeljna adaptacija zgrade Skupštine Crne Gore, digitalizacija zakonodavnog postupka, opremanje Skupštine novom savremenom opremom, a da Parlament dobija i svoju solarnu elektranu.

"Zamislite kakve bi tek rezultate imali da nema ekstremizma, podjela, ideoloških orgijanja, političkih previranja, odnosno, da imamo potrebnu političku stabilnost. Zato tražite dobro u ljudima, a ne uvijek loše, ne negirajte druge, jer se na negaciji ne može graditi ni jedno dobro. Ne generalizujte i ne izjednačavajte se sa nacijama i državama, jer su takve privatizacije opasne i štetne. Okrenimo se stabilnosti, pomirenju, budućnosti, jer od dobra Crne Gore svima nama može biti samo dobro. Živjela Crna Gora!", naveo je Bečić.

Bonus video: