LP: Bez straha od represije države, svi dostojanstveno na Cetinje

Učesnici sastanka ocijenili da je na sceni politika širenja mržnje i negiranja identiteta, kako građanske države, tako i svih koji nisu pristalice "nacionalističke i klerikalne politike"

6924 pregleda 49 reakcija 49 komentar(a)
Foto: LP
Foto: LP

Liberalna partija pozvala je građane da slobodno, dostojanstveno i demokratski iskažu svoj protest protiv politike širenja mržnje i, kako navode iz te partije, negiranja identiteta građanske države i svih koji nisu pristalice "nacionalističke i klerikalne politike" koja se, ocjenjuju, nameće iz centara moći u državi i regionu.

Liberalna partija i NVO Crnogorski zbor organizovali su sinoć u Podgorici konsultacije sa "suverenističkim parlamentarnim i vanparlamentarnim partijama", organizacijama civilnog društva, građanskim aktivistima i intelektualcima, povodom aktuelne društveno-političke situacije u državi, a razmijenili su mišljenja, kako je saopšteno, o trenutnim i predstojećim dešavanjima od značaja za državu i građane.

Poseban fokus sastanka bio je na najavljene događaje na Cetinju, odnosno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija planirano za 5. septembra, kao i reakcije građana i demokratske javnosti na takav skup za koji, kako smatraju, država nema sluha.

"Svi učesnici konsultacija podržali su iskazivanje demokratskog i građanskog protesta ogromne većine građana protiv politike širenja mržnje i negiranja identiteta, kako građanske države tako i svih onih koji nijesu pristalice nacionalističke i klerikalne politike koja se nameće iz centara moći u državi i regionu."

"Oni su pozvali sve građane Crne Gore da slobodno, dostojanstveno i demokratski iskažu svoj protest protiv takvih pojava u društvu i da, masovno i bez straha od represije države, uzmu učešće na najavljenim okupljanjima te da svi moraju biti na Cetinju 5. septembra, bez obzira da li će ustoličenja mitropolita SPC biti ili ne toga dana", zaključuje se u saopštenju LP.

Bonus video: